<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt három évre jellemző tendencia, hogy januárban több szabad felhasználású személyi kölcsön fogy, mint az azt megelőző év decemberében. Az idei adatokat még nem ismerjük, de a Bank360.hu pénzügyi szakportál saját statisztikái alapján január első felében is jelentősen többen érdeklődnek a személyi kölcsönök iránt, mint 2020. decemberben. A hitelportál elemzői azt vizsgálták meg, hogy megéri-e hiteligényléssel indítani az új évet, illetve hogy mennyibe kerül ez annak, aki végül így tesz.

Egy kis összegű személyi kölcsön igénylésére számos élethelyzetben sor kerülhet: ha elromlik egy használati tárgy, amit néhány napnál tovább nem lehet nélkülözni, de éppen nincs legalább egy-két hónapra elegendő megtakarítás félretéve, akkor a hiteligénylés lehet a következő lépés. Szintén felmerülhet a kölcsönfelvétel lehetősége, ha egy tanfolyamot szeretnénk kifizetni, vagy ha egy olyan egészségügyi probléma merül fel, ami pluszköltséggel jár. A Bank360.hu elemzői összehasonlították a piacon elérhető kis összegű személyi hiteleket, és megnézték, melyik lehetőséggel lehet érdemes élni.

Mennyibe kerül ma egy gyorskölcsön?

A Bank360.hu elemzői a gyorskölcsön kalkulátor segítségével félmillió forint szabad felhasználású kölcsönre vizsgálták meg az elérhető ajánlatokat, 24 hónapos futamidőre, havi nettó 180 ezer forint jövedelem vállalásával. A CIB Bank 11,73 százalékos THM-mel felvehető ajánlatánál a havi törlesztőrészlet 23 337 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 560 088 forint.

Nem mindegy, hogyan gazdálkodunk a lehetőségekkel (forrás: depositphotos)Nem mindegy, hogyan gazdálkodunk a lehetőségekkel (forrás: depositphotos)

Ennél valamivel drágább a Cetelem kölcsöne, ami 14,56 százalékos THM-mel érhető el - ebben az esetben 23 689 forint a havi törlesztőrészlet, és 573 536 forint a teljes visszafizetendő összeg. A Cetelemmel közel azonos költségekkel kell számolni az UniCredit Banknál: a THM 14,57 százalék, a havi törlesztőrészlet 23 930 forint, a visszafizetendő összeg pedig 574 320 forint. A CIB-hez hasonlóan a számlanyitás itt is kötelező feltétele az igénylésnek, a Cetelemnél viszont nincs ilyen elvárás. A három hitelintézet közül egyedül a Cetelemnél kell számolni ötezer forint folyósítási díjjal, a másik két banknál ennek nincs költsége.

A fentieknél valamivel kedvezőbb feltételeket kínál a Provident, ha félmillió forint kölcsön igénylése a cél, a futamidő viszont rövidebb, fixen 20 hónap - emiatt a törlesztőrészlet néhány ezer forinttal magasabb. A THM 9,80 százalék, a havi törlesztőrészlet 27 112 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 542 240 forint - a rövidebb futamidő és az alacsonyabb THM miatt 20-30 ezer forinttal alacsonyabb a végösszeg, mint a fenti ajánlatoknál.

Magasabb jövedelemmel lehet faragni a költségekből

Ha az előző példákban szereplő 180 ezer forintos jövedelem helyett havi nettó 250 ezer forintos fizetéssel számolunk, akkor kedvezőbb ajánlat is elérhető. A CIB Bank ebben az esetben 8,17 százalékos THM-et kínál, ennek köszönhetően a havi törlesztőrészlet 22 586 forintra, a teljes visszafizetendő összeg pedig 542 064 forintra csökken. A Provident és a Cetelem a magasabb jövedelemtől függetlenül ugyanolyan feltételeket kínál.

Jönnek a fogyasztóbarát személyi hitelek, de ez 500 ezer forint alatt nem segít

Januárban több hazai hitelintézet is elindult minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönével; a piacra dobáshoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feltételrendszerének kellett megfelelni. A feltételek között a kisösszegű, 500 ezer forint alatti hitelek árazására is külön szabályok vonatkoznak, ami azt jelenti, hogy a referencia-értékhez viszonyított kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot. A kamatplafon kedvezne az ügyfeleknek, egyelőre azonban úgy tűnik, a bankok a fogyasztóbarát személyi kölcsönök esetében a magasabb hitelösszeget részesítik előnyben. A legalacsonyabb hitelösszeg, amit fogyasztóbarát formában igényelhetünk, félmillió forint, ennél kisebb összegű fogyasztóbarát gyorskölcsön tehát még sehol nem érhető el. 

Kis összegű kölcsönnél is fontos a mérlegelés

A hiteligénylés felelős döntés, még akkor is, ha kis hitelösszegről és rövid futamidőről van szó. Ezért érdemes mérlegelni, hogy a hitel később okozhat-e gondot a költségvetésben, illetve hogy biztosan nem jelent majd problémát a törlesztőrészletek fizetése. Erről a jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) is gondoskodik a hitelfelvételnél, de a futamidő hátralévő részében egyedül az adós felelőssége, hogy minden részletet határidőre kifizessen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos