TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A Messer Hungarogáz az egyik első vegyesvállalat volt a rendszerváltás után a régióban. A "levegőgyár" milliárdos beruházásokkal tartja a lépést az egyre élesebb versenyben, holott az általuk előállított iparigáz nélkül nincs ipar. Interjú Bohner Zsolttal, a Messer Hungarógáz Kft. ügyvezető igazgatójával, aki 21 éve dolgozik a cégnél.

- Kevés olyan területe van az életnek, ahol ne használnánk ipari gázt, az emberek többsége mégsem tudja, pontosan mi is ez.

- Ha egyszerűen akarom definiálni, akkor minden gáz ipari gáz, kivéve az energetikai célra használt szénhidrogén alapú termékeket, mint például a háztartások fűtésére szolgáló földgáz, vagy PB gáz. Az ipari gázok egyik főcsoportját a levegőgázok alkotják. Fő alapanyagunk tehát egyszerűen maga a levegő.

- Így kell a levegőből pénzt csinálni.

- Valóban, de a dolognak van egy szépséghibája: nem olyan egyszerű a levegőt alkotórészeire bontani. Amit kinyerünk a levegőből az elsősorban a benne mintegy 78%-ban jelen lévő nitrogén, a 21%-ban meglévő oxigén, valamint az argon, melynek aránya már 1% alatt van. Ezenkívül pedig minden egyéb hasznosítható alkotóelem nemesgáz, de ezek aránya a levegőben már tényleg nagyon alacsony.

Bohner Zsolt: a német munkakultúra áll hozzám közelNévjegy
  • 2009-től ügyvezető igazgató, Messer Hungarogáz Kft.
  • 2004–2009:  kereskedelmi igazgató, Messer Hungarogáz Kft.
  • 2000 -2004: on site és nagyberuházási igazgató, Messer Hungarogáz Kft.
  • 1996 -2000: on site értékesítési vezető, Messer Hungarogáz Kft.
  • 1991 -1996: műszaki kereskedő, Messer Griesheim Hungária Kft.

Technológiánk valószínűleg nagyon szimpatikus minden magyarnak, hiszen igen hasonló a pálinkafőzéshez, gyakorlatilag egy többszörös desztillációs folyamat végén tudjuk a levegőt alkotóelemeire bontani. Csakhogy míg a pálinkafőzdék magas hőmérsékleten dolgoznak, nálunk a desztillációs folyamathoz -200 ºC fokra van szükség. Alapanyagunk, a levegő ugyan valóban ingyen áll rendelkezésre, de a -200 ºC fok előállításához rengeteg energia kell. Tulajdonképpen ez a legnagyobb költségtényező.

A levegőgázokon kívül másik lényeges "alapanyagunk" a szén-dioxid. Hazánkban elsősorban a Dunántúlon találhatóak természetes, földalatti CO2-lelőhelyek. A Messer és a Mol cégek vegyesvállalata, a Messer Mol Gáz Kft. ölbői üzemében, közel 2 km-es mélységből, magas nyomáson hozzuk felszínre a szén-dioxidot, amelyet tisztítunk, majd cseppfolyósítunk.

- Milliárdos befektetéseket hajtanak végre évről évre, nem kockázatos ez ilyen gazdasági környezetben, vagy ezen a piacon csak így lehet érvényesülni?

Innováció és tradíció - az újpesti levegőgyár- Azt gondolom, hogy ezen a piacon e nélkül nem lehet hosszú távon fennmaradni, hatékonyan működni. Immár 23 éve vagyunk jelen Magyarországon, a rendszerváltás után az egyik első vegyesvállalatot hoztuk létre itt a régióban. A kezdet ma már szinte elképzelhetetlen: a tulajdonosok hatalmas beruházást valósítottak meg, akkori értéken 50 millió német márkaért, a menedzsmenttel szemben az elvárás egyértelmű volt, a befektetésnek meg kell térülnie. A beruházás tárgya a levegőszétválasztó üzem volt, az itt előállított termékek értékesítéséből kellett fedezni a tőkeköltséget - ma már ez biztosan nem így működne. A mostani üzletmenet szerint kell egy vevő, kell egy partner és mindenek előtt kell egy szerződés, ami hosszú távon biztosítja a beruházás megtérülését és csak ezután indulhat el maga a beruházás. Az első nagy lépést 20 éve tettük meg és azóta gondos gazda módjára folyamatosan karban tartjuk eszközeinket, technológiánk pedig ma is versenyképes. A Messer abban a helyzetben van, hogy könyvértékeit tekintve a korábbi beruházások megtérültek, és így a cash-flowban jelentős többlet áll rendelkezésre az újabb fejlesztésekre, hogy a piaci pozícióinkat erősíteni tudjuk.

- A Messer az árbevétele tekintetében is markáns növekedést tud felmutatni, ez sem igazán jellemző mostanság a hazai cégekre.

- A körülmények nem egyszerűek a hazai piacon, de ha Európa más országait nézzük, akkor ez ott is így van. A Messer piacait tekintve Európában a legerősebb, mögötte rögtön Kína következik. A gazdasági eredmények tükrében a Messer Hungarogáz az egyik legjobban működő leánycége a csoportnak itt, Európában.

A mi tevékenységünk tulajdonképpen válságrezisztens, hiszen ipari gáz nélkül nincs ipar. Az egészségügytől a petrolkémián át a feldolgozóipar valamennyi ágazatáig mindenhol felhasználják termékeinket, így a vevőkörünk igen diverzifikált. 13 milliárdos forgalmunk mögött közel 10 ezer partner áll. Ez lehet annak a magyarázata, hogy árbevételünk növekedett, a most húzóágazatnak számító feldolgozóipar, vagy az elmúlt években jól teljesítő élelmiszeripar, az exportorientált cégek, vagy például az idetelepült nagy autógyárak mind húznak magukkal minket is.- Kik a legfőbb partnereik?

- Sok olyan partnerünk van, akivel a magyarországi piacra lépés óta kapcsolatban állunk, és vannak olyan nagyfogyasztók is, ahol a Messer nagyobb beruházás keretében külön üzemet épített az ipari gáz igények kielégítésére. A TVK esetében például hosszú távú szerződést kötöttünk és felépítettünk egy külön levegőszétválasztó üzemet, egyszerűen leszállíthatatlan ugyanis az a gázmennyiség, amennyire a TVK-nak szüksége van. Egy ilyen projektnek a megtérülése csak hosszú távon biztosított. Sok ilyen partnerünk van az autóipari szereplők, petrolkémiai nagyvállalatok körében, de ezek mellett rengeteg kkv-nak is szállítunk gázt.

- A német anyavállalattal milyen a kapcsolat?

- 21 éve dolgozom itt, így a német munkakultúrát ismerem leginkább, ez áll közel hozzám. Az anyavállalat nagy szabadságot biztosít nekünk, de nyilván ehhez teljesítmény is kell. Kezdetekben több német és osztrák kolléga dolgozott itt, de ők folyamatosan „tolódtak le délre" a Messer által megcélzott újabb piacokra. A bizalmat talán az is jól mutatja, hogy ma már csak magyar kollégákból áll csapatunk. A Magyarországra betelepülő német cégek miatt nagyon fontos, hogy jó a kapcsolatunk az anyavállalattal. Aki "odahaza" is együtt dolgozott a Messerrel, jó esetben sem fog mással szerződni.

- A több milliárdos beruházások mellett mennyire hangsúlyos a K+F? Az ipar fejlődése folyamatosan újabb igényeket, szükségleteket teremt.

- Olyan téma ez, amiről sok szó esik mostanság, a K+F nálunk nagyon fontos terület. Az EU országai átlagban a GDP 2,8%-át költik kutatás-fejlesztésre, a skandináv országok ennél is többet, akárcsak az USA vagy Japán, ahol szintén 3% felett van ez az arány. Ezzel szemben Magyarország a nemzeti össztermék kevesebb mint 1%-át fordítja erre a célra. A tavalyi évig, amíg meg nem szűnt ez a lehetőség, az innovációs hozzájárulás keretében több magyar egyetemmel és főiskolával szerződtünk. Olyan fejlesztésekben működtünk együtt, amelyek mindkét fél számára előnyösek voltak. Ezenkívül a Messernek vannak saját fejlesztési központjai, például Ausztriában, Franciaországban, Németországban. Sok partnerünkkel együtt tesztelünk új eljárásokat, hogy megfeleljünk az újabb iparági igényeknek. Tehát jelentős anyagi forrásokat fordítunk erre a célra, az árbevételünk arányában kifejezve ez biztos, hogy több mint amennyit a magyar állam áldoz a kutatás-fejlesztésre a GDP-hez viszonyítva.A piac lassan telítetté válik, új szereplők jelennek meg, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a partnereink számára új utakat nyissunk meg. A fejlesztési folyamatokból profitálnia kell a fogyasztóknak, máskülönben nem vesznek ipari gázokat. Vagy hatékonyabbá kell tudnunk tenni a folyamatait, vagy a környezetvédelmi szempontokra kell odafigyelnünk, vagy egyszerűen csak jobb minőségű terméket kell tudnunk előállítani. A verseny nagyon erős, csak így tudjuk megtartani piaci részesedésünket.

- Mennyire árérzékenyek ezen a piacon a fogyasztók?

- Árérzékenyek, de ez természetes. Termékeink tekintetében nem sok minden különböztet meg minket a versenytársainktól, tulajdonképpen a minőség, az ár és az innováció ilyen tényező. Ár tekintetében nagy előnyünk, hogy termékeinket itt állatjuk elő, így alacsonyabbak a logisztikai költségek.

- 21 éve van a cégnél, végigjárta a szamárlétrát. Nem csábította soha valami új terület, mi motiválja?

- A Messernél dolgozom, mert jól érzem magam és ez a legfontosabb. Tulajdonképpen 4-5 évenként mindig alkalmam volt rá, hogy cégen belül új területen próbáljam ki magam. Fontos az is, amit már az interjú elején is említettem: a német munkakultúrát nagyon kedvelem. Jó teljesítmény esetén nagy önállóságot biztosít.

 

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
Friss
hírlevél