Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Tovább gyorsult a kiskereskedelmi forgalom februárban, az MTI által megkérdezett elemzők szerint még bővülhet a forgalom.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett első becslése szerint februárban 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest. A naptárhatástól megtisztított adat megegyezik a nyers indexszel. Az előző hónaphoz, januárhoz képest az élelmiszerforgalom növekedési üteme árnyalatnyit, 8,5 százalékról 8,4 százalékra lassult, a nem élelmiszer jellegű termékek eladásának bővülése 4,1 százalékról 4,4 százalékra gyorsult. Az üzemanyag forgalom volumene 6,4 százalékkal haladta meg a tavaly februárit a januári 4,1 százalékos növekedés után.Impozáns az adat

Nyeste Orsolya

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője rámutatott: kiemelkedően magas, a várakozásaikat közel egy százalékponttal meghaladja a kiskereskedelem februári éves növekedése, 5,8 százalékra számítottak. Az elért eredményt minden kategóriában - élelmiszer, nem élelmiszer, és üzemanyag - impozánsnak nevezte. Az idei évben a lakosság fogyasztása az Erste Bank várakozásai szerint nagyobb mértékben fog hozzájárulni a GDP növekedéséhez, a tavalyi év utolsó negyedévében indult pozitív fordulat 2014-ben is kitart. A forgalom a tavalyi év utolsó negyedévében a 2003-as mélypontról kezdett el élénkülni - emelte ki.

Az Erste Bank arra számít, hogy ez a pozitív fordulat egész évben kitart. Ez alátámasztja azt a várakozást, hogy a lakossági fogyasztás idén kedvezően fog hozzájárulni a magyar gazdasági növekedéséhez - tette hozzá.

Kitért arra: a statisztika értelmezését kissé megnehezíti, hogy a KSH módszertani váltást hajtott végre, s úgy vélte, a pontos hatás felméréséhez még idő kell. Azt valószínűsítette ugyanakkor, hogy a változtatás nélkül is - bár nem ilyen kiemelkedően magas - de pozitív számokat láthatnánk.

Ugrottak a reálbérek

Balatoni András

Balatoni András, az ING Bank elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom februári emelkedése elsősorban a háztartási szektorban tapasztalt számottevő vásárlőerő-növekedésből fakad. Utóbbi összefüggésben van az alacsony infláció miatti jelentős reálbér-növekedéssel, továbbá a lakossági bizalom növekedésével.

Az elemző kifejtette, hogy az idén januárban a nettó bérek jelentősen nőttek, főleg a költségvetési intézményeknél, de a vállalkozásoknál is. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül 8,6 százalékos, a vállalkozásoknál 4,4 százalékos, nemzetgazdasági szinten pedig - a közfoglalkoztatottak kiszűrésével - 6 százalékos nettó bérnövekedés volt az év első hónapjában, a nulla közeli infláció miatt pedig gyakorlatilag ugyanennyi volt a reálbér-növekedés is.

Véleménye szerint a jelentős reálbér-kiáramlás azzal együtt, hogy az optimizmus is nő a háztartási szektorban, egyre jobban be fog gyűrűzni a kiskereskedelmi forgalom, illetve a fogyasztás adataiba. A bizalom növekedésével ugyanis a keletkező többletjövedelmet bátrabban költi el a lakosság.

A módszertani változás nehezíti az értelmezést

Az elemző megjegyezte, hogy a kiskereskedelmi statisztika módszertanának változása miatt rövid távon egyelőre informatívabbak az előző módszertan szerint számolt adatok. A korábbi módszertan szerint 4,3 százalékos volt a kiskereskedelem növekedése februárban, ami szintén gyorsulást jelez a januári 3,8 százalékos forgalombővüléshez képest.

Balatoni András elmondta: a statisztikai módszertan az elmúlt 70 évben számos alkalommal változott, ebben tehát nincs semmi újdonság. Az elemzők dolgát azonban megnehezíti, hogy az új adatok kevésbé összehasonlíthatóak a korábbiakkal. A szakértő fontosnak tartja, hogy a változásokat megfelelően kommunikálja a KSH, és véleménye szerint ezen a téren van még hova fejlődni.

Meddig maradhat így?

A kereskedelem és a belső piac számára fontos, hogy a korábbi évek kedvezőtlen iránya 2013. második félévében megfordult, és az adatok növekvő ütemű piacbővülést mutatnak. A vásárlók és a kereskedők számára a 3 százalékot elérő növekedési ütem az, amely már szélesebb körben érzékelhető- -írta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében. 

Kedvező, hogy ezt a mértéket - az átlagot tekintve -, valamennyi főbb árucsoportban túllépi a kereskedelem teljesítménye - közölték. A szövetség fontosnak nevezte azt is, hogy a fogyasztási piac növekedése tartós maradjon. Mivel a hazai és a nemzetközi előrejelzések többsége 2 százalékot elérő GDP növekedést vetít előre 2014-re, éves szinten is a fogyasztói piac bővülésére lehet számítani az OKSZ szerint.

A közlemény szerint 2014 egészét tekintve az év elejeinél kisebb lesz a kereskedelem növekedésének mértéke, mivel a múlt évi 4 százalék körüli reáljövedelem emelkedés az első félévi piacot még felfelé húzza, de 2014-ben a tavalyinál kisebb lesz a reálkeresetek emelkedése a várhatóan magasabb infláció miatt. A szövetség szerint bizonytalan, hogy meddig folytatódik a 300 forint feletti euróárfolyam mozgása. Az elmúlt hónapokban ennek hatására az importtermékek jelentős része már 3-5 százalék körüli mértékben drágult, ami lefelé húzhatja a kereskedelem mérlegét - közölték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos