<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 

Számos kis- és középvállalkozásra (kkv) volt negatív hatással a koronavírus-járvány, számukra az egyik lehetőség a válsághelyzet áthidalására a hiteligénylés volt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított NHP Hajrá összesen 3000 milliárd forint forrást biztosított a vállalkozásoknak, legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal - ennek a hitelkerete 2021. júliusban merült ki. Emellett a KAVOSZ által bonyolított Széchenyi Kártya Programon belül is elindultak a járvány kitörése után a Plusz típusú vállalati kölcsönök - ezek 2021. június 30-ig voltak elérhetőek. Emellett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által indított Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön belépett a vállalati hitelpiacra.

Milyen kedvezményes hitelek vannak most?

A fenti programok közül a Széchenyi Kártya Program továbbra is elérhető, csak új köntösben: júliustól az Újraindítási hitelprogram keretében, GO! néven érhető el folyószámlahitel, likviditási hitel, beruházási hitel, illetve kifejezetten a turisztikai, illetve az agrár ágazatokra fókuszáló kölcsönök. Az állami kamattámogatásnak köszönhetően továbbra is kivételesen olcsón, akár 0,5 százalék alatti nettó ügyleti kamattal juthatnak forráshoz a vállalkozások - a részletes feltételekről ezen az oldalon lehet olvasni.

A fentiek mellett szeptembertől elindul a Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció is, melyről már lehet tudni, hogy az állami kamattámogatásnak köszönhetően mindössze 0,5 százalék lesz a nettó ügyleti kamat - vagyis hasonlóan kedvező lesz, mint a többi Széchenyi-hitel.

Továbbra is igényelhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, mellyel legfeljebb 10 millió forint kamatmentes kölcsönhöz juthatnak azok a kisvállalkozások, amelyek a feltételek között felsorolt tevékenységi körökben működnek.

Az NHP Hajrá keretének kimerülésével ez a lehetőség véget ért, a Növekedési Hitelprogram azonban nem: a jegybank ezúttal egy lakosságot célzó programot indít Zöld Otthon Program néven, mely legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal kínál magánszemélyeknek lakáscélú jelzáloghitelt abban az esetben, ha a vevő legalább BB besorolású, energiatakarékos új építésű lakás felépítését vagy vásárlását vállalja. A Zöld Otthon Program októberben veszi kezdetét, és a tervek szerint kombinálható lesz a már jelenleg is elérhető családtámogatási elemekkel, például a csokkal.

Melyik kölcsönt érdemes felvenni?

A fenti konstrukcióknál eltérő lehet a felvehető hitelösszeg, a hitelcél és a törlesztés menete is, így elsősorban ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni. A legfeljebb 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönt legfeljebb 10 éves futamidőre lehet felvenni, akár három éves türelmi idővel - így a harmadik év után a havi törlesztőrészlet 119 048 forint lesz.

Ugyanekkora összeget a Széchenyi Kártya Programban is felvehetnek a vállalkozások, de eltérő feltételekkel. Ha forgóeszközhitel formájában igénylik, akkor legfeljebb kétéves futamidőt választhatnak, a hitelösszeget pedig egy összegben kell visszafizetni a futamidő végén. Ennél a konstrukciónál kifejezetten kedvező az ügyleti kamat, 0,1 százalék, a teljes visszafizetendő összeg 10 155 000 forint.

A Széchenyi Likviditási Hitel GO! kölcsönnél 9 hónap türelmi idő van, a futamidő pedig három év. A havi törlesztőrészlet a tizedik hónaptól számolva 370 ezer forint körül alakul, a teljes visszafizetendő összeg pedig a szintén kedvező, 0,2 százalékos nettó ügyleti kamattal kalkulálva 10 183 333 forint.

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! akár tíz éves futamidőre is felvehető, a türelmi idő pedig egy év. A nettó ügyleti kamat 0,5 százalék, így a 13. hónaptól 95 ezer forint körül alakul a havonta fizetendő összeg. A teljes futamidő alatt 10 470 883 forintot fizet így vissza az igénylő vállalkozás.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG