TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kamarai elnök szerint szükségük van a pénzre a kkv-knak.

Egy héttel azután, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az iparűzési adó elengedését javasolta egy évre Orbán Viktor miniszterelnöknek, Parragh László a mai Magyar Nemzetben még tovább megy, és az összes, önkormányzati hatáskörbe tartozó adó - építmény, kommunális, idegenforgalmi, ingatlan - befagyasztásáról nyilatkozik.

Abban is előrelépett, hogy az iparűzési adónál már nem csak felfüggesztést tartja indokoltnak, hanem a teljes eltörlést 2021-re, de még a mostani évre is. Vagyis ennek a pénznek végleg búcsút inthetnének a helyhatóságok. Az idén már befizetett pénzek a kamarai elnök megfogalmazása szerint "lelakhatóvá" válnának, ami azt jelenti, hogy az adófizetési kötelezettség visszaállásakor ezt a pénzt be kellene számítaniuk az önkormányzatoknak. A legújabb kezdeményezés ágazattól és árbevételtől függetlenül minden vállalkozásra kiterjedne.

Eközben nem engedné, hogy a főváros más forrásból pótolja a kieső bevételeit. Karácsony Gergely főpolgármester újraindítási adójáról (ami tulajdonképpen az iparűzési adó emelése lenne a legnagyobb vállalatoknál) azt mondta, hogy az szembemegy a kkv-k megsegítését célzó javaslatokkal, és ez elfogadhatatlan a gazdaság motorját jelentő vállalkozások megsarcolása, azok megsegítése helyett. (Mint jeleztük, az újraindítási adó a kkv-kat nem érintené, csak a nagy cégeket.)

Vélemény:

Nem kérdés, hogy ez a javaslat kivitelezhetetlen. Itt már nem csak arról van szó, hogy a települések elesnének a bevételeik több mint ötödét - a saját bevételeiknek pedig a meghatározó hányadát - kitevő iparűzési adótól, hanem minden más, saját forrásból származó többletbevételtől is. Egy ilyen döntés nyilvánvalóan tömeges csődhelyzetet idézen elő az önkormányzati rendszerben. Kérdés, mi volt az elnök motivációja, aki ezzel a következménnyel bizonyosan tisztában van. További kérdés, hogy miért nem áll elő hasonló kezdeményezéssel a központi költségvetést illetően (az eredeti javaslatának része a társasági adó 5 százalékra csökkentése, de nagyságrendileg az államháztartás jóval nagyobb mozgásteret hagyna a bevételek átcsoportosítására, mint a már amúgy is kivéreztetett önkormányzati büdzsék). Mint ahogy az is kérdés, hogy miért nem ajánlja fel, akár jogszabálymódostás árán, a kamaráknak fizetett évi 5000 forintos hozzájárulásokat a veszélyhelyzeti intézkedések fedezetére.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés
Címkék: Vállalat Adó

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél