<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
KKV
A saját cégük helyzetét és a gazdasági kilátásokat illetően is nőtt az elmúlt évben a Magyarországon működő vállalatok pénzügyi vezetőinek optimizmusa. Ennek ellenére hazánk még mindig a legpesszimistább országok közé tartozik a régióban. A magyar vállatok számára továbbra is a változó jogszabályi környezet és az adózással kapcsolatos kérdések jelentik a legnagyobb kihívást.

Nőtt a Magyarországon működő vállalatok pénzügyi vezetőinek optimizmusa az elmúlt évben – derül ki a Deloitte 13 kelet-közép-európai ország vállalati pénzügyi vezetőinek (CFO-k) megkérdezésével készített, félévente megismételt felméréséből, amelyet ötödik alkalommal publikált a tanácsadó cég. 

Gaidosch Tamás

 

Egy különösen nehéz periódus után az elmúlt időszakban egyre több kedvező hír érkezik a magyar gazdaságból, ami a pénzügyi vezetők hangulatában is érzékelhető - mondta Gaidosch Tamás, a Deloitte CFO programjának magyarországi vezetője. Jelentősen nőtt azok aránya, akik mérsékelt növekedést várnak az előttünk álló évben, és javult a pénzügyi és üzleti környezet megítélése is. Ezzel együtt pozitívabbá váltak a vállalati pénzügyekkel kapcsolatos várakozások is, és vonzóbbá vált a banki finanszírozás a cégek számára. Bár a foglalkoztatási mutatók is javulnak, még mindig több válaszadó számít a munkanélküliség növekedésére, mint a csökkenésére a következő 12 hónapban - tette hozzá.

 

Jelentős javulás a várakozásokban


A hazai és nemzetközi előrejelzések, valamint az elmúlt időszak kedvező gazdasági híreinek is köszönhetően egy év alatt 52-ről 5 százalékra csökkent azok aránya, akik recesszióra számítanak 2014-ben és 2-ről 28 százalékra nőtt azoké, akik mérsékelt növekedést várnak idén. Regionális összehasonlításban mégsem kiemelkedő ez az eredmény: Albánia, Csehország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia pénzügyi vezetői is optimistábbak a növekedési kilátásokat illetően.

 

Forrás: Deloitte

Bár a magyarországi foglalkoztatottsági adatok kismértékű javulást mutatnak, még mindig magasabb azoknak a pénzügyi vezetőknek az aránya, akik a munkanélküliség növekedését jósolják a következő 12 hónapban (33 százalék), mint akik javulást várnak (16 százalék). Ugyanakkor javultak a várakozások, hiszen fél évvel ezelőtt még 45 százalék számított növekedésre és 7 százalék csökkenésre.

Csökkenő külső bizonytalanság

A külső pénzügyi és üzleti bizonytalanság megítélése is javult: az egy évvel ezelőtti 16 százalékkal szemben 33 százalék látja azt most normálisnak. Ugyanakkor erősen megoszlanak a vélemények, hiszen közel ugyanennyien tartják a normálisnál bizonytalanabbnak (31 százalék) és nagyon bizonytalannak (36%) a külső környezetet. 

A gazdasági növekedéssel párhuzamosan a pénzügyi vezetők optimizmusa növekedett a vállalatuk pénzügyeit illetően is. A legfrissebb felmérés szerint a válaszadók 35 százaléka látja jobbnak a kilátásokat a 6 hónappal ezelőttihez képest - egy évvel korábban még csupán 20 százalékuk ítélte meg kedvezőbben a megelőző fél évhez képest cége pénzügyeit. A pozitív elmozdulás ellenére a régióban a magyar pénzügyi vezetők még mindig a legpesszimistábbak között találhatóak, csak a szlovén kollégáik tartják rosszabbnak saját cégük helyzetét.

Finanszírozás: vonzóbb banki lehetőségek

Azon pénzügyi vezetők aránya, akik szerint nehéz vállalati hitelhez jutni, 53-ról 30 százalékra csökkent egy év alatt. A bankkölcsön megítélése is javult: az egy évvel korábbi 4 helyett 16 százalék tartja azt vonzó finanszírozási megoldásnak. A javuló vélekedés részben a csökkenő kamatkörnyezetnek és ezzel együtt olcsóbbá váló bankhiteleknek köszönhető. A tőkeemelést, mint a finanszírozási formát ugyanakkor még kevésbé tartják vonzónak, mint egy évvel ezelőtt, amit részben a finanszírozás egyéb eszközeinek kedvezőbb megítélése, valamint a folyamatosan változó szabályozói környezet magyaráz.

 

 

Forrás: Deloitte

A válaszadó cégek eltérő hitelminőségi és kockázati profilja miatt jelentősen megoszlik a pénzügyi vezetők véleménye a finanszírozási költség alakulásáról a következő 12 hónapban: 43 százalékuk számít növekedésre (az egy évvel korábbi 38%-kal szemben) és 21 százalékuk csökkenésre.

Bár a többség (56%) továbbra sem számít változásra a következő 12 hónapban, kismértékben csökkent az 1 évvel korábbihoz képest azok aránya, akik a cégük eladósodottságának növekedésére számítanak (20-ról 18 százalékra) és növekedett azoké, akik a csökkenését valószínűsítik (18-ról 26 százalékra).

Átalakulások lesznek

A fúziók és felvásárlások terén a következő egy évben nagyobb aktivitásra számítanak, mint egy évvel korábban: a kismértékű növekedést valószínűsítők aránya 38-ról 47 százalékra nőtt egy év alatt és csupán 5 százalék számít visszaesésre.

Gaidosch Tamás elmondta: A korábbi évekhez hasonlóan a legfőbb üzleti célként 2014-re is a meglévő és az új piacokon történő értékesítés növelését, valamint a kiadások csökkentését említették a pénzügyi vezetők. Az üzleti folyamatok újratervezése és átszervezése az egy éve mért eredményekhez hasonlóan idén is a cégek 90 százaléka számára prioritás, ezen belül azonban jelentősen (26 százalékponttal) nőtt azoknak a vállaltoknak az aránya, amelyek ezt stratégiai fontosságú célként jelölték meg.

A cégek számára a legnagyobb kihívást továbbra is a változó jogszabályi környezethez való alkalmazkodás és az adózással kapcsolatos nehézségek jelentik. A likviditás biztosítása, az IT és egyéb technológiai fejlesztések megvalósítása és a devizaárfolyamok volatilitásával összefüggő kockázatok kezelése szintén sok cég számára jelent nehézséget. A több területen is érzékelhető növekvő optimizmus ellenére négyből három pénzügyi vezető szerint még nem jött el az idő a nagyobb kockázatvállalásra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
hírlevél
depositphotos