1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Minden tizenharmadik másodperben elkészül egy új autó a dél-koreai Ulszanban, ahol összesen 34 ezren dolgoznak. A Hyundai gyártóközpontjának saját kórháza, iskolája és tűzoltóállomása is van, nem is beszélve a világ egyik legnagyobb tengeri kikötőjéről, mely szintén az autóóriás tulajdonában van. Évente másfél millió jármű készül itt, de a majd 1,1 millió lakosú városnak nem csak ebből van bevétele: újabba a turisták is kezdik felfedezni maguknak az iparvárost.

Ulszanban minden az autókról szól, nem túlzás, a város a koreai autógyártás bölcsője, ma már szimbóluma. A Hyundai 1967-ben nyitotta meg az ipari negyedet - a nagy amerikai versenytárs, a Ford segítségével.

Elképesztő kapacitás

A gyártóterület összesen 1,5 ezer négyzetméter, vagyis 150 futballstadion férne itt el, a kiszolgáló létesítményekkel, kikötővel együtt azonban 4,85 ezer négyzetkilométert foglal el az ipari centrum, amely összesen 5 nagyobb komplexumból áll. Az ulszani gyárban a Hyundai majd összes típusát gyártják (itt készül az Accent, a Veloster, az i30 és az i40), naponta 5600 darabot - ami azt jelenti, hogy a dél-koreai gyárban 8 nap alatt állítanak össze annyi autót, amennyi összesen fogyott tavaly Magyarországon.

Ulszanban tavaly 1 525 000 gépármű készült el, összehasonlításképp, a több mint 7000 főt alkalmazó győri Audi-gyárban tavaly közel 40 ezer új autó gördült le a futószalagról. 

A dél-koreai Ulszan, "gyár az erdőben"



Ahhoz, hogy ezt a mennyiséget Ulszanban tartani tudják, nem mellékesen, szükség van egy hatalmas ipari kikötőre is, a gyárhoz épített kikötőben egyszerre 3 darab, egyenként 42 ezer tonna teherbírású tengerjáró is elfér. Ezt a kapacitást ki is használják, a világ negyedik legnagyobb autógyára ugyanis az itt készülő járművek nagy részét exportálja, 193 ország 6000 célállomására indulnak el innen a szállítmányok.

Zöld gyár

A Hyundai városrészében azonban nemcsak az ipari létesítmények dominálnak, a gyárhoz saját víztisztító üzemet is építettek, valamint újrahasznosítással foglalkozó egységeket is - ez illeszkedik a Hyundai által is képviselt filozófiába, mely a fenntartható fejlődésről szól. És mindez nemcsak reklámszöveg, a helyiek az ipari zónát úgy is hívják, hogy "gyár az erdőben", az ipari parkot ugyanis 58 ezer fa veszi körül.

Az ulszani központ a legnagyobb a Hyundai gyárai közül, de nem az egyetlen. A koreai cég 196 ezer autót gyárt le évente az Egyesült Államokban, Alabamában, csak Indiában 560 ezret, Kínában két telephelyen 600 000 autó készül el, az ultramodern cseh gyárukban pedig ennek fele, vagyis 300 ezer autó gördül le a futószalagról, de megjelentek az orosz piacon is, Szentpéterváron évente nagyjából 150 ezer Accent készül el.

A legnagyobb koreai gyár nettó nyeresége tavaly meghaladta a 8 billió wont, ami közel 5,5 milliárd dollárnak felel meg - ez 35%-os növekedés a megelőző év eredményéhez képest. A gyárak teljesítménye nem elhanyagolható ebből a szempontból, a Hyundai tavaly decemberben elérte a bűvös 4 milliós eladási számot, 2011-ben a dél-koreaiak világszerte nagyjából 4,05 millió járművet értékesítettek, ami 12%-os növekedés 2010-hez képest.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG