<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 

Számos kis- és középvállalkozásra (kkv) volt negatív hatással a koronavírus-járvány, számukra az egyik lehetőség a válsághelyzet áthidalására a hiteligénylés volt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított NHP Hajrá összesen 3000 milliárd forint forrást biztosított a vállalkozásoknak, legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal - ennek a hitelkerete 2021. júliusban merült ki. Emellett a KAVOSZ által bonyolított Széchenyi Kártya Programon belül is elindultak a járvány kitörése után a Plusz típusú vállalati kölcsönök - ezek 2021. június 30-ig voltak elérhetőek. Emellett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által indított Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön belépett a vállalati hitelpiacra.

Milyen kedvezményes hitelek vannak most?

A fenti programok közül a Széchenyi Kártya Program továbbra is elérhető, csak új köntösben: júliustól az Újraindítási hitelprogram keretében, GO! néven érhető el folyószámlahitel, likviditási hitel, beruházási hitel, illetve kifejezetten a turisztikai, illetve az agrár ágazatokra fókuszáló kölcsönök. Az állami kamattámogatásnak köszönhetően továbbra is kivételesen olcsón, akár 0,5 százalék alatti nettó ügyleti kamattal juthatnak forráshoz a vállalkozások - a részletes feltételekről ezen az oldalon lehet olvasni.

A fentiek mellett szeptembertől elindul a Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció is, melyről már lehet tudni, hogy az állami kamattámogatásnak köszönhetően mindössze 0,5 százalék lesz a nettó ügyleti kamat - vagyis hasonlóan kedvező lesz, mint a többi Széchenyi-hitel.

Továbbra is igényelhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, mellyel legfeljebb 10 millió forint kamatmentes kölcsönhöz juthatnak azok a kisvállalkozások, amelyek a feltételek között felsorolt tevékenységi körökben működnek.

Az NHP Hajrá keretének kimerülésével ez a lehetőség véget ért, a Növekedési Hitelprogram azonban nem: a jegybank ezúttal egy lakosságot célzó programot indít Zöld Otthon Program néven, mely legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal kínál magánszemélyeknek lakáscélú jelzáloghitelt abban az esetben, ha a vevő legalább BB besorolású, energiatakarékos új építésű lakás felépítését vagy vásárlását vállalja. A Zöld Otthon Program októberben veszi kezdetét, és a tervek szerint kombinálható lesz a már jelenleg is elérhető családtámogatási elemekkel, például a csokkal.

Melyik kölcsönt érdemes felvenni?

A fenti konstrukcióknál eltérő lehet a felvehető hitelösszeg, a hitelcél és a törlesztés menete is, így elsősorban ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni. A legfeljebb 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönt legfeljebb 10 éves futamidőre lehet felvenni, akár három éves türelmi idővel - így a harmadik év után a havi törlesztőrészlet 119 048 forint lesz.

Ugyanekkora összeget a Széchenyi Kártya Programban is felvehetnek a vállalkozások, de eltérő feltételekkel. Ha forgóeszközhitel formájában igénylik, akkor legfeljebb kétéves futamidőt választhatnak, a hitelösszeget pedig egy összegben kell visszafizetni a futamidő végén. Ennél a konstrukciónál kifejezetten kedvező az ügyleti kamat, 0,1 százalék, a teljes visszafizetendő összeg 10 155 000 forint.

A Széchenyi Likviditási Hitel GO! kölcsönnél 9 hónap türelmi idő van, a futamidő pedig három év. A havi törlesztőrészlet a tizedik hónaptól számolva 370 ezer forint körül alakul, a teljes visszafizetendő összeg pedig a szintén kedvező, 0,2 százalékos nettó ügyleti kamattal kalkulálva 10 183 333 forint.

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! akár tíz éves futamidőre is felvehető, a türelmi idő pedig egy év. A nettó ügyleti kamat 0,5 százalék, így a 13. hónaptól 95 ezer forint körül alakul a havonta fizetendő összeg. A teljes futamidő alatt 10 470 883 forintot fizet így vissza az igénylő vállalkozás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló