TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A legtöbb sikeres kezdő vállalkozó az álmait követi, felismeri a kínálkozó lehetőséget, a maga ura akar lenni, és azért a pénz sem hagyja teljesen hidegen - alapvetően ezt a négy fő motivációs tényezőt emelte ki egy friss felmérésben 2200 nemzetközi vállalkozó.

Az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) 2012 harmadik negyedévében végzett felmérése olyan szakemberek megkérdezésén alapul, akik kevesebb, mint 10 éve alapították saját vállalkozásukat és bevételük már a második üzleti év után meghaladta a 300 000 dollárt. A felmérés célja az induló kis- és középvállalkozások gazdaságra gyakorolt hatásának vizsgálata volt és a nyugat-európai ill. a BRICSA (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság) régiók vállalkozóit vizsgálta.

Miért vállalkoznak a vállalkozók?

Az ACCA kutatása szerint négy olyan motivációs tényező van, mely minden sikeres kezdő vállalkozóra igaz:

1. „Soha ne mondj le az álmaidról!”

A legfontosabb és a leginkább ösztönző szempont. Az összes válaszadó 68 százaléka szerint nagy hatással volt életükre egy régóta dédelgetett álom, melyet mindig is meg akartak valósítani és végül belevágtak a saját üzletbe. Oroszország kivételével – ahol mindössze a harmadik legfontosabb befolyásoló tényezőként említették – majd minden országban első vagy második helyen jelölték meg.

2. „Légy résen!”

A második legmotiválóbb tényező a piaci lehetőségek időben történő felismerése és kiaknázása. A megfelelő helyzetfelismerés az összes válaszadó 67 százaléka számára adta meg a kezdő lökést az üzlet beindításához, de a legopportunistább tagok egyértelműen az USA, Kína, a Dél-afrikai Köztársaság és Németország válaszadói közül kerültek ki, ahol több mint háromnegyedük (76 %) lépett a tettek mezejére a megfelelő alkalom felismerésekor.

3. „Légy a magad ura!”

Komoly pszichés tényezőnek bizonyult saját malmunkra hajtani a vizet valaki másé helyett. 66 százalékkal legalábbis a harmadik leggyakrabban említett ok arra enged következtetni, hogy sok vállalkozó korábban teljes foglalkoztatottságban állt, de megunta, hogy nem rendelkezik a saját idejével és tudásával.

4. „Keress sok pénzt!”

Talán a leglogikusabb indoknak tűnik egy saját vállalkozás beindításakor, mégis lecsúszott a képzeletbeli dobogóról a sok pénz keresetének lehetősége. Mindössze az összes válaszadó fele említette ugyanis ösztönző hatásként. Igaz, árnyalja a statisztikát, hogy míg az amerikai, kínai és brazil válaszadók több mint 70 százaléka gondolkozik színtiszta profitban, addig a spanyolok mindössze 18, az olaszok pedig csak alig 3 százaléka kezdett bele az üzletbe a hirtelen meggazdagodás reményében.

Európában nincsenek határok

A külföldi piacok felé történő terjeszkedés elsősorban Európában jellemző, ahol a vizsgált kkv-k háromötöde tekintett már a saját piacain is túlra. Ezzel szemben a BRICSA országok mindössze kevesebb, mint fele, az amerikai cégek pedig alig háromötöde gondolkozik külföldi terjeszkedésben. Az ACCA összeállítása szerint ennek oka vélhetően a piacok méretében tapasztalható különbségek miatt alakult ki, a kutatásból ugyanakkor kiderül, hogy a külföldi piacokon is aktív cégek alapvetően gyorsabb ütemben növekednek.

Mennyit lehet kaszálni?

A vizsgált cégeknek szerény elvárásaik vannak a jövővel kapcsolatban. A legoptimistább kkv-k Brazíliából kerültek ki, ahol a bevételek megduplázását várják a következő három évben, Kínában pedig 75 százalékos növekedést jósolnak. A leginkább borúlátóbbak a nyugat-európai vállalkozók, főleg a németek, akik mindössze 25 százalékos növekedésben reménykednek.

Miből indítsunk vállalkozást?

Az ACCA felmérésében részt vevő vállalkozók jelentős hányada (60-80 százalék) az induláshoz szükséges tőkét saját maga biztosította korábbi megtakarításaiból vagy egyéb kölcsönökből, például a családjuk, illetve barátok támogatásából. Az eurozónában ez a tendencia különösen magas arányt mutat: a belga válaszadók 97 százaléka, a franciák 89 százaléka és a németek 90 százaléka gazdálkodott a korábban félretett pénzéből (is).

A másik jellemző megoldás, hogy külső forrásokra támaszkodtak, jellemzően vállalkozói hitelek vagy pályázati pénzek formájában. Szembeötlő azonban, hogy a legtöbb válaszadó szerint a bankok nem igazán rendelkeznek kidolgozott stratégiával a startupok finanszírozására, ami hosszútávon jelentősen csökkentheti a versenyképesség javítását.

Kínában a legaktívabbak a nők

Arányaiban a legkevesebb női vállalkozó Spanyolországban (9%), míg a legtöbb Kínában figyelhető meg (26%). Európa többi országában jellemzően 20 százalék körüli volt a női válaszadók aránya, valamivel emancipáltabb ugyanakkor az USA a maga 22 százalékos mutatójával. Az átlagéletkort tekintve Kínában már 35 éves kortól a maguk lábára állnak a vállalkozók, ezzel szemben a britek, a franciák és a németek kivárnak és átlagosan csak 46 évesen mernek belevágni álmaik megvalósításába.

Az adófizetés nagy visszatartó erő

A legfőbb gátló tényezőként a kutatásban résztvevők egyértelműen a makrogazdasági helyzetet jelölték meg. Az adózás kérdése is sok fejtőrést okoz a vállalatvezetőknek, egyedül az indiai válaszadók értékelték pozitívnak adózási rendszerüket, minden más országban inkább csak hátrányként élik meg.  Az ACCA felmérése szerint szintén jelentős problémának tartják a megfelelő szakemberek megtalálását és megtartását, a nyugat-európai országok 40 százaléka küszködik szakemberhiánnyal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
hírlevél