<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az elmúlt három évre jellemző tendencia, hogy januárban több szabad felhasználású személyi kölcsön fogy, mint az azt megelőző év decemberében. Az idei adatokat még nem ismerjük, de a Bank360.hu pénzügyi szakportál saját statisztikái alapján január első felében is jelentősen többen érdeklődnek a személyi kölcsönök iránt, mint 2020. decemberben. A hitelportál elemzői azt vizsgálták meg, hogy megéri-e hiteligényléssel indítani az új évet, illetve hogy mennyibe kerül ez annak, aki végül így tesz.

Egy kis összegű személyi kölcsön igénylésére számos élethelyzetben sor kerülhet: ha elromlik egy használati tárgy, amit néhány napnál tovább nem lehet nélkülözni, de éppen nincs legalább egy-két hónapra elegendő megtakarítás félretéve, akkor a hiteligénylés lehet a következő lépés. Szintén felmerülhet a kölcsönfelvétel lehetősége, ha egy tanfolyamot szeretnénk kifizetni, vagy ha egy olyan egészségügyi probléma merül fel, ami pluszköltséggel jár. A Bank360.hu elemzői összehasonlították a piacon elérhető kis összegű személyi hiteleket, és megnézték, melyik lehetőséggel lehet érdemes élni.

Mennyibe kerül ma egy gyorskölcsön?

A Bank360.hu elemzői a gyorskölcsön kalkulátor segítségével félmillió forint szabad felhasználású kölcsönre vizsgálták meg az elérhető ajánlatokat, 24 hónapos futamidőre, havi nettó 180 ezer forint jövedelem vállalásával. A CIB Bank 11,73 százalékos THM-mel felvehető ajánlatánál a havi törlesztőrészlet 23 337 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 560 088 forint.

Nem mindegy, hogyan gazdálkodunk a lehetőségekkel (forrás: depositphotos)Nem mindegy, hogyan gazdálkodunk a lehetőségekkel (forrás: depositphotos)

Ennél valamivel drágább a Cetelem kölcsöne, ami 14,56 százalékos THM-mel érhető el - ebben az esetben 23 689 forint a havi törlesztőrészlet, és 573 536 forint a teljes visszafizetendő összeg. A Cetelemmel közel azonos költségekkel kell számolni az UniCredit Banknál: a THM 14,57 százalék, a havi törlesztőrészlet 23 930 forint, a visszafizetendő összeg pedig 574 320 forint. A CIB-hez hasonlóan a számlanyitás itt is kötelező feltétele az igénylésnek, a Cetelemnél viszont nincs ilyen elvárás. A három hitelintézet közül egyedül a Cetelemnél kell számolni ötezer forint folyósítási díjjal, a másik két banknál ennek nincs költsége.

A fentieknél valamivel kedvezőbb feltételeket kínál a Provident, ha félmillió forint kölcsön igénylése a cél, a futamidő viszont rövidebb, fixen 20 hónap - emiatt a törlesztőrészlet néhány ezer forinttal magasabb. A THM 9,80 százalék, a havi törlesztőrészlet 27 112 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 542 240 forint - a rövidebb futamidő és az alacsonyabb THM miatt 20-30 ezer forinttal alacsonyabb a végösszeg, mint a fenti ajánlatoknál.

Magasabb jövedelemmel lehet faragni a költségekből

Ha az előző példákban szereplő 180 ezer forintos jövedelem helyett havi nettó 250 ezer forintos fizetéssel számolunk, akkor kedvezőbb ajánlat is elérhető. A CIB Bank ebben az esetben 8,17 százalékos THM-et kínál, ennek köszönhetően a havi törlesztőrészlet 22 586 forintra, a teljes visszafizetendő összeg pedig 542 064 forintra csökken. A Provident és a Cetelem a magasabb jövedelemtől függetlenül ugyanolyan feltételeket kínál.

Jönnek a fogyasztóbarát személyi hitelek, de ez 500 ezer forint alatt nem segít

Januárban több hazai hitelintézet is elindult minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönével; a piacra dobáshoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feltételrendszerének kellett megfelelni. A feltételek között a kisösszegű, 500 ezer forint alatti hitelek árazására is külön szabályok vonatkoznak, ami azt jelenti, hogy a referencia-értékhez viszonyított kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot. A kamatplafon kedvezne az ügyfeleknek, egyelőre azonban úgy tűnik, a bankok a fogyasztóbarát személyi kölcsönök esetében a magasabb hitelösszeget részesítik előnyben. A legalacsonyabb hitelösszeg, amit fogyasztóbarát formában igényelhetünk, félmillió forint, ennél kisebb összegű fogyasztóbarát gyorskölcsön tehát még sehol nem érhető el. 

Kis összegű kölcsönnél is fontos a mérlegelés

A hiteligénylés felelős döntés, még akkor is, ha kis hitelösszegről és rövid futamidőről van szó. Ezért érdemes mérlegelni, hogy a hitel később okozhat-e gondot a költségvetésben, illetve hogy biztosan nem jelent majd problémát a törlesztőrészletek fizetése. Erről a jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) is gondoskodik a hitelfelvételnél, de a futamidő hátralévő részében egyedül az adós felelőssége, hogy minden részletet határidőre kifizessen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG