<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ötlete alapján döntött az Orbán-kormány az iparűzési adó megfelezéséről a 4 milliárd forint árbevétel alatti cégek esetében. Ebbe a kategóriába az MKIK saját cége, valamint Parragh László MKIK-elnök cége is beleeshet.

Parragh László vállalkozásának is nagy segítség lehet az iparűzési adó csökkentése. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke ugyanis maga is cégtulajdonos, így élvezheti az MKIK által a kormánynál kiharcolt adócsökkentés előnyeit, amely ugyanakkor például a Fővárosi Önkormányzatot a csőd szélére sodorhatja. 

Parragh László MKIK-elnök cége is jobban járhat Fotó: MTIParragh László MKIK-elnök cége is jobban járhat Fotó: MTI

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly novemberben az irodájában fogadta Parragh Lászlót, aki - mint lapunknak fogalmazott - a gazdaság működőképességének fenntartása és a vállalatok terheinek enyhítése érdekében egyebek mellett azt javasolta a kormányfőnek, hogy egy évre függesszék fel az iparűzési adót, amit a vállalkozások fizetnek a helyhatóságoknak. Ezt végül csak félig fogadta meg Orbán Viktor, de a december közepén bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések egyike így hangzott:

  • a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik 2021-ben. A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány támogatást ad, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át. 

Ennek jegyében megnéztük, hogy az MKIK elnökének is segítséget jelent-e a kormány intézkedése. Parragh László korábban úgy fogalmazott, szerinte a kormány mostani döntése mentőövet dob a vállalkozásoknak, mert sok munkahely megőrzését teszi lehetővé. A mentőöv az ITC-Invest Kft.-n is segíthet, a budapesti (zuglói) székhelyű cég többségi tulajdonosa tavaly nyár óta Parragh László és a delaware-i International Tiles Connections Corp. (IT) nevű vállalat, amelynek képviseletére szintén az MKIK elnöke jogosult.

Optimális adó

Delaware a második legkisebb területű szövetségi állam az USA-ban, és offshore adóparadicsomként ismert, mert nagyon könnyen lehet teljesen anonim módon trösztöket, vagy álnevekre cégeket bejegyeztetni.  Az ingatlanhasznosítással foglalkozó ITC-Invest megbízhatóan teljesít évről évre: 2019-ben például 44,9 millió forint bevétele volt, ami 20,5 millió forint nyereséget eredményezett. Osztalékot nem vettek ki a cégből.

Az üzletember eredetileg nem ingatlanhasznosítással foglalkozott, hanem csempeforgalmazással. A Magyar Narancs portré cikke szerint a fürdőszobai luxustermékek, burkolóanyagok árusítása tíz éven át, 1991-től 2001-ig tartotta csúcson a Parragh Kereskedelmi Rt.-t, 2001-ben övé volt a legnagyobb szaniteres cég a piacon. Spanyolországból szerezte be a csempéit, és a cikk szerint adóoptimalizálási célzattal 1993-ban alakult meg az USA-beli Delaware államban a Parragh által képviselt International Tiles. A csempeüzlet azonban lehanyatlott, a Parragh Kereskedelmi Holding 2015-ig létezett, ma már HEU-TREND INVEST Kft.-nek hívják és évek óta nincsen bevétele az ITC-Invest és Parragh László által tulajdonolt cégnek.

Szintén jól járhat az iparűzési adó mérséklésével a Széchenyi Kártyát forgalmazó KAVOSZ Zrt., amelynek igazgatósági elnöke Parragh László, tulajdonosai pedig az MKIK és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) egyenlő tulajdoni hányaddal.

Már összesen 210 milliárd forintnyi hitelt igényeltek az elmúlt 8 hét során a magyarországi mikro- kis- és középvállalkozások a kibővített Széchenyi Kártya Program konstrukcióiból és ebből 34 milliárd forintra már meg is kötötték a bankok a hitelszerződéseket

– jelezte a programot koordináló KAVOSZ Zrt. tavaly júliusban. 

A cég remek évet produkált 2019-ben is: 2015 óta megduplázta a forgalmát, hiszen 1,4 milliárd forintról eljutottak a 3 milliárd forintos szintre. (Ez még éppen elegendő az iparűzési adó felezéséhez, hiszen a kormány 4 milliárd forintnál húzta meg a határt.) Ez pedig már 624 millió forint profithoz volt elég. A tavaly szeptemberi közgyűlésen pedig úgy döntöttek, hogy 150-150 millió forint osztalékot fizetnek ki az MKIK és a VOSZ részére.

Beszámolója szerint a KAVOSZ 2018-ban 52,5 millió forint iparűzési adót fizetett Budapestnek, 2019-ben pedig 59,9 millió forintot. Ez egy mostani felezéssel csak mintegy 30 millió forint lenne. A helyi iparűzési adó alapja a vállalkozás nettó árbevétele és mértéke eddig legfeljebb 2 százalék lehetett. Az adó alapjából különböző tételeket levonhatnak még a cégek, de például egy 45 millió forint árbevételű cégnek (mint amilyen az ITC-Invest) eddig mintegy 900 ezer forint lehetett az adó, ami most 450 ezer forintra csökkenhet, mivel az adót megfelezték.

A cégek örülnek az adócsökkentésnek, ez egy legalább öt éve kitűzött célunk volt, mert nem volt igazságos a rendszer. Ha a saját cégem is megfelel a törvényi kritériumoknak, akkor az előírások természetesen arra is vonatkozni fognak. Az lenne a furcsa, ha én nem a saját cégeimből élnék, hiszen az MKIK-nál kizárólag költségtérítést kapok, tiszteletdíjat, fizetést nem

 - mondta lapunknak Parragh László. A delawere-i társaság miatt sok támadás érte, de már nincs benne tulajdona, csak széleskörű képviseleti joggal rendelkezik. Úgy látja, már Magyarországon is olyan alacsony az szja és a társasági adó, hogy megérte tavaly nyáron a nevére venni az ITC-Invest többségi részesedését.

Szerinte a KAVOSZ Zrt. határeset lehet, hiszen a 2020-as árbevételt kell majd alapul venni, ami a cég esetében a 2019-es 3 milliárd forint után megközelíthette a 4 milliárd forintos törvényi határt. Az MKIK elnöke szerint az önkormányzatoknak is van vagyonuk, amiből kigazdálkodhatnák a kieső bevételeiket 2021-ben és költség átstrukturálásra is van lehetőségük. A 20 ezer fő alatti települések pedig automatikus kompenzációban részesülnek.

Tehát az MKIK által kiharcolt adócsökkentéssel nem csak Parragh László cége, de az MKIK cége is jól járhat. Ellenben például a fővárosi önkormányzat legfontosabb bevételét 15-20 milliárd forinttal csökkenti az iparűzési adó megfelezése, ami drasztikus hatással lehet Budapest költségvetésére (egyes számítások szerint novemberre lehet fizetésképtelen). Karácsony Gergely főpolgármester már bejelentette, hogy bécsi mintára egyesítenek öt vállalatot: a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding közös közműcéggé olvad össze, de csaknem 3000 hulladékgyűjtővel lesz kevesebb a fővárosban január végére, mert 9,4-ről 7,5 milliárd forintra csökken a pénz, amit feladatellátásra fordíthat a köztisztasági vállalat.

2019-ben a települések 971 milliárd forint bevételt szereztek a helyi adókból, ebből 788 milliárdot az iparűzési adóból. A háromezernél valamivel több magyarországi település tizedét (nagyobb városok), mintegy 300 önkormányzatot érint érzékenyen az iparűzési adó alapjának megváltoztatása, a többi település ugyanis nem vet ki iparűzési adót, vagy annak nincs meghatározó szerepe a helyi költségvetésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos