<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
A hazai vállalatokat idén a túlélési stratégia fogja jellemezni, a magyar vállalatvezetők kimagaslóan pesszimista várakozásokkal rendelkeznek a következő egy évre vonatkozóan. A vállalatok óvatos beruházásokat terveznek, elsősorban az erősségekre koncentrálnak és ahol tudnak, költségeket csökkentenek. Költségcsökkentéssel a jó helyzetben lévő vállalatok is élni fognak.

A PwC első Magyarországi Vezérigazgató felmérése - melyben 9 iparág 70 hazai nagyvállalata vett részt - szerint a magyar vezérigazgatók sok szempontból hasonlóan vélekednek a világgazdasági helyzetről, mint a globális felmérésben megkérdezett igazgatók. A globális és a magyarországi kilátásokat továbbra is bizonytalanság jellemzi, emiatt hazánkban a vezérigazgatók négyötöde szkeptikus a a makrogazdasági élénkülést illetően az elkövetkező 12 hónapra vonatkozóan. A felmérés szerint a cégvezetőknek mindössze 15 százaléka reménykedik növekedésben.

A vezetők közel fele vállalatuk növekedésére számít

Lőcsei Tamás a felméréssel kapcsolatban elmondta, hogy a gazdasági kilátások ellenére a saját vállalatukkal kapcsolatban a vállalatvezetők jóval optimistábban tekintenek a jövőbe. A hazai vállalatvezetők 47 százaléka véli úgy, hogy a vállalatuk a következő 12 hónapban növekedést fog elérni, az elkövetkező 3 évben pedig 78 százalékuk számít vállalatuk fellendülésére.

A felmérés szerint a növekedési esélyeket a magyar vezérigazgatók az új termékek és új szolgáltatások fejlesztésében látják, mindezek mellett a hazai piacra kívánnak fókuszálni szemben a globális felmérés eredményeivel, ahol a vállalatvezetők a feltörekvő országokra összpontosítanak. Magyarországon is gondolkodnak a cégek összeolvadásokban és felvásárlásokban, így realizálják a vállalatok, hogy a kooperáció jelenthet megoldást a válságra.

Az eredmények alapján a hazai vállalatvezetők egy másik kiemelt fontosságú területnek az ügyfélkapcsolatok területét jelölték meg, melyre nagy hangsúlyt fektetnek a vezérigazgatók, elsősorban a meglévő ügyfelekkel való kapcsolat javítása a céljuk. Mindezek mellett a stratégia és a szervezeti hatékonyság növelésére szeretnének több időt fordítani a vezetők.

A bizonytalan gazdasági környezet jelenti a legnagyobb kockázatot

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke

A tehetséggondozással kapcsolatban Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a hazai vállalatoknak mindössze 3 százaléka említette meg a tehetségmenedzsmentet, mint kiemelt fontosságú tényezőt, ez az arány a globális felmérés eredményétől jóval elmarad. A szakértő szerint az adat szoros kapcsolatban áll azzal, hogy rövid távon kevesen várnak növekedést, így nem akarnak több embert alkalmazni. Hozzátette, hogy ugyanakkor a vezetők tudatában vannak tehetségmenedzsment fontosságának, annak, hogy hosszútávon meghatározó tényező a vállalat fejlődése szempontjából. A vállalatvezetők jelenleg elsősorban a meglevő emberek megtartására törekednek.

A vezérigazgatók a növekedést érintő kockázatok között említették meg a bizonytalan, kiszámíthatatlan hazai és globális gazdasági környezetet. Kiemelt kockázatként értékelték az árfolyam ingadozásokat, valamint az államháztartási hiány mérséklésére irányuló adóemelési intézkedéseket. A cégvezetők a szabályozás területén a kiszámíthatóság iránti igényüket fejezték, külön tekintettel a gazdaságpolitika területére.

A létszámleépítés is terítéken van

A vezérigazgatók a létszámmal kapcsolatos terveikről elmondták, hogy a következő 12 hónapban 34 százalékuk a létszám további csökkenésre számít 30 százalékuk változatlan, 14 százalékuk még nem tudja, valamint 22 százalékuk további növekedést prognosztizált. A stratégiával kapcsolatban elmondták, hogy a vállalatok 95 százalékának létező stratégiája van 59 százalékuk pedig meg is valósította stratégiáját az elmúlt évben. Az öt legfontosabb stratégiai célként a növekedés és a piaci részesedés emelését, a profit megtartását, az üzleti innovációt és fejlődést jelölték meg. A felmérésben kiderült, hogy a vállalatok költségcsökkentő akciókba kezdtek, így a kiszervezés, a folyamat hatékonyság növelése továbbra is az első helyen áll a vállalatok stratégiájában.

Lőcsei Tamás végezetül elmondta, hogy a vállalatok a következő évben egy túlélési stratégiát fognak alkalmazni, melynek részét képezik az óvatos beruházások, az erősségekre történő koncentrálás, valamint a költségek csökkentése. A felmérés szerint a hazai vállalatvezetők olyan mértékű bizonytalanságot látnak a gazdasági, a szabályozói környezetben, hogy kivárás stratégiáját fogják alkalmazni a következő egy évben. Hozzátette, hogy a költségátstrukturálási programokat a kevésbé nehéz helyzetben lévő vállalatok is alkalmaznak gondolva a jövőre.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG