4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az év végével lezárul a több mint 130 milliárd forintos tőkebevonást lehetővé tevő Jeremie-programok kihelyezési időszaka, a támogatott vállalkozásokhoz komoly pénzek érkeznek. A határidő közeledte azonban azt is jelenti, hogy megsokasodnak a befektetői tárgyalások, hiszen nem a projektgazdák két szép szemére adják a kockázati tőkét. Horgos Lénárd, az M27 Absolvo Consulting Kft. magyarországi partnere és a HVCA elnökségi tagja megosztott a Privátbankár.hu-val néhány tanácsot, hogyan tudják a vállalkozók a legtöbbet kihozni egy tárgyalásból.

A Jeremie alapok forráskihelyezésére kiírt határidőhöz közeledve elkezdődött a véghajrá, ami egyet jelent a finanszírozásra kiszemelt projektgazdák és a befektetők közötti tárgyalások kezdetével. A magyar kockázati tőke befektetői tavaly 110 projektet találtak érdemesnek, ez a szám viszont jóval magasabbra kúszhat az idén, és akár 150 fölé is emelkedhet.

A vállalkozások számára most az lehet a legfontosabb kérdés, hogyan kössenek jó megállapodást befektetőikkel, de egyik fél számára sem mindegy, hogy milyen kondíciók mentén szövetkeznek.

Horgos Lénárd, az M27 Absolvo partnere és a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület elnökségi tagja szerint nagyon fontos, hogy a vállalkozók ne csak egy-két fókusz területtel foglalkozzanak. Míg a hozam és a tulajdonrész kérdésére hajlandóak a projektgazdák az elegendőnél sokkal nagyobb figyelmet szentelni, addig az olyan pontok, mint befektetői vétójog, a sorsfordító drag-along, vagy tag-along jogok néha elsüppednek a tárgyalások alatt. A szakértő szerint érdemes ezért a következő négy pontra is fókuszálni:

Exit-stratégia

A befektető számára - főleg, ha intézményi - az egyik legfontosabb kérdés a kiszállás lehetősége és a részesedésének értékesítése, mégis előfordul, hogy nagyon kevés szó esik ezekről a megállapodás létrejöttekor. A befektető szeretné tudni, hogyan térül meg a befektetése és tudnia kell, hogy a vállalkozó tervez-e további tőkebevonást vagy inkább szakmai befektetőt keresne a későbbiekben az exit megvalósítása céljából.

Ezekhez már a megegyezés elején le kell fektetni a mindkét fél által elfogadott célokat és feltételeket, majd azokhoz is igazítani az egyes pontokat.

Irányító jogok, vétójogok

Minél több kérdésbe szólhat bele a befektető, annál nagyobb biztonságban érzi a pénzét. Az ehhez való jogot pedig a szerződésben is nagyon szívesen fixálják. A vállalkozások szempontjából azonban nagyon fontos, hogy csak addig engedjenek, amíg a vétózás nem akadályozza a cég mindennapi, operatív munkáját. Jelentősen csökkentheti a vállalkozás mozgásterét, ha mindenhez kell majd a befektető hozzájárulása.

Ki kap először pénzt?

Kellemetlen téma, de kell róla beszélni: ki és mekkora összeget kap elsőként, ha felszámolják vagy eladják a céget? A likvidációs elsőbbség szinte minden kockázati tőke megállapodás része, de nem mindegy, hogy milyen számokban egyeznek meg a felek. Horgos Lénárd szerint a túl jó feltételek a cég korai eladására motiválhatják a befektetőt, ami nem biztos, hogy a projektgazda célja.

Drag-along, Tag-along jogok

Nagyon fontos, hogy megvitassák a felek a drag-along jogot: a befektető tulajdonrészén felül az alapítókat is kényszerítheti arra bizonyos feltételek mellett, hogy a saját részesedésüket is bevonják az eladásba. Kikerülni sajnos nem lehet, de a határairól lehet tárgyalni.

A tag-along a kisebbségi tulajdonost védi: eladás esetén csatlakozhat a többségi tulajdonos tranzakciójához.

Erre figyelj még

Az M27 Absolvo szakértője szerint mindenképp érdemes tapasztalt szakértőt bevonni egy ilyen tranzakcióba, vagy egyeztetni kell olyan vállalkozóval, aki már esett át ilyen tárgyaláson gy nem csak ezekre a kérdésekre válaszolnak, de az együttműködés során is tudnak hasznos szakértői tanácsokat adni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
Friss
hírlevél
depositphotos