Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az elmúlt három évre jellemző tendencia, hogy januárban több szabad felhasználású személyi kölcsön fogy, mint az azt megelőző év decemberében. Az idei adatokat még nem ismerjük, de a Bank360.hu pénzügyi szakportál saját statisztikái alapján január első felében is jelentősen többen érdeklődnek a személyi kölcsönök iránt, mint 2020. decemberben. A hitelportál elemzői azt vizsgálták meg, hogy megéri-e hiteligényléssel indítani az új évet, illetve hogy mennyibe kerül ez annak, aki végül így tesz.

Egy kis összegű személyi kölcsön igénylésére számos élethelyzetben sor kerülhet: ha elromlik egy használati tárgy, amit néhány napnál tovább nem lehet nélkülözni, de éppen nincs legalább egy-két hónapra elegendő megtakarítás félretéve, akkor a hiteligénylés lehet a következő lépés. Szintén felmerülhet a kölcsönfelvétel lehetősége, ha egy tanfolyamot szeretnénk kifizetni, vagy ha egy olyan egészségügyi probléma merül fel, ami pluszköltséggel jár. A Bank360.hu elemzői összehasonlították a piacon elérhető kis összegű személyi hiteleket, és megnézték, melyik lehetőséggel lehet érdemes élni.

Mennyibe kerül ma egy gyorskölcsön?

A Bank360.hu elemzői a gyorskölcsön kalkulátor segítségével félmillió forint szabad felhasználású kölcsönre vizsgálták meg az elérhető ajánlatokat, 24 hónapos futamidőre, havi nettó 180 ezer forint jövedelem vállalásával. A CIB Bank 11,73 százalékos THM-mel felvehető ajánlatánál a havi törlesztőrészlet 23 337 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 560 088 forint.

Nem mindegy, hogyan gazdálkodunk a lehetőségekkel (forrás: depositphotos)Nem mindegy, hogyan gazdálkodunk a lehetőségekkel (forrás: depositphotos)

Ennél valamivel drágább a Cetelem kölcsöne, ami 14,56 százalékos THM-mel érhető el - ebben az esetben 23 689 forint a havi törlesztőrészlet, és 573 536 forint a teljes visszafizetendő összeg. A Cetelemmel közel azonos költségekkel kell számolni az UniCredit Banknál: a THM 14,57 százalék, a havi törlesztőrészlet 23 930 forint, a visszafizetendő összeg pedig 574 320 forint. A CIB-hez hasonlóan a számlanyitás itt is kötelező feltétele az igénylésnek, a Cetelemnél viszont nincs ilyen elvárás. A három hitelintézet közül egyedül a Cetelemnél kell számolni ötezer forint folyósítási díjjal, a másik két banknál ennek nincs költsége.

A fentieknél valamivel kedvezőbb feltételeket kínál a Provident, ha félmillió forint kölcsön igénylése a cél, a futamidő viszont rövidebb, fixen 20 hónap - emiatt a törlesztőrészlet néhány ezer forinttal magasabb. A THM 9,80 százalék, a havi törlesztőrészlet 27 112 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 542 240 forint - a rövidebb futamidő és az alacsonyabb THM miatt 20-30 ezer forinttal alacsonyabb a végösszeg, mint a fenti ajánlatoknál.

Magasabb jövedelemmel lehet faragni a költségekből

Ha az előző példákban szereplő 180 ezer forintos jövedelem helyett havi nettó 250 ezer forintos fizetéssel számolunk, akkor kedvezőbb ajánlat is elérhető. A CIB Bank ebben az esetben 8,17 százalékos THM-et kínál, ennek köszönhetően a havi törlesztőrészlet 22 586 forintra, a teljes visszafizetendő összeg pedig 542 064 forintra csökken. A Provident és a Cetelem a magasabb jövedelemtől függetlenül ugyanolyan feltételeket kínál.

Jönnek a fogyasztóbarát személyi hitelek, de ez 500 ezer forint alatt nem segít

Januárban több hazai hitelintézet is elindult minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönével; a piacra dobáshoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feltételrendszerének kellett megfelelni. A feltételek között a kisösszegű, 500 ezer forint alatti hitelek árazására is külön szabályok vonatkoznak, ami azt jelenti, hogy a referencia-értékhez viszonyított kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot. A kamatplafon kedvezne az ügyfeleknek, egyelőre azonban úgy tűnik, a bankok a fogyasztóbarát személyi kölcsönök esetében a magasabb hitelösszeget részesítik előnyben. A legalacsonyabb hitelösszeg, amit fogyasztóbarát formában igényelhetünk, félmillió forint, ennél kisebb összegű fogyasztóbarát gyorskölcsön tehát még sehol nem érhető el. 

Kis összegű kölcsönnél is fontos a mérlegelés

A hiteligénylés felelős döntés, még akkor is, ha kis hitelösszegről és rövid futamidőről van szó. Ezért érdemes mérlegelni, hogy a hitel később okozhat-e gondot a költségvetésben, illetve hogy biztosan nem jelent majd problémát a törlesztőrészletek fizetése. Erről a jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) is gondoskodik a hitelfelvételnél, de a futamidő hátralévő részében egyedül az adós felelőssége, hogy minden részletet határidőre kifizessen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hét kattintással lehet már babaváró hitelt igényelni (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 11:05
Egyelőre csak a Gránit Banknál, miután már a szerződést is meg lehet kötni videóbankon keresztül.
Személyes pénzügyek A járvány alatt sem lankadt a nyugdíjas évekre való takarékoskodás
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 09:44
A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a váratlan kiadások fedezése a legtöbbek által említett megtakarítási cél. A megkérdezettek 57 százaléka kiemelten fontosnak tartja a rendkívüli helyzetekre való takarékoskodást – derült ki az OTP Bank 2020-ban mért megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatása alapján.
Személyes pénzügyek Csapdahelyzetet is teremtett az idei minimálbér-emelés
Valkai Nikoletta | 2021. február 26. 18:34
Miután a 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata a korábbi évektől eltérően zajlott, csak jövő héten érkeznek a megemelt fizetések. A kötelezően adandó legkisebb bérek meghatározásának csúszása persze hatással vannak az egyes ágazatok béregyeztetéseire is. A tárgyalásokat a romló munkaügyi kapcsolatok is megnehezítik.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Lakás? Autó? Havi 126 ezer forint egy fiatal átlagos személyes jövedelme
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:54
A K&H ifjúsági indexe szerint a 19-29 éves korosztály több mint negyede egyáltalán nem tesz félre, igaz, a megkérdezettek több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása és jövedelem nélkül a fiatalok 41 százaléka maximum egy hónapig tudna megélni.
Személyes pénzügyek Egy nagyon várt hír: már a nyugdíjasok számára is elérhető a CSOK
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 17:09
Január 1-jétől a nyugdíjasok számára is elérhető a gyermekek után igényelhető CSOK támogatás, és a kedvezményes lakáshitelt is ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, mint a fiatalabb igénylők. A feltételekről, szabályokról és a szükséges iratokról a Bank360.hu készített összeállítást.
Személyes pénzügyek Megkapják az utolsó figyelmeztetést azok, akik nem fizették rendesen a tb-t
MTI | 2021. február 20. 08:55
Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal.
Személyes pénzügyek Csak nem akar bővülni a hazai gazdagok szűk köre
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 16:39
Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát. Ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál gyorsabban nőttek a megtakarításai. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, illetve a nők és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között - derült ki a Blochamps Capital legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Plasztik helyett fémből készült bankkártyával is lehet már fizetni
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 15:15
Több hazai hitelintézet után a Takarékbank is elérhetővé tette kiemelt ügyfelei részére az exkluzív, Mastercard World Elite betéti kártyát, azzal a különbséggel, hogy az övé már nem plasztik, hanem fém.
Személyes pénzügyek 1. Hol élünk? Hogyan élünk? Árak, bérek, más alapismeretek az élethez
Privátbankár.hu | 2021. február 17. 17:40
Milyen funkciói vannak a pénznek? Mekkora jövedelemből gazdálkodik az átlagos magyar háztartás? Hogyan néznek ki a kiadásai? Felkészítünk az életre a legfontosabb pénzügyi alapismeretekkel, nem csak középiskolásoknak. Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum 1. rész.
Friss
hírlevél