<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

KKV

Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.

Idén július 31-ig volt érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes áfa, amelynek bevezetéséről a kormány még a tavaly év végén döntött.

Az ágazat szereplői egyértelműen nagy segítségnek találták a teher 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentését laptársunk, a Piac & Profit korábbi cikke szerint, hiszen a becslések szerint mintegy 100 milliárd forinttal kevesebb áfát kellett befizetni a cégeknek. A kedvezményes áfakulcs eltörlése óta eltelt több mint egy hónap, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendéglátóhelyek többnyire áthárították a 22 százalékos különbséget a fogyasztókra, ám az árakat más tényezők is feljebb srófolták.

Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke lapunk megkeresésére elmondta, hogy az esetleges áremelkedésben több tényező is közrejátszott, hiszen az áfakulcs változásán kívül egyéb körülmények is drágítják az üzemeltetést.

Drágább lett az otthon melegébe ételt rendelni. (Fotó: Pexels.com)Drágább lett az otthon melegébe ételt rendelni. (Fotó: Pexels.com)

A szakember szerint a megnövekedő bérigények mellett

a vendéglátóhelyek jelentős élelmiszer-alapanyag drágulást is tapasztaltak, ezért nehéz konkrétan számszerűsíteni az áfakulcs újból megemelkedésének hatásait, hiszen a megnövekedett költségek teljesen nem voltak átháríthatóak a vendégekre.

Hitelfelvételre is rászorultak a cégek

A társelnök emellett az áremelkedés lehetséges okának tartja azt, hogy a járvány alatt talpon maradó vállalkozások nemcsak a tartalékaikat élték fel, hanem sokszor komoly hitelfelvételre is szükségük volt a túléléshez, ezek törlesztése pedig szintén növelte kiadásaikat.

Gendur András kitért arra is, hogy az emelkedő üzemanyagárak és a tapasztalható munkaerőhiány mellett az üzleti tervezést nehezíti a bizonytalan helyzet is, ugyanis a szektor szereplői nem tudják, hogy várhatóak-e további korlátozások, illetve ezek lehetséges hossza is nagyban befolyásolhatja a helyzetet.

Azon kérdésünkre, hogy abban az esetben, ha ősszel megérkezik a negyedik hullám, szükségesnek látják-e a kedvezményes áfakulcs és hasonló segítő intézkedések bevezetését, a MSZÉSZ gasztronómiai társelnöke úgy fogalmazott, hogy

igen, az egészen biztosan kijelenthető, hogy az iparágunkat sújtó gazdasági katasztrófa túléléséhez komoly segítségnyújtásra lesz szükség.

Gendur András szerint alapvetően minden hullám – és a pandémiás időszak meghosszabbodása – eltérő gazdasági reakciókat igényel, ezért folyamatos a párbeszéd a szakmai szervezetekkel arról, hogy mely területeken van szükség a vállalkozások támogatására. A társelnök ugyanakkor kiemelte, hogy a kedvezményes áfakulcs mellett mindenképpen gondolkozni kell a vállalkozások működésének stabilizálásához elengedhetetlen támogatásokon is.

A NetPincér is érzékelte, hogy megnőttek a vendéglátóhelyek terhei

A NetPincér megkeresésünkre adott válaszában úgy fogalmazott, hogy bár arról nincsenek statisztikáik, hogy a partnereik árképzése hogyan változott, azt észlelték, hogy a vendéglátóhelyek költségei – elsősorban a munkaerőhiány és dráguló alapanyagok miatt - megnövekedtek az elmúlt időszakban. Így az áfakulcs visszaállításával párhuzamosan az egyéb, a házhoz szállítástól független fenntartási költségeket is belekalkulálva előfordulhat, hogy egyes éttermek az áfakulcson túl is áremelésre kényszerültek mind a kiszállítás, mind a helyszínen fogyasztott ételek árazása során – tette hozzá Blaumann Debóra marketingigazgató.

Hogyan hatnak a külső tényezők a kiszállítási díjakra?

A NetPincéren keresztül leadott rendelések esetében külön kell választani a NetPincér GO, vagyis a NetPincér saját futárszolgáltatásának díjait, valamint azon partnereink házhoz szállítási díjazását, akik saját futárral dolgoznak.

A NetPincér GO szerződött futárpartnereivel kiszállított rendelések kapcsán alkalmazott fogyasztói díjakat egy széleskörű kalkuláció alapján lett meghatározva évekkel ezelőtt, így ezek rövidtávon nem emelkednek a környezeti és gazdasági tényezők hatására. Az elmúlt időszakban a Netpincér egyébként több területen is a szállítási díj csökkentését hajtotta végre, az így kieső bevételt a cég vállalta magára, így ellensúlyozni próbálva az olyan tényezőket, mint az áfakulcs növekedése vagy az infláció.

Blaumann Debóra szerint azon partnereknél, akik saját futárral dolgoznak, előfordulhat, hogy rövidebb távon is lehetnek változások a kiszállítás díja, vagy akár a vállalt szállítási határidő tekintetében is.

A NetPincér is támogatja további, a szektort segítő intézkedések bevezetését

A vendéglátóiparban az elmúlt másfél évben a túlélésért küzdöttek és egy ilyen időszakot követően egy következő hullám nélkül is legalább hónapokba, ha nem évekbe telik a vendéglátóiparnak eljutni a pandémia előtti szintre. Éppen ezért a negyedik hullámtól függetlenül a NetPincér támogatná azt, hogy a kedvezőbb adózási feltételek maradjanak fenn hosszú távon is, és bíznak abban, hogy az iparág hosszútávú életben maradása és fejlődése érdekében a döntéshozók figyelmét sem kerülik majd el ezek a körülmények – fogalmazott a marketingigazgató.

Az 5 százalékos áfakulcs újbóli bevezetése a cég véleménye szerint túlmutatna a járványkezelésen, hiszen ez segítene a szektor kifehérítésében, és egyszerűsítené a vendéglátóhelyek működését is. A NetPincér ezért támogatja, és kiáll a kedvezményes áfakulcs hosszútávú bevezetése mellett – emelte ki Blaumann Debóra.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló