<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kamarai elnök szerint szükségük van a pénzre a kkv-knak.

Egy héttel azután, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az iparűzési adó elengedését javasolta egy évre Orbán Viktor miniszterelnöknek, Parragh László a mai Magyar Nemzetben még tovább megy, és az összes, önkormányzati hatáskörbe tartozó adó - építmény, kommunális, idegenforgalmi, ingatlan - befagyasztásáról nyilatkozik.

Abban is előrelépett, hogy az iparűzési adónál már nem csak felfüggesztést tartja indokoltnak, hanem a teljes eltörlést 2021-re, de még a mostani évre is. Vagyis ennek a pénznek végleg búcsút inthetnének a helyhatóságok. Az idén már befizetett pénzek a kamarai elnök megfogalmazása szerint "lelakhatóvá" válnának, ami azt jelenti, hogy az adófizetési kötelezettség visszaállásakor ezt a pénzt be kellene számítaniuk az önkormányzatoknak. A legújabb kezdeményezés ágazattól és árbevételtől függetlenül minden vállalkozásra kiterjedne.

Eközben nem engedné, hogy a főváros más forrásból pótolja a kieső bevételeit. Karácsony Gergely főpolgármester újraindítási adójáról (ami tulajdonképpen az iparűzési adó emelése lenne a legnagyobb vállalatoknál) azt mondta, hogy az szembemegy a kkv-k megsegítését célzó javaslatokkal, és ez elfogadhatatlan a gazdaság motorját jelentő vállalkozások megsarcolása, azok megsegítése helyett. (Mint jeleztük, az újraindítási adó a kkv-kat nem érintené, csak a nagy cégeket.)

Vélemény:

Nem kérdés, hogy ez a javaslat kivitelezhetetlen. Itt már nem csak arról van szó, hogy a települések elesnének a bevételeik több mint ötödét - a saját bevételeiknek pedig a meghatározó hányadát - kitevő iparűzési adótól, hanem minden más, saját forrásból származó többletbevételtől is. Egy ilyen döntés nyilvánvalóan tömeges csődhelyzetet idézen elő az önkormányzati rendszerben. Kérdés, mi volt az elnök motivációja, aki ezzel a következménnyel bizonyosan tisztában van. További kérdés, hogy miért nem áll elő hasonló kezdeményezéssel a központi költségvetést illetően (az eredeti javaslatának része a társasági adó 5 százalékra csökkentése, de nagyságrendileg az államháztartás jóval nagyobb mozgásteret hagyna a bevételek átcsoportosítására, mint a már amúgy is kivéreztetett önkormányzati büdzsék). Mint ahogy az is kérdés, hogy miért nem ajánlja fel, akár jogszabálymódostás árán, a kamaráknak fizetett évi 5000 forintos hozzájárulásokat a veszélyhelyzeti intézkedések fedezetére.

Címkék: Vállalat Adó

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Tőzsdepszichológia kezdő és haladó befektetőknek
Natív tartalom | 2021. szeptember 10. 09:38
Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.
Vállalat 400 milliárd! Óriási kötvénykibocsátásra készül a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 06:51
Emellett az igazgatóság 7 milliárd forintos tőkeemelésről is dönthet. Mindkét felhatalmazás két évre szólna és az informatikai cég további akvízicióit finanszírozná.
Vállalat Nagyon ritkán, de idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca
MTI | 2021. szeptember 9. 13:31
A Guillain-Barré szindróma esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket.
Vállalat Új néven szállít majd házhoz a NetPincér
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 19:49
Néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább.
Vállalat Új hirdetési webshop indult, online-erős kkv-knak
PR | 2021. szeptember 7. 11:05
Minden kkv-marketinges és -cégvezető tudja, hogy a márkaépítés fontos. A DisplayNOW hirdetési webshop azért jött létre, hogy a cégek építhessék a márkájukat, és így értékesítésük is hatékonyabb, eredményesebb legyen.
Vállalat Meg kell tanulni a koronavírussal élni, még az autóiparnak is
Király Béla | 2021. szeptember 6. 18:25
Az idei év egyik legnagyobb problémája a félvezetők hiánya, amely erősen sújtja a járműipart, de néhány más szektorban is okoz fennakadásokat. Az autógyárak egyik legnagyobb mikrochip-beszállító vállalatának vezetője szerint meg kell találni a módot, hogy a járvány újabb hullámai esetén se álljon le az élet, az ugyanis világszerte komoly gazdasági problémákat okozhat. Látva a magyarországi gyárak küzdelmét, borítékolható, hogy a nehézségek hazánk gazdasági növekedését is befolyásolják.
Vállalat Átrendezte a hazai lízingpiacot a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 09:55
2021. első fele leginkább a termelőeszközök finanszírozásában jelentett nagy növekedést.
Vállalat Jövő év végén indul a debreceni vakcinagyár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 5. 16:18
Évi több mint 20 millió vakcinát állíthatnak elő.
Vállalat Jelentős átalakítások jönnek az Index.hu körüli lapoknál 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 18:20
Nagy átszervezéssel indul az ősz az Indamedia több kiadványánál  
Vállalat Nekiestek a Google-nak és az Apple-nek az oroszok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 2. 17:51
A belügyeibe való beavatkozással vádolt amerikai IT-cégeket az orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos