5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A saját cégük helyzetét és a gazdasági kilátásokat illetően is nőtt az elmúlt évben a Magyarországon működő vállalatok pénzügyi vezetőinek optimizmusa. Ennek ellenére hazánk még mindig a legpesszimistább országok közé tartozik a régióban. A magyar vállatok számára továbbra is a változó jogszabályi környezet és az adózással kapcsolatos kérdések jelentik a legnagyobb kihívást.

Nőtt a Magyarországon működő vállalatok pénzügyi vezetőinek optimizmusa az elmúlt évben – derül ki a Deloitte 13 kelet-közép-európai ország vállalati pénzügyi vezetőinek (CFO-k) megkérdezésével készített, félévente megismételt felméréséből, amelyet ötödik alkalommal publikált a tanácsadó cég. 

Gaidosch Tamás

 

Egy különösen nehéz periódus után az elmúlt időszakban egyre több kedvező hír érkezik a magyar gazdaságból, ami a pénzügyi vezetők hangulatában is érzékelhető - mondta Gaidosch Tamás, a Deloitte CFO programjának magyarországi vezetője. Jelentősen nőtt azok aránya, akik mérsékelt növekedést várnak az előttünk álló évben, és javult a pénzügyi és üzleti környezet megítélése is. Ezzel együtt pozitívabbá váltak a vállalati pénzügyekkel kapcsolatos várakozások is, és vonzóbbá vált a banki finanszírozás a cégek számára. Bár a foglalkoztatási mutatók is javulnak, még mindig több válaszadó számít a munkanélküliség növekedésére, mint a csökkenésére a következő 12 hónapban - tette hozzá.

 

Jelentős javulás a várakozásokban


A hazai és nemzetközi előrejelzések, valamint az elmúlt időszak kedvező gazdasági híreinek is köszönhetően egy év alatt 52-ről 5 százalékra csökkent azok aránya, akik recesszióra számítanak 2014-ben és 2-ről 28 százalékra nőtt azoké, akik mérsékelt növekedést várnak idén. Regionális összehasonlításban mégsem kiemelkedő ez az eredmény: Albánia, Csehország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia pénzügyi vezetői is optimistábbak a növekedési kilátásokat illetően.

 

Forrás: Deloitte

Bár a magyarországi foglalkoztatottsági adatok kismértékű javulást mutatnak, még mindig magasabb azoknak a pénzügyi vezetőknek az aránya, akik a munkanélküliség növekedését jósolják a következő 12 hónapban (33 százalék), mint akik javulást várnak (16 százalék). Ugyanakkor javultak a várakozások, hiszen fél évvel ezelőtt még 45 százalék számított növekedésre és 7 százalék csökkenésre.

Csökkenő külső bizonytalanság

A külső pénzügyi és üzleti bizonytalanság megítélése is javult: az egy évvel ezelőtti 16 százalékkal szemben 33 százalék látja azt most normálisnak. Ugyanakkor erősen megoszlanak a vélemények, hiszen közel ugyanennyien tartják a normálisnál bizonytalanabbnak (31 százalék) és nagyon bizonytalannak (36%) a külső környezetet. 

A gazdasági növekedéssel párhuzamosan a pénzügyi vezetők optimizmusa növekedett a vállalatuk pénzügyeit illetően is. A legfrissebb felmérés szerint a válaszadók 35 százaléka látja jobbnak a kilátásokat a 6 hónappal ezelőttihez képest - egy évvel korábban még csupán 20 százalékuk ítélte meg kedvezőbben a megelőző fél évhez képest cége pénzügyeit. A pozitív elmozdulás ellenére a régióban a magyar pénzügyi vezetők még mindig a legpesszimistábbak között találhatóak, csak a szlovén kollégáik tartják rosszabbnak saját cégük helyzetét.

Finanszírozás: vonzóbb banki lehetőségek

Azon pénzügyi vezetők aránya, akik szerint nehéz vállalati hitelhez jutni, 53-ról 30 százalékra csökkent egy év alatt. A bankkölcsön megítélése is javult: az egy évvel korábbi 4 helyett 16 százalék tartja azt vonzó finanszírozási megoldásnak. A javuló vélekedés részben a csökkenő kamatkörnyezetnek és ezzel együtt olcsóbbá váló bankhiteleknek köszönhető. A tőkeemelést, mint a finanszírozási formát ugyanakkor még kevésbé tartják vonzónak, mint egy évvel ezelőtt, amit részben a finanszírozás egyéb eszközeinek kedvezőbb megítélése, valamint a folyamatosan változó szabályozói környezet magyaráz.

 

 

Forrás: Deloitte

A válaszadó cégek eltérő hitelminőségi és kockázati profilja miatt jelentősen megoszlik a pénzügyi vezetők véleménye a finanszírozási költség alakulásáról a következő 12 hónapban: 43 százalékuk számít növekedésre (az egy évvel korábbi 38%-kal szemben) és 21 százalékuk csökkenésre.

Bár a többség (56%) továbbra sem számít változásra a következő 12 hónapban, kismértékben csökkent az 1 évvel korábbihoz képest azok aránya, akik a cégük eladósodottságának növekedésére számítanak (20-ról 18 százalékra) és növekedett azoké, akik a csökkenését valószínűsítik (18-ról 26 százalékra).

Átalakulások lesznek

A fúziók és felvásárlások terén a következő egy évben nagyobb aktivitásra számítanak, mint egy évvel korábban: a kismértékű növekedést valószínűsítők aránya 38-ról 47 százalékra nőtt egy év alatt és csupán 5 százalék számít visszaesésre.

Gaidosch Tamás elmondta: A korábbi évekhez hasonlóan a legfőbb üzleti célként 2014-re is a meglévő és az új piacokon történő értékesítés növelését, valamint a kiadások csökkentését említették a pénzügyi vezetők. Az üzleti folyamatok újratervezése és átszervezése az egy éve mért eredményekhez hasonlóan idén is a cégek 90 százaléka számára prioritás, ezen belül azonban jelentősen (26 százalékponttal) nőtt azoknak a vállaltoknak az aránya, amelyek ezt stratégiai fontosságú célként jelölték meg.

A cégek számára a legnagyobb kihívást továbbra is a változó jogszabályi környezethez való alkalmazkodás és az adózással kapcsolatos nehézségek jelentik. A likviditás biztosítása, az IT és egyéb technológiai fejlesztések megvalósítása és a devizaárfolyamok volatilitásával összefüggő kockázatok kezelése szintén sok cég számára jelent nehézséget. A több területen is érzékelhető növekvő optimizmus ellenére négyből három pénzügyi vezető szerint még nem jött el az idő a nagyobb kockázatvállalásra.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG