Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A németek és a hollandok is előszeretettel fektetnek be.

Közép-Európában Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában a legnagyobb a külföldi jegyzett tőke aránya a cégekben. „A gazdasági fejlettséget, a relatíve politikai stabilitást és a külföldi befektetések ösztönzése miatt Csehországot, Magyarországot és Szlovákiát megfelelő célpontnak tartják a külföldi befektetők. Másrészt azonban az új külföldi befektetések aránya alacsony, így a külföldi tőke ilyen nagy arányának oka a nagyszámú multinacionális vállalat a térségben, amelyek a válság ellenére nem hagyták el az országokat.” állítja Michal Řičař, a Bisnode Csehország elemzője.

Adóparadicsomból i jön pénz

Az úgynevezett adóparadicsomokból származó tőke aránya az összes külföldi tőkéhez viszonyítva Csehországban (43 %) valamint Szlovákiában (40 %) a legnagyobb, és a legalacsonyabb Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában (kb. 15 %). Az adóoptimalizálás, a vagyonvédelem, a tulajdonosok anonimitása és a kevésbé nehézkes bürokrácia kulcsszerepet játszik az elemzésben szereplő országokban. Főleg Hollandia és Ciprus szerepel az élvonalban a befektetett külföldi tőke mértékében.

Jegyzett tőke (milliárd EUR)

Csehország

Magyarország

Lengyelország

Szlovákia

Szlovénia

Belföldi tőke

52,75

51,05

125,65

32,96

33,76

Külföldi tőke

38,31

23,66

32,84

22,30

4,24

Külföldi tőke – csak adóparadicsomok

16,28

4,18

10,95

8,07

0,66

 

 

 

 

 

% külföldi tőke

42,07%

33,67%

16,51%

40,35%

11,16%

% adóparadicsomok a külföldi tőkéből

42,50%

17,68%

14,97%

36,19%

15,57%

 

 

 

 

 

% vállalatok tisztán belföldi tulajdonossal

77%

91%

84%

81%

96%

Magyarként külföldi

Csehország esetében a legtöbb vállalkozás orosz, német és ukrán tulajdonban van. A magyar cégek főleg ukrán, német, román és osztrák tulajdonban vannak. Lengyelországban is a legnagyobb arányú külföldi tulajdonos országként Németország jelenik meg. A holland és brit tőke is erősen képviselteti magát itt. A szlovák cégek esetén a külföldi tulajdonosok legnagyobb része magyar, cseh és osztrák. A szlovén cégeket erős kötelék fűzi a korábbi Jugoszlávia országaihoz és Ausztriához valamint Olaszországhoz.

Az öt elemzett országból háromban (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) a legnagyobb mennyiségű tőke Hollandiából érkezik, ami nagy arányban köthető a holding struktúra kialakításához és az adóoptimalizáláshoz. A németek a második legnagyobb befektetők Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában. Magyarország esetén nagy a szerepe a kanadai, brit és osztrák tőkének is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos