<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
A hazai vállalatokat idén a túlélési stratégia fogja jellemezni, a magyar vállalatvezetők kimagaslóan pesszimista várakozásokkal rendelkeznek a következő egy évre vonatkozóan. A vállalatok óvatos beruházásokat terveznek, elsősorban az erősségekre koncentrálnak és ahol tudnak, költségeket csökkentenek. Költségcsökkentéssel a jó helyzetben lévő vállalatok is élni fognak.

A PwC első Magyarországi Vezérigazgató felmérése - melyben 9 iparág 70 hazai nagyvállalata vett részt - szerint a magyar vezérigazgatók sok szempontból hasonlóan vélekednek a világgazdasági helyzetről, mint a globális felmérésben megkérdezett igazgatók. A globális és a magyarországi kilátásokat továbbra is bizonytalanság jellemzi, emiatt hazánkban a vezérigazgatók négyötöde szkeptikus a a makrogazdasági élénkülést illetően az elkövetkező 12 hónapra vonatkozóan. A felmérés szerint a cégvezetőknek mindössze 15 százaléka reménykedik növekedésben.

A vezetők közel fele vállalatuk növekedésére számít

Lőcsei Tamás a felméréssel kapcsolatban elmondta, hogy a gazdasági kilátások ellenére a saját vállalatukkal kapcsolatban a vállalatvezetők jóval optimistábban tekintenek a jövőbe. A hazai vállalatvezetők 47 százaléka véli úgy, hogy a vállalatuk a következő 12 hónapban növekedést fog elérni, az elkövetkező 3 évben pedig 78 százalékuk számít vállalatuk fellendülésére.

A felmérés szerint a növekedési esélyeket a magyar vezérigazgatók az új termékek és új szolgáltatások fejlesztésében látják, mindezek mellett a hazai piacra kívánnak fókuszálni szemben a globális felmérés eredményeivel, ahol a vállalatvezetők a feltörekvő országokra összpontosítanak. Magyarországon is gondolkodnak a cégek összeolvadásokban és felvásárlásokban, így realizálják a vállalatok, hogy a kooperáció jelenthet megoldást a válságra.

Az eredmények alapján a hazai vállalatvezetők egy másik kiemelt fontosságú területnek az ügyfélkapcsolatok területét jelölték meg, melyre nagy hangsúlyt fektetnek a vezérigazgatók, elsősorban a meglévő ügyfelekkel való kapcsolat javítása a céljuk. Mindezek mellett a stratégia és a szervezeti hatékonyság növelésére szeretnének több időt fordítani a vezetők.

A bizonytalan gazdasági környezet jelenti a legnagyobb kockázatot

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke

A tehetséggondozással kapcsolatban Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a hazai vállalatoknak mindössze 3 százaléka említette meg a tehetségmenedzsmentet, mint kiemelt fontosságú tényezőt, ez az arány a globális felmérés eredményétől jóval elmarad. A szakértő szerint az adat szoros kapcsolatban áll azzal, hogy rövid távon kevesen várnak növekedést, így nem akarnak több embert alkalmazni. Hozzátette, hogy ugyanakkor a vezetők tudatában vannak tehetségmenedzsment fontosságának, annak, hogy hosszútávon meghatározó tényező a vállalat fejlődése szempontjából. A vállalatvezetők jelenleg elsősorban a meglevő emberek megtartására törekednek.

A vezérigazgatók a növekedést érintő kockázatok között említették meg a bizonytalan, kiszámíthatatlan hazai és globális gazdasági környezetet. Kiemelt kockázatként értékelték az árfolyam ingadozásokat, valamint az államháztartási hiány mérséklésére irányuló adóemelési intézkedéseket. A cégvezetők a szabályozás területén a kiszámíthatóság iránti igényüket fejezték, külön tekintettel a gazdaságpolitika területére.

A létszámleépítés is terítéken van

A vezérigazgatók a létszámmal kapcsolatos terveikről elmondták, hogy a következő 12 hónapban 34 százalékuk a létszám további csökkenésre számít 30 százalékuk változatlan, 14 százalékuk még nem tudja, valamint 22 százalékuk további növekedést prognosztizált. A stratégiával kapcsolatban elmondták, hogy a vállalatok 95 százalékának létező stratégiája van 59 százalékuk pedig meg is valósította stratégiáját az elmúlt évben. Az öt legfontosabb stratégiai célként a növekedés és a piaci részesedés emelését, a profit megtartását, az üzleti innovációt és fejlődést jelölték meg. A felmérésben kiderült, hogy a vállalatok költségcsökkentő akciókba kezdtek, így a kiszervezés, a folyamat hatékonyság növelése továbbra is az első helyen áll a vállalatok stratégiájában.

Lőcsei Tamás végezetül elmondta, hogy a vállalatok a következő évben egy túlélési stratégiát fognak alkalmazni, melynek részét képezik az óvatos beruházások, az erősségekre történő koncentrálás, valamint a költségek csökkentése. A felmérés szerint a hazai vállalatvezetők olyan mértékű bizonytalanságot látnak a gazdasági, a szabályozói környezetben, hogy kivárás stratégiáját fogják alkalmazni a következő egy évben. Hozzátette, hogy a költségátstrukturálási programokat a kevésbé nehéz helyzetben lévő vállalatok is alkalmaznak gondolva a jövőre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
hírlevél
depositphotos