<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
KKV
Egy vállalkozás két éven át úgy szerzett ügyfeleket, hogy számlának látszó ajánlattal bombázta a magyar cégeket.

Megint a régi trükk

A Telefonkönyv Magyarország Kft. számlalevélnek látszó dokumentumot küldött ki magyar vállalkozásoknak. Ha valaki nem olvasta el figyelmesen a megtévesztő ajánlatot, azt hihette, fizetnie kell egy már igénybe vett szolgáltatásért. Valójában azonban csak reklámozta magát a cég, azt ajánlotta, az adataikat online telefonkönyvben jeleníti meg.

A GVH döntése szerint a Telefonkönyv Magyarország Kft.

 • a meglévő üzleti partnerség álcája mögé bújva igyekezett ügyfeleket szerezni – a levélen szereplő ügyfélszám is erre utalt;
 • elvonta a címzettek figyelmét arról, hogy a két vállalkozás között még nincs szerződéses viszony – a „számlán” fizetési határidőt jelölt meg;
 • fokozta a megtévesztő hatást azzal, hogy – a levél hátoldalán – „szerződésnek” nevezte üzleti ajánlatát;
 • nem törekedett semmilyen módon arra, hogy a küldeményében található „számlát” olyan külső jegyekkel ruházza fel, amelyek legalább elbizonytalanították volna a címzetteket arra nézve, hogy valóban számlát kaptak-e – nem alkalmazott sem áthúzást, sem „minta” feliratot.

Súlyosító és enyhítő körülmények

A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy a vállalkozás

 • a jogsértő gyakorlatot hosszú ideig folytatta;
 • a megcélzott vállalkozások széles körét érte el a megtévesztő gyakorlattal;
 • magatartása ellentétes volt a polgári jogi jóhiszeműség és tisztesség elvével, a kötelmi viszonyokban – ideértve a szerződések létrehozását is – érvényesülő együttműködési kötelezettséggel és a szerződéskötés kialakult gyakorlatával.

A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Telefonkönyv Magyarország Kft. visszafizeti a hozzá beérkező díjat azok számára, akik jelzik, hogy nem kívánják igénybe venni a szolgáltatást, és kérik a díj visszafizetését.

A jogsértésért 4 755 600 forint bírságot szabott ki a GVH, egyúttal eltiltotta a Telefonkönyv Magyarország Kft.-t a jogsértő magatartástól.

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
  Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
  Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
  KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
  Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
  KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
  MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
  Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
  KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
  Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
  Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
  KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
  Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
  Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
  KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
  Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
  A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
  KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
  Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
  A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
  KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
  Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
  A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
  KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
  A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
  KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
  A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
  hírlevél
  depositphotos