<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 

Számos kis- és középvállalkozásra (kkv) volt negatív hatással a koronavírus-járvány, számukra az egyik lehetőség a válsághelyzet áthidalására a hiteligénylés volt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított NHP Hajrá összesen 3000 milliárd forint forrást biztosított a vállalkozásoknak, legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal - ennek a hitelkerete 2021. júliusban merült ki. Emellett a KAVOSZ által bonyolított Széchenyi Kártya Programon belül is elindultak a járvány kitörése után a Plusz típusú vállalati kölcsönök - ezek 2021. június 30-ig voltak elérhetőek. Emellett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által indított Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön belépett a vállalati hitelpiacra.

Milyen kedvezményes hitelek vannak most?

A fenti programok közül a Széchenyi Kártya Program továbbra is elérhető, csak új köntösben: júliustól az Újraindítási hitelprogram keretében, GO! néven érhető el folyószámlahitel, likviditási hitel, beruházási hitel, illetve kifejezetten a turisztikai, illetve az agrár ágazatokra fókuszáló kölcsönök. Az állami kamattámogatásnak köszönhetően továbbra is kivételesen olcsón, akár 0,5 százalék alatti nettó ügyleti kamattal juthatnak forráshoz a vállalkozások - a részletes feltételekről ezen az oldalon lehet olvasni.

A fentiek mellett szeptembertől elindul a Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció is, melyről már lehet tudni, hogy az állami kamattámogatásnak köszönhetően mindössze 0,5 százalék lesz a nettó ügyleti kamat - vagyis hasonlóan kedvező lesz, mint a többi Széchenyi-hitel.

Továbbra is igényelhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, mellyel legfeljebb 10 millió forint kamatmentes kölcsönhöz juthatnak azok a kisvállalkozások, amelyek a feltételek között felsorolt tevékenységi körökben működnek.

Az NHP Hajrá keretének kimerülésével ez a lehetőség véget ért, a Növekedési Hitelprogram azonban nem: a jegybank ezúttal egy lakosságot célzó programot indít Zöld Otthon Program néven, mely legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal kínál magánszemélyeknek lakáscélú jelzáloghitelt abban az esetben, ha a vevő legalább BB besorolású, energiatakarékos új építésű lakás felépítését vagy vásárlását vállalja. A Zöld Otthon Program októberben veszi kezdetét, és a tervek szerint kombinálható lesz a már jelenleg is elérhető családtámogatási elemekkel, például a csokkal.

Melyik kölcsönt érdemes felvenni?

A fenti konstrukcióknál eltérő lehet a felvehető hitelösszeg, a hitelcél és a törlesztés menete is, így elsősorban ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni. A legfeljebb 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönt legfeljebb 10 éves futamidőre lehet felvenni, akár három éves türelmi idővel - így a harmadik év után a havi törlesztőrészlet 119 048 forint lesz.

Ugyanekkora összeget a Széchenyi Kártya Programban is felvehetnek a vállalkozások, de eltérő feltételekkel. Ha forgóeszközhitel formájában igénylik, akkor legfeljebb kétéves futamidőt választhatnak, a hitelösszeget pedig egy összegben kell visszafizetni a futamidő végén. Ennél a konstrukciónál kifejezetten kedvező az ügyleti kamat, 0,1 százalék, a teljes visszafizetendő összeg 10 155 000 forint.

A Széchenyi Likviditási Hitel GO! kölcsönnél 9 hónap türelmi idő van, a futamidő pedig három év. A havi törlesztőrészlet a tizedik hónaptól számolva 370 ezer forint körül alakul, a teljes visszafizetendő összeg pedig a szintén kedvező, 0,2 százalékos nettó ügyleti kamattal kalkulálva 10 183 333 forint.

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! akár tíz éves futamidőre is felvehető, a türelmi idő pedig egy év. A nettó ügyleti kamat 0,5 százalék, így a 13. hónaptól 95 ezer forint körül alakul a havonta fizetendő összeg. A teljes futamidő alatt 10 470 883 forintot fizet így vissza az igénylő vállalkozás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos