<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
KKV
Tovább gyorsult a kiskereskedelmi forgalom februárban, az MTI által megkérdezett elemzők szerint még bővülhet a forgalom.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett első becslése szerint februárban 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest. A naptárhatástól megtisztított adat megegyezik a nyers indexszel. Az előző hónaphoz, januárhoz képest az élelmiszerforgalom növekedési üteme árnyalatnyit, 8,5 százalékról 8,4 százalékra lassult, a nem élelmiszer jellegű termékek eladásának bővülése 4,1 százalékról 4,4 százalékra gyorsult. Az üzemanyag forgalom volumene 6,4 százalékkal haladta meg a tavaly februárit a januári 4,1 százalékos növekedés után.Impozáns az adat

Nyeste Orsolya

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője rámutatott: kiemelkedően magas, a várakozásaikat közel egy százalékponttal meghaladja a kiskereskedelem februári éves növekedése, 5,8 százalékra számítottak. Az elért eredményt minden kategóriában - élelmiszer, nem élelmiszer, és üzemanyag - impozánsnak nevezte. Az idei évben a lakosság fogyasztása az Erste Bank várakozásai szerint nagyobb mértékben fog hozzájárulni a GDP növekedéséhez, a tavalyi év utolsó negyedévében indult pozitív fordulat 2014-ben is kitart. A forgalom a tavalyi év utolsó negyedévében a 2003-as mélypontról kezdett el élénkülni - emelte ki.

Az Erste Bank arra számít, hogy ez a pozitív fordulat egész évben kitart. Ez alátámasztja azt a várakozást, hogy a lakossági fogyasztás idén kedvezően fog hozzájárulni a magyar gazdasági növekedéséhez - tette hozzá.

Kitért arra: a statisztika értelmezését kissé megnehezíti, hogy a KSH módszertani váltást hajtott végre, s úgy vélte, a pontos hatás felméréséhez még idő kell. Azt valószínűsítette ugyanakkor, hogy a változtatás nélkül is - bár nem ilyen kiemelkedően magas - de pozitív számokat láthatnánk.

Ugrottak a reálbérek

Balatoni András

Balatoni András, az ING Bank elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom februári emelkedése elsősorban a háztartási szektorban tapasztalt számottevő vásárlőerő-növekedésből fakad. Utóbbi összefüggésben van az alacsony infláció miatti jelentős reálbér-növekedéssel, továbbá a lakossági bizalom növekedésével.

Az elemző kifejtette, hogy az idén januárban a nettó bérek jelentősen nőttek, főleg a költségvetési intézményeknél, de a vállalkozásoknál is. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül 8,6 százalékos, a vállalkozásoknál 4,4 százalékos, nemzetgazdasági szinten pedig - a közfoglalkoztatottak kiszűrésével - 6 százalékos nettó bérnövekedés volt az év első hónapjában, a nulla közeli infláció miatt pedig gyakorlatilag ugyanennyi volt a reálbér-növekedés is.

Véleménye szerint a jelentős reálbér-kiáramlás azzal együtt, hogy az optimizmus is nő a háztartási szektorban, egyre jobban be fog gyűrűzni a kiskereskedelmi forgalom, illetve a fogyasztás adataiba. A bizalom növekedésével ugyanis a keletkező többletjövedelmet bátrabban költi el a lakosság.

A módszertani változás nehezíti az értelmezést

Az elemző megjegyezte, hogy a kiskereskedelmi statisztika módszertanának változása miatt rövid távon egyelőre informatívabbak az előző módszertan szerint számolt adatok. A korábbi módszertan szerint 4,3 százalékos volt a kiskereskedelem növekedése februárban, ami szintén gyorsulást jelez a januári 3,8 százalékos forgalombővüléshez képest.

Balatoni András elmondta: a statisztikai módszertan az elmúlt 70 évben számos alkalommal változott, ebben tehát nincs semmi újdonság. Az elemzők dolgát azonban megnehezíti, hogy az új adatok kevésbé összehasonlíthatóak a korábbiakkal. A szakértő fontosnak tartja, hogy a változásokat megfelelően kommunikálja a KSH, és véleménye szerint ezen a téren van még hova fejlődni.

Meddig maradhat így?

A kereskedelem és a belső piac számára fontos, hogy a korábbi évek kedvezőtlen iránya 2013. második félévében megfordult, és az adatok növekvő ütemű piacbővülést mutatnak. A vásárlók és a kereskedők számára a 3 százalékot elérő növekedési ütem az, amely már szélesebb körben érzékelhető- -írta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében. 

Kedvező, hogy ezt a mértéket - az átlagot tekintve -, valamennyi főbb árucsoportban túllépi a kereskedelem teljesítménye - közölték. A szövetség fontosnak nevezte azt is, hogy a fogyasztási piac növekedése tartós maradjon. Mivel a hazai és a nemzetközi előrejelzések többsége 2 százalékot elérő GDP növekedést vetít előre 2014-re, éves szinten is a fogyasztói piac bővülésére lehet számítani az OKSZ szerint.

A közlemény szerint 2014 egészét tekintve az év elejeinél kisebb lesz a kereskedelem növekedésének mértéke, mivel a múlt évi 4 százalék körüli reáljövedelem emelkedés az első félévi piacot még felfelé húzza, de 2014-ben a tavalyinál kisebb lesz a reálkeresetek emelkedése a várhatóan magasabb infláció miatt. A szövetség szerint bizonytalan, hogy meddig folytatódik a 300 forint feletti euróárfolyam mozgása. Az elmúlt hónapokban ennek hatására az importtermékek jelentős része már 3-5 százalék körüli mértékben drágult, ami lefelé húzhatja a kereskedelem mérlegét - közölték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos