1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Jelenleg a cégek 53 százaléka fizeti ki időben számláikat, míg tavaly ez az arány csak 50 százalék volt. Örömre azonban nincs okunk, mivel ezzel egy időben a fizetési késedelmek növekedést mutatnak. A nagyobb arányú határidőben történő fizetés és a növekvő késedelem arra utal, hogy a cégek a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt szigorítottak a fizetési paramétereken, és csak az előre fizetés és a rövidebb határidők miatt csökken a késve teljesítés aránya.

A Bisnode csoporthoz tartozó Dun & Bradstreet (D&B) fizetési tapasztalat programja szerint – mely évente több mint 1,5 millió számlát dolgoz fel – az derül ki, hogy ma a cégek átlagosan 29 napos fizetési határidővel egyenlítik ki számláikat. A fizetési határidő a számlán szereplő napok száma, amíg  a kiállító cég hajlandó várni a pénz beérkezéséig.

Ez a szám minimálisan, de csökkent az elmúlt évben, mivel 2010-ben a cégek több mint 30 napra fizettek. A legnagyobb fizetési határidővel a papíriparban, az építőiparban és a gépiparban tevékenykedő cégek esetén kell számolni, ahol a papíripari cégek esetén a fizetési határidő megközelíti az 50 napot is, a másik két szektorban pedig 30 és 40 nap körül mozog.

Nem a fizetési morál javul, hanem a fizetési feltételek szigorodtak

A felmérés szerint a csökkenő fizetési határidőkből nem vonható le azt a következtetés, hogy javul a magyar számlafizetési fegyelem. Ahhoz, hogy átlátható képet lehessen kapni a gazdaság alakulásáról, a számlakiegyenlítések határidejét együtt kell vizsgálni a késedelmekkel. A késedelmek alakulását megfigyelve látható, hogy azok folyamatosan nőnek, amely arra utal, hogy a több határidőben kiegyenlített  számla nem a fizetési morál javulásának, hanem  annak következménye lehet, hogy a fizetési feltételek szigorodtak.


Forrás: Bisnode

Míg 2011 első 10 hónapjában 22 nap körül volt az átlagos késedelem, addig 2010 azonos időszakban még 19-20 nap körül mozgott. Nem meglepő módon a gazdasági helyzet által sújtott iparágakban (mint például ingatlanügyletek, építőipar, gépjármű-kereskedelem) a legmagasabb a fizetési késedelem.

Átlagosan 50 nap a pénzhez jutási idő

A fizetési határidők és a számlakiegyenlítési késedelmek összege azt jelzi, hány napot kell egy vállalkozásnak várni számlája kiállítása után, hogy pénzéhez jusson. A Bisnode fizetési tapasztalat program szerint a pénzhez jutási idő ma átlagosan Magyarországon 50 nap, de vannak olyan iparágak, amelyekben jóval tovább kell várni.Papíripari vagy építőipari szereplőknek, utólagos fizetést engedélyezők átlagosan több mint 70 nap után jutnak pénzükhöz.

Keleti József a Bisnode csoport ország igazgatója arra a tendenciára világít rá, hogy azon vállalkozások, melyek jól működnek és nem küzdenek problémákkal, még meg tudnak felelni a szigorodó fizetési feltételeknek, míg a nehéz helyzetben lévő cégek egyre nagyon fizetési késedelmekbe kénytelenek esni, azaz a cégvilág fizetési képesség területén kezd szétszakadni.

A fizetésképtelenné válással együtt nő a 90 napon túli késések aránya

A felmérés szerint 2011-et összehasonlítva 2010-zel az extrém – 90 napos – késések aránya is nő, ami nem meglepő, mivel folyamatosan emelkedik a felszámolással vagy csőddel megszűnő, azaz fizetésképtelenné váló cégek aránya.  Ha egy cég 90 nappal a határidő után sem fizeti ki utalásos számláját, akkor nagy valószínűséggel finanszírozási problémákkal küzd.

A Bisnode szerint ma már a szerződéskötés előtt érdemes ellenőrizni, hogy adott vállalkozás mekkora késedelemmel, milyen fegyelemmel fizet, és ez alapján kell alakítani a fizetési feltételeket, előleget kérni, illetve több biztosítékot beépíteni a szerződésbe.  

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG