5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
A 2014-es összesített árbevételi adatok szerint Győr-Moson-Sopron megyében közel négyszer annyi volt az egy cégre jutó árbevétel, mint Baranya megyében. Ráadásul az elmúlt időszakban a dél-nyugati országrész bedőlési arány és határidőben fizetett számlák terén sem produkált jó mutatókat.

A Bisnode az adott megyében székhellyel rendelkező társas vállalkozások árbevételét osztotta el a 2014-ben működő cégek átlagos számával. Eszerint a fővárosban tevékenykedik a legtöbb cég, és 150 milliós átlagos egy cégre jutó árbevételével a középmezőny első felében foglal helyet.

100 millió alatti árbevétel

Békés, Somogy, Nógrád, Zala és Baranya megyékre jellemző a legkisebb egy cégre jutó 2014-es árbevétel, itt ugyanis a 100 milliós átlagot sem éri el a mutató. Az ötből négy megyében nem működik ugyanis 100 milliárdos árbevételnél többet produkáló igazán nagy cég.

Somogy megyében az FGSZ Földgázszállító Zrt. bevétele meghaladja ugyan a 100 milliárdos lélektani határt, de a megye így is a 4. a legkisebb a cégszámhoz viszonyított árbevétel viszonylatában. A dél-keleti országrészbe nem érkezett a kecskemétihez vagy a győrihez hasonló nagy gépjárműipari beruházás, illetve olyan erősebb külföldi tőke, ami a térség gazdaságát jelentősen élénkítette volna. Jól látszik ez az itt fekvő megyék egy cégre jutó árbevételén is.

A térség árbevételeit a Paksi Atomerőmű Zrt. és a már említett FGSZ Zrt. húzza felfelé. A két 100 milliárd Ft feletti árbevételű cégen kívül a térségből csupán Baranya megyében találhatóak még 20 milliárd feletti árbevételű cégek: az E.ON Dél-dunántúli Zrt., a HAUNI Hungária Gépgyártó Kft. és  a MECSEK Élelmiszer és Vegyiáru Kereskedelmi Zrt.

Cégek száma és a 2014-es egy cégre jutó árbevétel megyénként

MEGYE

CÉGEK SZÁMA

EGY CÉGRE JUTÓ ÁRBEVÉTEL (millió Ft)

Győr-Moson-Sopron megye

19 544

248,26

Komárom-Esztergom megye

13 817

223,52

Jász-Nagykun-Szolnok megye

10 368

204,85

Vas megye

9 146

172,68

Fejér megye

17 291

171,59

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

20 219

164,99

Bács-Kiskun megye

20 990

156,54

Főváros

218 398

150,58

Hajdú-Bihar megye

20 075

133,14

Heves megye

10 302

132,01

Veszprém megye

12 688

123,14

Pest megye

82 621

119,23

Csongrád megye

16 218

117,08

Tolna megye

7 336

110,12

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

16 035

108,95

Békés megye

9 040

90,57

Somogy megye

10 292

82,57

Nógrád  megye

4 569

76,99

Zala megye

10 731

74,84

Baranya megye

16 417

63,74

Hol dől be a legtöbb vállalkozás?

A megyék közül a cégek bedőlési aránya tekintetében két megye (Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) képvisel szélsőségesen magas értéket. Itt a felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya meghaladja a 3,5 százalékot, míg a legalacsonyabb bedőlési aránnyal rendelkező megyében (Komárom-Esztergom megye) csak 1 százalékos a bedőlési arány. Magas a cégek fizetésképtelenné válásának aránya a dél-nyugati országrészben is; Baranya és Zala megye ráadásul az egy cégre vetített árbevétel vonatkozásában is a lista végén helyezkedik el. A fővárosi cégek bedőlési aránya is igen magas, mivel Budapest 2,64százalékos értékével az 5. legkockázatosabb terület.

Nem mindegy, hol van az a cég

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere arra hívja fel a figyelmet, hogy a területi elhelyezkedés értékes információ lehet egy cég megbízhatóságának mérlegelésekor. Azonban a magas bedőlési arányú területeken is működnek kiemelkedően megbízható vállalkozások, ezért minden üzletkötés esetén ajánlott cégminősítést végezni. Így azok a cégek, amelyek esetleg egy rosszabb megítélésű területen vagy akár ilyen iparágban tevékenykednek, jól fizetőnek és alacsony kockázatúnak bizonyulhatnak.

Velük szemben érdemes kevésbé szigorú feltételeket szabni, így bővíthetőek a lehetőségek, növelhető az értékesítés. A jó cégminősítés egy vállalkozás értékelésébe beépíti az iparágra vagy a területre jellemző információkat is, ezért használata esetén már nem szükséges alapos makrogazdasági vizsgálat, mivel egy mutatószámba sűrítve megmutatja az adott cég fizetésképtelenné válásának valószínűségét. A gazdaság szereplői így képet kaphatnak üzleti partnerük kockázatosságáról anélkül, hogy a területi vagy iparági sajátosságokkal kalkulálniuk kellene.

Társas vállalkozások bedőlési árnya az elmúlt 12 hónap alapján. Forrás: Bisnode

Milyen a fizetési fegyelem?

Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyékben fizetik a cégek legnagyobb arányban határidőben számláikat. Ezeken a területeken a 70 százalékot is meghaladja az időben kiegyenlített követelések aránya.  Ezzel szemben Somogy megyében a számlák csupán 62 százalékát fizetik ki időben, ami a jól fizető megyékhez képest 10 százalékponttal alacsonyabb eredmény. A 2015-ös átlagadatok alapján látható, hogy Somogy, Tolna, Zala és Baranya megye, valamint a főváros cégeinek számlái kerülnek a legkisebb arányban időben kiegyenlítésre. Ez azt jelenti, hogy a legrosszabbul fizető területek is nagyrészt a dél-nyugati országrészből kerülnek ki, ahol csupán a számlák 60-65 százalékát fizetik ki időben a cégek.

Ahol a legkevésbé érdemes vállalkozni

A dél-nyugati régióra az alacsony határidőben történő fizetések mellett magas bedőlési arányok és alacsony egy cégre jutó árbevétel volt jellemező, mely adatok alapján elmondható, hogy lemaradóban van ez a terület. Sajnos más nagyvárosokhoz hasonlóan külföldi nagy beruházás Pécsre vagy környékére nem érkezett, és az autópálya is erre épült meg a legkésőbb. Az autópályát ráadásul a horvát határig tervezték, de ennek megépítését is leállították tavaly. Ezek a tényezők az egész térség teljesítményére kezdik rányomni a bélyegüket - állapította meg a felmérés.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG