TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csökkenhetnek a magyar állampapírok hozamai, ha a magyar kormány megegyezik az IMF/EU párossal. Az Erste Befektetési Zrt. elemzői szerint ezért érdemes most meglovagolni a magas hozamokat. Az elemzők nagyon bíznak abban, hogy létrejön a megállapodás Magyarország és a nemzetközi szervezetek között. Az ok egyszerű: szerintük felelős kormány nem dönthet másképp.

Az Erste elemzői szerint fundamentális oldalról az IMF-EU megállapodás nagy valószínűsége miatt csökkenni fognak a magyar állampapír-hozamok. A technikai kép sem mutat mást. Ugyanakkor azt várják, hogy a megállapodásig jelentős lehet a volatilitás. A szakértők emlékeztetnek arra, hogy a 10 éves hozam nagyot emelkedett az elmúlt hetekben, a csúcs 10,82 százalék volt a 10 éves kötvényeknél. Ezt megelőzően még „csak” 8,3 százalékon állt a ráta. A csúcsdöntés után a hozamok esni kezdtek, és a 20 napos mozgóátlag alá, 9,6 százalékra kerültek. Az elemzők szerint, ha ez a szint elesik, akkor technikailag jelentős út nyílik a hozamcsökkenés felé.

Az Erste Befektetési Zrt. elemzői ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a magyar kormány tárgyalásaival kapcsolatban nincsenek kizárva a meglepetések, így amennyiben kedvezőtlen fordulatot vennének az események, akkor ugyanilyen intenzitással képzelhető el forintgyengülés és hozamemelkedés is. A szakértők szerint ugyanakkor úgy vélik, hogy elkerülhetetlen a megállapodás a nemzetközi szervezetekkel. Ezt egyszerűen praktikus okokkal indokolják.

Az Erste szakértői szerint két út létezik ebben a helyzetben. Az egyik az, hogy kilépünk az Európai Unióból. Ebben az esetben elveszítünk évi nettó 3 milliárd euró támogatást. Ez családonként nagyjából évi 300 ezer forintot jelent és nagyjából 3 százalékos recessziót. Ráadásul a források hiánya terhelné a jövőbeli kilátásokat is. Az elemzők szerint felelős kormány csak a megállapodás mellett dönthet. A másik lehetőség, hogy a kormány belemegy az alkuba a nemzetközi szervezetekkel, ez az Erste szerint a járható út, ugyanis a kilátásaink és az adottságaink jók, így a segítséggel néhány éven belül stabil pályára kerülhet Magyarország.

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a német állampapírok fölötti hozamfelár mostanra 8% közelébe emelkedett. Vagyis a kockázati prémium már jelentős magasságokba nőtt. Ez alapvetően meghaladja a CDS spreadet (6,8%) és az Erste metodológiában (igaz részvényekre) számított 7,15%-os kockázati prémiumot is. Vagyis ezeken a szinteken a hozamok már eléggé attraktívnak tűnnek a cég elemzői szerint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
hírlevél