<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A szürkegazdaság szereplői, a fiktív vállalatok és a felelősséget hárító valódi tulajdonosaik továbbra is komoly károkat okozhatnak ügyfeleiknek. Ezért nem árt, ha felkészülünk a csalók kiszűrésére.

Köztudott, hogy a rendszerváltás óta jóval több cég alakul Magyarországon, mint amennyi megszűnik. Átlagosan 40-50 ezer cég alakul évente, 25-30 ezer morzsolódik le, vagyis meglehetősen elaprózódott és turbulensen cserélődő a hazai cégstruktúra. Idén azonban – nem is annyira váratlan – trendforduló tanúi lehetünk. „2013-ban először fordulhat elő, hogy ugyanannyi cég szűnik meg, mint amennyi alakul, azaz nagyjából évi 30-30 ezer. Mindez azt jelzi: a működő vállalatok száma elérte tetőpontját, a hazai cégstruktúra lassú zsugorodásnak indult” – mondta Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs vezetője.

A szakember szerint a trend megfordulása mindenképpen üdvözlendő folyamat, hiszen jelenleg minden második bejelentett piaci foglalkoztatású munkavállalóra jut egy cég vagy egyéni vállalkozó, ami nagyon egészségtelen arány. Ugyanakkor a legjobb esetben is csak lassú változás tapasztalható. Az mindenesetre biztos, hogy egy bő 600 ezres cégbirodalom megtisztítása nem lesz egyszerű feladat. Különösen az építőipar és a vendéglátás a legfertőzöttebbek ebből a szempontból. Amíg Magyarországon a legnagyobb fluktuációjú ágazatokban a cégek 10 százaléka szűnik meg 1 év alatt és kerülnek újak a helyükre, addig Németországban ez az arány csak 7 ezrelék.

Szigorodó jogszabályok

A történelmi trendforduló okai ugyanakkor csak részben magyarázhatóak a gazdasági válság elhúzódó hatásaival. A tisztulási folyamat jelentős részben a hazai céginformációs kultúra fejlődésének és a cégeket érintő jogszabályi változásoknak köszönhető, amely 2011 óta folyamatosan zajlik. „Az adóregisztrációs eljárás, a cégbíróságok ellenőrzési feladatának kiszélesítése, a cégjegyzéstől eltiltottak nyilvántartása, és most a törzstőke megemelése mind abba az irányba mutat, hogy kizárják a cégvilágból az inkorrekt üzleti magatartást tanúsító vállalkozásokat" – mondta Pertics. 

A szigorodó jogszabályok ellenére a gyakorlatban még mindig nagy mértékű fluktuációval és elaprózódott cégstruktúrával szembesülnek a gazdasági szereplők. Különösen fontos a cégek előéletének feltérképezése és minősítése üzletkötés előtt, hiszen a cégvezetők újra és újra felszámolásba visznek cégeket. Elterjedt módszer az is, hogy ugyanarra a címre jegyeznek be társaságokat, más néven új tulajdonosokkal és cégvezetőkkel ún. strómanokkal.

Vigyázat, cégtemető!

Az Opten Kft. céginformációs rendszere képes hatékonyan kiszűrni ezeket a gyanús cégeket. „Ügyfeleink számára számos új modult fejlesztettünk ki, amely haza igényekre szabott cégminősítést, előtörténet-vizsgálatokat vagy partnerfigyelést tesz lehetővé. Ilyen például az óránként frissülő adatbázisra épülő partnerfigyelő, az Egységes Online Követelés Nyilvántartó rendszer vagy az Opten - Címkapcsolati Háló” – mondja Pertics. Utóbbi a vizsgált cég vagy magánszemély tulajdonosi- és címkapcsolatait is feltárja, így  nagy hatékonysággal kiszűrhetőek a üzletvitelre káros hatású, veszélyes cégek”. A statisztika egyebek mellett azt is mutatja, hogy azok a cégek, amelyek székhelyén  tíznél több cím van bejegyezve, 40 százalékkal kockázatosabbak. A „frekventált” címek között is vannak különbségek, nem szabad összekeverni egy székhelyszolgáltatót egy cégtemetővel vagy egy hajléktalanszállót egy irodaházzal. Az Opten - Címkapcsolati Hálón ezek az objektumok beazonosításra és megjelenítésre kerülnek.

Az Opten a keresett összefüggéseket, cégadatokat grafikus formában, azonnal átlátható módon képes szemléltetni. Az üzleti igények alapján testre szabható széleskörű termékpaletta áll az ügyfelek rendelkezésére, az előfizetők így online módon, néhány másodperc alatt juthatnak hozzá akár egy cég grafikus idővonalához vagy akár – komplett minősítést és javasolt maximális hitelkeretet is tartalmazó – cégelemzéshez. A rendszer azt is megmutatja, hogy egy adott cég pénzügyi mutatói a saját ágazatának többi cégéhez képest hol helyezkednek el. De az is kiderül, hogy a vizsgált társaság mérlegének szerkezete mennyire hasonlít azokhoz a cégekhez, amelyek az adott ágazaton belül már tönkrementek, csőd, vagy felszámolási eljárás alá kerültek.

Mobilon és tableten is

A fejlesztésekről szólva Pertics Richárd elmondta: idén már okostelefonon, és tableten is elérhetőek a cég szolgáltatásai. „Az ingyenes Android és iOS platformra fejlesztett alkalmazások mellett androidos készüléken már bővített tartalmú, emelt szintű céginformációs szolgáltatások is elérhetőek. Ezzel is szeretnénk minél testre szabottabb szolgáltatásokat nyújtani a hazai vállalatok döntéselőkészítői és döntéshozói számára” – mondta. A fokozott céginformációs tájékozódás, karöltve a modern technika fejlődésével, így válhat a felelős cégvezetők életének mindennapjaivá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos