3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Sok szó esik manapság Magyarországon arról, hogy a jogszabályok gyakori változása, a visszamenőleges törvénykezés, az igazságszolgáltatás lassúsága miatt nincs elég jogbiztonság. Közben az állam sok mindent államosít, vagy új érdekcsoportok kezébe ad. Itt egy példa arról, hogy lehet másképp is.

Magyarországon, Budapesten pedig elég sok bezárt üzlet, kisbolt, lehúzott roló, megszűnt vállalkozás van, e sorok írója a viszonylag jól menő XIII. kerületben pár sarkon belül is tucatnyi megszűnt, vagy megszűnő, más formában 1-2 évente újra próbálkozó boltot, vállalkozást látott. (Sőt, némelyeknek csak pár hónap jutott.)

Az osztrákok többek között konzervativizmusukról híresek, meg arról, hogy sokkal jobban élnek nálunk, és sok tízezer honfitársunk dolgozik náluk. Sok szempontból hozzájuk mérjük magunkat, őket szeretnénk utolérni, így nem érdektelen, mi történik náluk. A legérdekesebb talán az, amikor semmi. Amint a mellékelt képen látható, hagynak dolgozni egy vállalkozást 262 éve, a jelek szerint nem államosították, nem trafikmutyizták el, nem vették el a jogosítványait.

Amint a bejárat mindkét oldalán látható „Computer” feliratú táblákból kikövetkeztethető, azért a régi alapítás nem jelenti azt, hogy a cég ne haladt volna a korral. Egyébként Magyarországon is Mária Terézia császárnő alapította az első lottót, 1782-ben, így elvileg nekünk is lehetne 200 évnél régebbi lottózónk...

Prágában a régi sörözőkön is van hasonló cégtábla, ezek szerint sokuk a középkor óta működik, mint például a híres turistalátványosság, az U Fleku (Az Órához), amelynek első említése 1499-ből származik. Bár a szocializmusban ezt is államosították, de legalább később reprivatizálták, a Wikipedia szerint visszaadták az eredeti tulajdonosoknak.

Ezzel szemben Magyarországon a történelem viharai miatt ma szinte nincs is olyan kisvállalat, amely pár évtizednél régebbi lenne, lehetőleg azonos tulajdonosi körrel. A nagyvállalatok egy része jó régi (Mol, Ibusz, OTP, „Matáv”, BÁV, stb.), de több-kevesebb erőszakkal váltott tulajdonost, akár többször is. A rendszerváltás utáni kártalanítás során nem adták vissza az eredeti tulajdonosok vagyonát, például a Zwack-családnak is újra meg kellett vásárolnia régi gyárát.

Ehhez jön még, hogy újabban a magyar kormányzat sok vállalkozást, bankot államosít, nyomott áron megvásárol, vagy egyes feltételezések szerint majd fog, például miután különadókkal, jogszabályokkal rossz helyzetbe hozta. Vagy egyes üzletágakat korábbi tulajdonosoktól új tulajdonosok kezébe játszik át, mint a szerencsejáték-ipar egyes részeit vagy a dohány-kiskereskedelmet. (És sajtóhírek szerint később majd az alkohol-kereskedelmet is.)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG