TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
"Csak nem gondolják, hogy olyanok leszünk, mint Spanyolország?" - tette fel a költőinek szánt kérdést a válságkezelés kapcsán az elnökválasztásra készülő Nicolas Sarkozy, aki már egy lapon említi a szomszédokat a kvázi államcsődbe jutott görögökkel.

Ez is jól jelzi, milyen nehéz helyzetben van jelenleg Madrid. A spanyol lapok már január óta arról cikkeznek, hogy el kell kerülni a görög forgatókönyvet, meg kell oldani a munkaerőpiaci problémákat és bizony kemény megszorításokat kell végrehajtani.

Papademosz, a görög-, Rajoy a spanyol kormányfő és Sarkozy francia elnök a márciusi EU-csúcsonA héten újra 5,8%-ra emelkedtek a 10 éves spanyol papírok hozamai, ilyen magas szintet utoljára novemberben láthattak a befektetők. Az államcsőd kockázatát jelző CDS-felár pedig 400 pont felé került a héten - ami azt mutatja, hogy hiába az elmúlt hetek optimizmusa, az európai adósságválság még nem ért véget, sőt.Az olasz 10 éves kötvények hozama közben szintén emelkedett, 5,45%-ra, az olasz CDS-árazás pedig 375 pontig emelkedett. Spanyolország tehát nincs egyedül, az állampapírpiaci feszültség mögött nemcsak a befektetői hangulat megváltozása áll azonban. Az EKB negyedik egymást követő hete nem vásárolt a másodlagos piacon sem spanyol, sem olasz papírokat, ez jól mutatja egyben azt is, hogy mekkora segítséget jelent az eurót használó országoknak az EKB. Ráadásul nem valószínű, hogy Mario Draghi, ez EKB első embere újra aktivizálná az EKB vásárlási programját.

A problémák gyökere

A magas munkanélküliség nem új keletű probléma Spanyolországban, régóta gond például, hogy a pályakezdők nem jutnak munkához, minden második fiatal állás nélkül van.

A munkaügyi reform mellett a Mariano Rajoy vezette konzervatív kormánynak a legnagyobb fejtörést az államháztartás okozhatja. Március közepén az Eurogroup rábólintott, hogy az eredetileg tervezett 4,4%-os hiánycélt a spanyol kormány 5,3%-ra emelje - ez is kevés lehet azonban, Madridban elemzők 5,8%-os deficitet várnak a tavalyi 8,5%-os adat után.

A Rajoy-kabinet szerint a magasabb hiánypálya azért kell, hogy végre tudják hajtani konszolidációs programjukat (hasonló engedékenységet kért a magyar kormány Brüsszeltől a kormányváltás után, de akkor nem kapott). A március közepén az európai befektetők hangulata alapvetően optimista volt, sikerült megegyezni a görög kötvénycsere programról (ez nyomos érv volt abban, hogy Madridnak is engedni kell), az európai pénzügyminiszterek egyöntetű véleménye volt, hogy Spanyolország olyan "távol" van Görögországtól, mint Mallorca Jeruzsálemtől.

Bő 40 éve nem láttak ilyen szigort a spanyolok

A megszorításokat múlt hét végén jelentették be Madridban, ezek közül sok intézkedés ismerős lehet. Befagyasztották a közalkalmazotti béreket, a hazahozott és eltitkolt pénzeket kisebb bírság mellett elnézik, a minisztériumoknak kemény költséglefaragásba kell kezdeniük, és az autonóm tartományoknak is tartaniuk kell az előírt hiányt. Emelik a társasági és a személyi jövedelemadót is - Spanyolországban 1977 óta nem volt ilyen szigorú a költségvetés.

A spanyol kötvények hozama a héten folyamatosan kúszott felfele - úgy tűnik, a piac elkezdte árazni a megszorító csomag politikai kockázatait is. Az országos sztrájkok további csapást jelenthetnek a gazdaságra, a kormány 1,5%-os GDP-csökkenést vár. Egyre több a tiltakozó akció és a tüntetés. A recessziós félelmek és a magas, 23%-os munkanélküliség kezdi elbátortalanítani a befektetőket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél