TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Adókedvezményt és támogatást kap az a társaság, amely minősítést szerez. Az igazolást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adja ki, és az alapján dönt az adóhatóság a kedvezményről, ahogyan a támogatást nyújtó szervezetek a támogatásokról.

A minősítést az innovációs törvény módosítása óta, egy éve végzi a hivatal. A vállalkozásoknak saját maguknak kell kezdeményezni a minősítési eljárást. Az előírások szerint a hivatal arról nyilatkozik, hogy az ügyfél által benyújtott dokumentáció alapján a - kérelem benyújtását követően megvalósítandó - projekt vagy projektrész kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősül-e. Amit a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) jogerősen kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősített, azt más hatóságnak is annak kell elfogadnia.

Százmilliárdok támogatásra

Autóipari kutatásokra nyert 600 millió forintot egy miskolci-debreceni konzorcium. A Miskolci Egyetem, az MTA debreceni Atommagkutató Intézete és a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. alkotta konzorcium projektjének célja, hogy környezetbarát anyaggal váltsa ki az autóiparban az ólomalapú anyagokat.

Évente 300 milliárd forinttal támogatják a kutatás-fejlesztést. Ebből az összegből átlagosan 600 szabadalmi bejelentés születik, így 500 millió forint támogatásból lesz egy szabadalmi bejelentés, de a bejelentéseknek csak egyharmadából lesz szabadalom. Vagyis átlagosan másfél milliárdnyi támogatásból lesz egy szabadalom. A hivatal közlése szerint a helyzetet árnyalja, hogy a szabadalmi bejelentések egyharmada származik azoktól a közfinanszírozott intézményektől, amelyek a támogatások jelentős hányadát felhasználják.

A hivatal elnöke, Benzsel Miklós elmondta: az Európai Bizottság éves rangsorában - amely az iparjogvédelmi teljesítményt méri - Magyarország a 19. helyen áll. A helyezésben szerepe lehet annak is, hogy a multinacionális cégek a nálunk született szabadalmaikat nem itt, hanem a székhely szerinti országban jelentik be.

Jön az uniós szabadalom

Ficsor Mihály, a hivatal jogi elnökhelyettese elmondta, hogy várhatóan 2015-ben indul az európai szabadalom. Ehhez azonban legalább 13 tagállamnak kell ratifikálnia az uniós szabályokat. A jövőben a bejelentést az Európai Szabadalmi Hivatalnál kell majd megtenni, és ha vita alakul ki a szabadalommal kapcsolatban, akkor arról - a szintén egységes - szabadalmi bíróság dönt.  Az elnökhelyettes úgy becsülte, hogy az európai szabadalom egyötödébe kerül a hasonló területen védettséget adó mai eljárásoknak.

Közben a Deloite Magyarország K+F jelentéséből kiderül, hogy a cégek jelentős része növelné a kutatás-fejlesztésre fordított pénzt, ha több támogatást, és több adókedvezményt kapna. A cégek 67 százaléka nyilatkozta ezt, míg egy évvel korábban "csak" 57 százalék. A felmérésből kiderült, hogy míg 2010-ben csak a cégek 38 százaléka költött árbevételének egy százalékánál többet a kutatásra kutatás-fejlesztésre, addig 2011-ben 59 százalékra nőtt ez az arány. Ugyanakkor a megkérdezett cégek többsége vélekedett úgy, hogy a 2012 és 2014 közötti időszakban csökkenti a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat 2011-hez képest.A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
hírlevél