7p
KKV
Sok a felszámolás és a kényszertörlés az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégeknél, de a szektor bedőlési indexe még így is az országos átlag alatt marad. Az iparágban jelenleg közel 40 ezer cég működik, azonban a vállalkozások száma az elmúlt időszakban csökkent. Bár az előrejelzések az ingatlanpiac fellendülését jelzik, mégsem lélegezhet fel a piac?

A GKI elemzése szerint a magyar ingatlanpiacon a hat szűk esztendő után 2014-ben komoly derűlátás bontakozott ki. Ez még sajnos nem jelenti azt, hogy a piaci szereplők egy újabb aranykor bekövetkezését várnák, az előrejelzések csak a hazai ingatlanpiacnak a jelenlegihez képesti élénkülését valószínűsítik. A 2014-ben elkezdődött javulás miatt érdemes megvizsgálni, hogy az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások száma, kockázatossága és fizetési fegyelme hogyan változott 2013-ról 2014-re – hívja fel a figyelmet a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése.

Nem tűnik ki az átlagtól

2014 végén összesen 39 576, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozás működött hazánkban. Egy évvel korábban azonban még 40 535 ilyen cég tevékenykedett a piacon, ami 2,4 %-os csökkenést jelent. Ez az érték nagyságrendileg megegyezik a teljes magyar cégállomány-változással, ugyanis – amennyiben az összes vállalkozást vizsgáljuk –, szintén 2,5 %-os csökkenéssel kellett egy év alatt számolni.

Az ingatlanügyletekkel foglalkozó iparágban a cégek átlagos számának és az új vállalkozások számának alakulása 2013-2014. Forrás: Bisnode

Az új cégalapítások száma is csökkent 2014-ben, mivel tavaly 3,3 %-kal kevesebb vállalkozás alakult a szektorban, mint egy évvel korábban. A csökkenés azonban jóval alacsonyabb, mint az országos átlag, mivel 2013-ről 2014-re csak 13%-kal csökkent az újonnan alapított cégek száma. Ebből az látszik, hogy az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek az országos átlaghoz képest bizakodóbbak, és sokan még új cég alapításában látják boldogulásukat.

Több a felszámolás és a kényszertörlés

A cégek számának csökkenése önmagában még nem probléma, ha egy kisebb, de stabilabb piachoz járul hozzá. 2013-ról 2014-re azonban a felszámolások és kényszertörlések száma is jelentősen emelkedett. 2013-ban kicsivel több, mint 1000 felszámolás indult a szektorban, 2014-ben azonban számuk meghaladta az 1150-et, azaz egy év alatt 12%-kal nőtt a hitelezők által kezdeményezett negatív eljárások száma. A kényszertörlések is emelkedtek, mivel míg 2013-ban csak 1325 ilyen eseményt regisztráltak, addig 2014-ben már közel 2700-at, ami igen magas, 103%-os emelkedést jelez.

Kevesebb a végelszámolás

A végelszámolások száma viszont csökkent az elmúlt időszakban: 2013-ban közel 670 cég kezdeményezte saját megszűnését, 2014-ben azonban 24%-kal kevesebb, alig több mint 510 vállalkozás. Ezen tények alapján megállapítható, hogy a szektor cégeink megszűnése inkább külső kényszer hatására történik, mint a vállalkozások saját akaratából. A bedőlési index értéke (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) jelzi leginkább egy szektor országos átlaghoz viszonyított helyzetét és teljesítménynek romlását vagy javulását.

Ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek és az összes magyar cég bedőlési arányának alakulása 2013-2014

A bedőlési arány sajnos 2013-ról 2014-re romlott, azonban még így is az országos átlaghoz közel van, így elmondható, hogy nem különösebben rizikós ez az iparág – állapítja meg a Bisnode. Míg 2013-ban 2,63% volt az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások bedőlési aránya, addig 2014-ben csak alig magasabb (2,96 %-os) bedőlési indexszel kellett számolni. Ez jó hír, mivel 2014-ben az országos átlag – azaz a Bisnode Bedőlési Index értéke – 3,23% volt. Ráadásul 2013-ban az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek bedőlési aránya meghaladta az országos átlagot, 2014-ben azonban már alatta volt, azaz a szektorra jellemző fizetésképtelenségi arány jelentősen javult az országos átlaghoz képest. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy az átlagnál kisebb kockázatú iparágról van szó, ami javuló tendenciát mutat az országos átlaghoz képest, azonban a felszámolások és kényszertörlések számának emelkedése továbbra is óvatosságra int.

Eddig kell várni a pénzre

A szektor teljesítményének vizsgálatához megfelelő alapot biztosítanak az iparágban tevékenykedő cégek számlafizetési szokásai. A magyar cégek, amennyiben nem egyenlítik ki számláikat időben, átlagosan 16 napot késnek a fizetéssel. Az ingatlanügyletek szektor szereplői azonban ennél jóval több, átlagosan 37 nap késéssel egyenlítik ki tartozásaikat. Ez igen magas szám, ráadásul 2013-ban is ekkora átlagos késedelem jellemezte a szektor számlafizetéseit. A késések magasabb száma annak is betudható, hogy a szektor az országos átlagnál rövidebb átlagos fizetési határidővel rendelkezik, azaz összességében 21 nap alatt várják a hitelezők az iparág szereplőitől pénzük beérkezését, miközben országosan 26 napra fizetnek a cégek.

Mire figyeljünk?

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere elmondta: annak ellenére, hogy a szektor bedőlési aránya alacsony, alapos tájékozódásra van szükség szerződéskötés előtt, különösen azért, mert az iparágra magas átlagos számlafizetési késedelem jellemző. Amennyiben egy vállalkozás felszámolás alá kerül, akkor már sokszor késő lépéseket tenni, mivel számos cég, szervezet megelőzheti a hitelezői listán a felszámolt céggel szemben kintlévőséggel rendelkezőket. A cégvezető ezért azt javasolja, hogy szerződéskötéskor és utalásos számla engedélyezésekor célszerű nemcsak csődfigyelést igénybe venni a hitelezett partnerre, hanem kockázatosságának alakulását is érdemes figyelni, mivel ez előjele lehet egy esetleges fizetésképtelenségnek, mely esetben érdemes időben elkezdeni a beszedést. Amennyiben már hosszabb ideje késik a partner számlája kifizetésével és kockázatossága is megnőtt, jogosan lehet aggódni azon, hogy egyáltalán képes lesz-e fizetni.

Régiós bontásban

Az ingatlanügyletek terén is jól látszik észak-keleti régió nehéz helyzete, ebben az országrészben magasabb a szektor cégeinek bedőlési aránya. A Bisnode adatai alapján a legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében válnak fizetésképtelenné a cégek, míg Komárom-Esztergom és Tolna megye vállalkozásai tekinthetők a legmegbízhatóbbaknak.

Megyénkénti bedőlési arányok az ingatlanügyletek szektorban 2014

A Bisnode külön-külön is megvizsgálta az iparághoz tartozó cégek bedőlési arányait. (Az elemzésbe a következő fő TEÁOR számmal rendelkező vállalkozások kerültek bevonásra: 6810. Saját tulajdonú ingatlan adásvétele, 6820. Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, 6831. Ingatlanügynöki tevékenység, 6832. Ingatlankezelés)

 

 

Jól látszik, hogy az ingatlan bérbeadással és ingatlankezeléssel foglalkozó cégek alacsonyabb bedőlési aránnyal rendelkeznek, míg az adásvételhez kötődő – így az ingatlanügynöki tevékenységek – bedőlési aránya jóval magasabb. Azaz az ingatlanértékesítés továbbra is rizikósabbnak mondható a bérbeadásánál, ingatlankezelésnél. Az adásvétellel foglalkozó cégek száma a legmagasabb a szektorban, de itt a legmagasabb a bedőlési arány is (4,32%), melynek remélhetőleg a 2014-ben elindult ingatlanpiaci élénkülés kedvezni fog.

Az ingatlanügyletek szektor egyes területeink bedőlési aránya 2014-ben

Mégsem olyan jó a helyzet?

Az elmúlt időszakban folyamatosan olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy javul az ingatlanpiac helyzete. Ezt a növekvő, de országos átlag alatti bedőlési arány is alátámasztja. Ennek ellenére még nem lélegezhet fel az iparág, mivel a kényszertörlések száma igen magas, és számlafizetési késedelem esetén magas az átlagos késedelmes napok száma is. Ráadásul az iparágra országosan kelet-nyugat irányú széttagoltság jellemző, mivel a nyugati országrészben jóval kisebb arányban válnak fizetésképtelenné a cégek, mint keleten. A sajtóhírek is ezt támasztják alá, mivel leginkább a főváros és a nyugati országrész ingatlanpiaca fejlődik, azaz a széttagoltság várhatóan a jövőben is megmarad.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG