<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

KKV

Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.

Idén július 31-ig volt érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes áfa, amelynek bevezetéséről a kormány még a tavaly év végén döntött.

Az ágazat szereplői egyértelműen nagy segítségnek találták a teher 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentését laptársunk, a Piac & Profit korábbi cikke szerint, hiszen a becslések szerint mintegy 100 milliárd forinttal kevesebb áfát kellett befizetni a cégeknek. A kedvezményes áfakulcs eltörlése óta eltelt több mint egy hónap, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendéglátóhelyek többnyire áthárították a 22 százalékos különbséget a fogyasztókra, ám az árakat más tényezők is feljebb srófolták.

Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke lapunk megkeresésére elmondta, hogy az esetleges áremelkedésben több tényező is közrejátszott, hiszen az áfakulcs változásán kívül egyéb körülmények is drágítják az üzemeltetést.

Drágább lett az otthon melegébe ételt rendelni. (Fotó: Pexels.com)Drágább lett az otthon melegébe ételt rendelni. (Fotó: Pexels.com)

A szakember szerint a megnövekedő bérigények mellett

a vendéglátóhelyek jelentős élelmiszer-alapanyag drágulást is tapasztaltak, ezért nehéz konkrétan számszerűsíteni az áfakulcs újból megemelkedésének hatásait, hiszen a megnövekedett költségek teljesen nem voltak átháríthatóak a vendégekre.

Hitelfelvételre is rászorultak a cégek

A társelnök emellett az áremelkedés lehetséges okának tartja azt, hogy a járvány alatt talpon maradó vállalkozások nemcsak a tartalékaikat élték fel, hanem sokszor komoly hitelfelvételre is szükségük volt a túléléshez, ezek törlesztése pedig szintén növelte kiadásaikat.

Gendur András kitért arra is, hogy az emelkedő üzemanyagárak és a tapasztalható munkaerőhiány mellett az üzleti tervezést nehezíti a bizonytalan helyzet is, ugyanis a szektor szereplői nem tudják, hogy várhatóak-e további korlátozások, illetve ezek lehetséges hossza is nagyban befolyásolhatja a helyzetet.

Azon kérdésünkre, hogy abban az esetben, ha ősszel megérkezik a negyedik hullám, szükségesnek látják-e a kedvezményes áfakulcs és hasonló segítő intézkedések bevezetését, a MSZÉSZ gasztronómiai társelnöke úgy fogalmazott, hogy

igen, az egészen biztosan kijelenthető, hogy az iparágunkat sújtó gazdasági katasztrófa túléléséhez komoly segítségnyújtásra lesz szükség.

Gendur András szerint alapvetően minden hullám – és a pandémiás időszak meghosszabbodása – eltérő gazdasági reakciókat igényel, ezért folyamatos a párbeszéd a szakmai szervezetekkel arról, hogy mely területeken van szükség a vállalkozások támogatására. A társelnök ugyanakkor kiemelte, hogy a kedvezményes áfakulcs mellett mindenképpen gondolkozni kell a vállalkozások működésének stabilizálásához elengedhetetlen támogatásokon is.

A NetPincér is érzékelte, hogy megnőttek a vendéglátóhelyek terhei

A NetPincér megkeresésünkre adott válaszában úgy fogalmazott, hogy bár arról nincsenek statisztikáik, hogy a partnereik árképzése hogyan változott, azt észlelték, hogy a vendéglátóhelyek költségei – elsősorban a munkaerőhiány és dráguló alapanyagok miatt - megnövekedtek az elmúlt időszakban. Így az áfakulcs visszaállításával párhuzamosan az egyéb, a házhoz szállítástól független fenntartási költségeket is belekalkulálva előfordulhat, hogy egyes éttermek az áfakulcson túl is áremelésre kényszerültek mind a kiszállítás, mind a helyszínen fogyasztott ételek árazása során – tette hozzá Blaumann Debóra marketingigazgató.

Hogyan hatnak a külső tényezők a kiszállítási díjakra?

A NetPincéren keresztül leadott rendelések esetében külön kell választani a NetPincér GO, vagyis a NetPincér saját futárszolgáltatásának díjait, valamint azon partnereink házhoz szállítási díjazását, akik saját futárral dolgoznak.

A NetPincér GO szerződött futárpartnereivel kiszállított rendelések kapcsán alkalmazott fogyasztói díjakat egy széleskörű kalkuláció alapján lett meghatározva évekkel ezelőtt, így ezek rövidtávon nem emelkednek a környezeti és gazdasági tényezők hatására. Az elmúlt időszakban a Netpincér egyébként több területen is a szállítási díj csökkentését hajtotta végre, az így kieső bevételt a cég vállalta magára, így ellensúlyozni próbálva az olyan tényezőket, mint az áfakulcs növekedése vagy az infláció.

Blaumann Debóra szerint azon partnereknél, akik saját futárral dolgoznak, előfordulhat, hogy rövidebb távon is lehetnek változások a kiszállítás díja, vagy akár a vállalt szállítási határidő tekintetében is.

A NetPincér is támogatja további, a szektort segítő intézkedések bevezetését

A vendéglátóiparban az elmúlt másfél évben a túlélésért küzdöttek és egy ilyen időszakot követően egy következő hullám nélkül is legalább hónapokba, ha nem évekbe telik a vendéglátóiparnak eljutni a pandémia előtti szintre. Éppen ezért a negyedik hullámtól függetlenül a NetPincér támogatná azt, hogy a kedvezőbb adózási feltételek maradjanak fenn hosszú távon is, és bíznak abban, hogy az iparág hosszútávú életben maradása és fejlődése érdekében a döntéshozók figyelmét sem kerülik majd el ezek a körülmények – fogalmazott a marketingigazgató.

Az 5 százalékos áfakulcs újbóli bevezetése a cég véleménye szerint túlmutatna a járványkezelésen, hiszen ez segítene a szektor kifehérítésében, és egyszerűsítené a vendéglátóhelyek működését is. A NetPincér ezért támogatja, és kiáll a kedvezményes áfakulcs hosszútávú bevezetése mellett – emelte ki Blaumann Debóra.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
hírlevél
Ingatlantájoló