<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

KKV

Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.

Az elmúlt napok egyik legfontosabb kormányzati bejelentése a 10 millió forintos kamatmentes hitel elindítása volt. Egyelőre kevés információ látott napvilágot a konstrukcióról. Tegnap a Magyar Fejlesztési Bank már beszállt a tájékoztatási kampányba, mint közölték, az MFB Pontok hálózatában 100 milliárd forintos keretösszeggel maximum 10 millió forintos felső felvételi határral lesz majd elérhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. A hitelt 10 éves futamidővel és 3 éves türelmi idő mellett igényelhetik majd a vállalkozások. Kormányzati tájékoztatás szerint pedig a hitel a bér, járulék, rezsi, működési költségekre, valamint készlet finanszírozására egyaránt felhasználható, ráadásul a hitel ügyfél által fizetendő éves kamata a teljes futamidő alatt 0 százalék.

Orbán Viktor kormányfő és Parragh László MKIK-elnök Fotó: MTIOrbán Viktor kormányfő és Parragh László MKIK-elnök Fotó: MTI

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön több tízezer kisvállalkozásnak jelenthet segítséget; a leginkább bajba lévőket célozza, amelyeknek a - legfeljebb - 10 millió forint óriási segítség – mondta még vasárnap Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke.

Úgy fogalmazott, hogy a jogosultak körét valamilyen automatizmussal határozzák meg, feltehetően a tevékenységi számok (TEÁOR) alapján. Mindenképpen ebbe a körbe tartoznak a vendéglátás és a turizmus vállalkozói, illetve ezek kiszolgálói: például a taxisok, beszállítók.

Fontos részletek első kézből

A további részletek érdekében mi is megkérdeztük Parragh Lászlót tegnap este, aki elmondta, hogy bár a 100 milliárd forintos keret első hallásra nagyon nagynak tűnik, valójában arra lehet számítani, hogy a vállalkozások gyorsan el fogják kapkodni. Amennyiben átlagosan 5 millió forintot vesznek ugyanis igénybe a hitelfelvevők, akkor összesen 20 ezer vállalkozáson tud segíteni a program - vezette le.

A feltételekkel kapcsolatban, tisztázandó a részleteket, elmondta lapunknak, hogy nem terveznek kötött felhasználását, azaz a hitel akár egy másik hitel kiváltására is felhasználható lenne.

Fontos megemlíteni, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán olyan információkat árult el a hitelről, amely alapján meghatározott kiadásokra – köztük bérekre, rezsire - lehetne költeni a pénzt. Parragh László szerint azonban még dolgoznak a konstrukció részletein, azokat a hét végéig egységesítik. Így akkor dől el az is, hogy milyen bevételi határhoz kötik azt, illetve milyen arányokat érdemes szem előtt tartani a hitel igénylésekor. Példaként említette, hogy egy évi 800 ezer forintos árbevételű vállalkozás vélhetően nem fog hozzáférni a hitel maximumához, a 10 millió forinthoz, ahhoz legalább milliós nagyságrendű bevétellel kell azért rendelkezni.

A hitel igénylése és kiutalása közti időt igyekeznek a legrövidebbre szorítani, hogy a vállalkozások minél hamarabb hozzájussanak a pénzhez. Ami pedig a hitelre alkalmas vállalkozói kör meghatározását illeti, a tervek szerint a TEÁOR-számok alapján történik majd a hitelképes cégek meghatározása, de ezen túl is lesznek szempontok.

Biztos, hogy be fognak kerülni azok a tevékenységek, amelyeket tavaly tavasszal, a járvány első hulláma idején adókedvezményekben, mentességekben részesített az állam, de ennél szélesebb körnek tervezik elérhetővé tenni a kamatmentes hitelt. Nem lesz kizáró ok, ha a vállalkozás a KATA szerint működik. A lényeg, hogy pontosan el tudjanak majd számolni a hitel felhasználásával. A kamarai elnök szerint a pénz elosztásakor ügyelni kell arra is, hogy a vidéki vállalkozások kellő arányban tudjanak abból részesedni, ugyanakkor nem látja indokoltnak a mezőgazdasági tevékenységet folytatók helyzetbe hozását ebben a programban.

És a cégek mire számítanak?

Megkerestünk több, várhatóan érintett cégeket képviselő szervezetet azzal kapcsolatban, hogy mik az első benyomásaik az újraindítási gyorskölcsönről:

Azon apartmankiadók számára, akik az ingatlanjukat céges működés keretein belül adják bérbe rövidtávra, óriási segítség lehet. Azok a magánszemélyek, akik ingatlanjukat mint adószámos magánszemélyek adják bérbe, jelenlegi ismereteink szerint nem jogosultak ennek a lehetőségnek az igénybevételére. Számukra valódi segítséget az éves tételes átalányadó elengedése, illetve az ingatlanadó mentesség jelentene. Ezeket ugyanis forgalomtól függetlenül meg kell fizetni.

- mondta lapunknak Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesülete elnöke. Szerinte legalább ekkora segítség lenne, ha a szálláshely kiadásból származó jövedelmet a magánszemélyek külön soron feltüntethetnék az szja-bevallásban, és ez alapján az ebből élő magánszemélyek hitelképessé válnának. Jelenleg ugyanis, mivel az szja-bevalláson nem szerepel a szálláshely szolgáltatásból származó jövedelem, a bankok semmilyen hitelt nem tudnak nyújtani sokezer, amúgy hitelképes magánszemélynek.

Schumicky Balázs szerint a kiszámíthatóságot erősítené, ha a szállásadók tudnák, hogy idén egész évben nem kell idegenforgalmi adót, illetve turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni. Jelenleg ez a mentesség csak a veszélyhelyzet végéig tart. Hozzátette: igaz, hogy a budapesti, zömmel külföldiek által látogatott szálláshelyeknek a várhatóan lassú határnyitás miatt ez kisebb segítséget jelent, de a belföldi szálláshelyszolgáltatásra pozitív hatást gyakorolna.

Mit gondolnak a taxisok?

A taxisok szerint a turisztikai szektorban szolgáltatókat egy hosszútávú és kamatmentes hitel segítheti ugyan például az eszközbeszerzésben, de ettől a utas-fuvarszámok, azaz a kereslet nem fog változni, ami bevételi többletet és garanciát biztosítana a vállalkozóknak a hitelek biztonságos visszafizetésére

Számunkra a legnagyobb segítség most az lenne, hogy a még működő mikro- és kisvállalkozásokat a kormány adó- és  járulékkedvezménnyel segítené, ahogy azt tette a múlt év tavaszán is.

- mondta lapunknak Metál Zoltán. Az Országos Taxis Szövetség elnöke emlékeztetett: a tavaly év végén megjelent, KAVOSZ Zrt. által szervezett Széchenyi turisztikai kártyát is kevesebben vették igénybe, mint amennyien érdeklődtek iránta, ugyanis több feltételnek nem feleltek meg azok a mikro-vállalkozások, akiknek most igazán nagy szükségük lenne a célzott támogatásra és a gyors segítségre. Metál Zoltán továbbra is abban bízik, hogy a munkahelyek megtartására biztosított forrásokat nem csak a klasszikus alkalmazotti kör, hanem azok az önfoglalkoztató mikrovállalkozások is megkapják, akik saját magukat foglalkoztatják.

Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára pedig lapunknak elmondta, hogy az MGYOSZ által képviselt cégek jellemzően nagyobbak, mint a hitel által kifejezetten célzott mikro- és kisvállalkozások, és tőkeigényük is változó – emiatt a főtitkár arra számít, hogy nem lesz nagyon aktív érdeklődés az új lehetőség iránt a tagok részéről.

Egyelőre még számos fontos részlet nem ismert a bevezetendő újraindítási hitelről, de Wimmer István jó gondolatnak tartja a kezdeményezést. Mint mondta, azzal, hogy a Magyar Fejlesztési Bank nyújtja az újranyitási gyorskölcsönt, a kereskedelmi bankokénál feltehetően rugalmasabb folyósításra lehet majd számítani, és ez a célzott mikrohitel jól kiegészíti majd a cégeknek a járvány utáni újranyitáshoz szükséges igényét. Véleménye szerint azon vállalkozások számára, amelyek igénybe tudják venni - hiszen a feltételek teljesítése mellett a piacuk és a munkaerejük is megmaradt - a hároméves visszafizetési moratóriummal és kamatmentességgel kiegészített kölcsön nagyon jó lehetőség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos