<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Az adatlopással kapcsolatos felhívások, a személyes információk védelméről szóló tájékoztatások már rég nem csak üres fecsegések. Ha azt hisszük, hogy a hazai cégeknél vagy kisvállalatoknál nem történhet informatikai incidens, nagyon tévedünk. Nem árt, ha tudjuk, hogyan biztosítsuk be cégünket, hogy egy betörés vagy adatszivárgás ne járjon katasztrofális pénzügyi következményekkel.

Talán a 2014-es év egyik legnagyobbat szóló botránya a Sony Pictures filmforgalmazó feltörése volt. Az általuk kiadott The Interview című film az észak-koreai vezető, Kim Dzsong-Un kiparodizálását tűzte ki célul és karácsonykor kellett volna megjelennie a mozikban. Azért csak “kellett volna”, mert a feltehetőleg Észak-Koreából származó adattolvajok meghackelték a SONY rendszerét. Szakértők szerint a betörők több hónapja észrevehetetlenül mozogtak a Sony adatbázisában, ahonnan bármit megszerezhettek és fel is tettek hálóra.

Nem volt kisebb visszhangja annak az esetnek sem, amikor az Apple felhő-alapú tárolóhelyét, az iCloudot törték fel bűnözők augusztusban, két hónappal a Sony elleni támadás előtt. Ekkor nagyjából ötszáz, főleg női híresség privát fotóját is ellopták és töltötték fel a webre, amelyek között jócskán akadtak pikáns tartalmúak is. Az eset a “The Fappening” néven vonult be a történelembe, hatalmas botrányt okozva az egyes szereplőnek. Azóta Tim Cook, az Apple ügyvezető igazgatója Barack Obama amerikai elnök mellett jelentette be a Fehér Ház kiberbiztonsági ülésén, hogy a vezető technológiai vállalatok az állammal karöltve dolgoznak mostantól azon, hogy sokkal kevesebb vihar támadjon a digitális tengeren.

Mindenki veszélyben van?

Sok kis- és középvállalkozás a szolgáltatói szektorból hajlamos még bagatellizálni az adatbiztonság kérdését - ezt már Kiss Viktor, a Dr. Risk Pénzügyi Tanácsadó Kft. szakembere vázolta fel előadásában a cég szerdai kíberbiztonsággal és információs joggal foglalkozó konferenciáján, amely a 2015-ös év adatvédelmi aktualitásaival foglalkozott. Pedig lenne mitől tartaniuk a kisebb cégeknek is: a hackerek nem válogatnak, ha nagy mennyiségű adat vagy értékes vállalati információk gyors megszerzéséről van szó. A külső támadás mellett súlyos kockázatot jelent a saját  alkalmazottak szándékos adatlopása mellett a véletlenszerű károkozás.

Kiss Viktor a CyberEdge-ről. Forrás: Privátbankár.hu

Az informatikai rendszerektől való egyre nagyobb függőség miatt számtalan hibalehetőség fenyegeti a cégeket, mint például a cég által magánszemélyekről kezelt  adatainak véletlenszerű megjelenítése az interneten, vagy adatkezelési szabályzatok nem megfelelő alkalmazása. A nem megfelelő adatkezelési gyakorlat, vagy egy véletlen hiba milliós nagyságrendű adatvédelmi bírsággal, illetve akár több 10 millió forintos kárigényekkel, és jogi költségekkel járhat. Ma már jellemző, hogy a legkisebb cégek is egyre nagyobb adathegyeket mozgatnak, amelyek értéke a személyes adatok piacán szinte felbecsülhetetlen.

Minden cég - kezdő startuptól a piacvezető óriásig - kénytelen szembenézni ezekkel a kockázatokkal, ha adatait szerveren, felhőben, vagy bármilyen más számítástechnikai rendszerben tárolja.

Felelősek vagyunk mások adatiért

Kiss Viktor megjegyezte, világszinten idén már az ötödik legjelenősebb kockázati tényező az IT meghibásodá és a kiberkockázatok is. A kockázati szakemberek véleménye szerint az elkövetkezendő években az informatikai kockázatok jelentik a legnagyobb veszélyt a vállalatok működése és pénzügyi stabilitása szempontjából.

Csúnyán ráfázhatnak azok a cégek, amelyek nem veszik komolyan ezeket a fenyegetéseket: arról nincs pontos adat, hogy mekkora összegről van szó, de mind az Apple, mind a Sony arra kényszerült, hogy kártérítést fizessen azoknak a hírességeknek és felhasználóknak, akiknek az adatait nem tudták megbízhatóan kezelni. Volt más olyan eset, amikor a teljes kártérítés meghaladta a 100 millió dollárt.

Természetesen ugyanilyen peres eljárás indítható hazai vállalatok ellen is. Egy adatszivárgás az egész üzlet hírnevét egy csapásra romba döntheti, nem beszélve az ezzel járó kiadásokról, ami mellett végleg le lehet húzni a rolót.

A Dr. Risk szakmai vezetője szerint azonban ma már létezik egyedülálló megoldás arra az esetre, ha a megelőzés nem volt elég és megtörtént a baj. Kiss Viktor azt mondja, az adatvédelmi felelősségbiztosítás (CyberEdge) lehet az a kockázatkezelési eszköz amely a legtöbb káros következménytől megóvja a céget, egy hackertámadás esetén. A CyberEdge egy  innovatív felelősségbiztosítási módozat, amely megfelelő védelmet biztosít  a digitális fenyegetések kockázataira.

Jó hírnévtől a költségekig

A felépített brand sérülése, megtépázott vezetői hírnév, hatósági vizsgálatok, súlyos pénzügyi követelések - Kiss Viktor szerint ezek a leggyakoribb következményei egy-egy adatszivárgásnak, vagy hackertámadásnak, az adatvédelmi felelősség biztosítás pedig pont az ilyen esetekre nyújt megfelelő megoldást: fedezik a válságkommunikációs tanácsadás költségeit, ugyanúgy, ahogy ahogy az esettel kapcsolatos jogi védekezési költségeket, amelyek könnyen elérhetik a tízmilliós nagyságrendet is egy magyar vállalkozás esetében is.

A cégre szakadó terhek között ilyenkor prioritást élvez az adatalanyokkal való kommunikáció, hiszen a lehető leggyorsabban kell tudatni ügyfeleinkkel, hogy a további óvintézkedések miatt nem kell aggódnia, és vállalkozásunk mindent megtesz a mielőbbi megoldások érdekében. Az alanyok és a hatóságok értesítése cégmérettől függően óriásira nőhet, így jól jön, ha van egy olyan biztosítás, amely erre is kiterjed. Akkor sem kell aggódni, ha kártérítési perekig fajul az eset, a felelősségbiztosítás a kárenyhítésre is kiterjed, akár a jogi védelemről, akár a partnerek követeléseiről van szó.

A veszély mindig ott rejtőzik

Kiss Viktor többször is hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen felkészülni a technológia fejlődésébe rejtett fenyegetésekre. A hackertámadások folyamatosak, nincs megállás. A Dr. Risk időben reagált erre, és egy újabb fontos védőhálót kínál az adatvédelmi felelősségbiztosítással a nagy mennyiségű, vagy fontos adatokkal rendelkező  vállalatoknak, hiszen az ördög a digitális térben sem alszik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló