<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Több vakcinaszállítmány is érkezik a héten, Budapesten oltanak az orosz vakcinával – egyebek mellett erről is szó volt az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján először Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos beszélt arról, hogy 2040 háziorvosnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinájával oltani, míg 2964 körletben a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltanak.

Mint mondta, több praxisból is az a jelzés jött vissza, hogy ismételten növekszik a megbetegedések száma, ezért arra szólította fel a lakosságot, hogy tartsák be a járványügyi szabályokat, valamint bízzanak a vakcinákban. Emellett azt tanácsolta, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatban mindenki forduljon a háziorvosokhoz információért.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ezután ismertette az szabálysértési statisztikákat az elmúlt 24 órából:

  • a közterületi maszkviselés hiánya miatt 123,
  • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt 9,
  • míg a boltokban és más intézményekben a maszkviselés hiánya miatt 34 esetben intézkedtek a rendőrök.

A kijárási korlátozások megsértése miatt 324 személy ellen kellett fellépni, közülük ketten túl messzire merészkedő kutyasétáltatók voltak. Az intézkedés bevezetése óta összesen 36 202 esetben intézkedtek a rendőrök a korlátozások megsértése miatt.

Így alakultak a napi karanténszámok

Az elmúlt napon 3389 új házi karantént rendeltek el, így összesen 19 414-en vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt. A rendőrség 8311 karanténellenőrzést végzett, az alkalmazáson keresztül 1869-en kommunikálnak a hatósággal.

Müller Cecília: másképp alakul a járvány, mint várták

Müller Cecília tájékoztatójának elején elsőként megköszönte a háziorvosok munkáját, úgy fogalmazva, hogy „kulcsszerepet játszanak az oltási terv végrehajtásában”.

Elismételte a reggel óta már ismert koronavírus-adatokat is.

az elmúlt 24 órában 1279 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 380 013 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 98 beteg hunyt el egy nap alatt, így az elhunytak száma 13 347 főre emelkedett.

Ezzel kapcsolatban az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járvány másképp alakul mint várták, a második hullám levonulása megtorpant, a járványgörbe nem megy tovább lefelé, aminek keresik az okát.

Müller Cecília azt sem zárta ki, hogy ez már egy potenciális harmadik hullám kezdete úgy, hogy a második még nem zajlott le, de arra is lát esélyt, hogy a sokkal fertőzékenyebb brit mutáns-változat okozza a romló tendenciát.

A számítások szerint emelkedő fordulatot vehet a járványgörbe, igaz egyelőre az adatok még stagnálást mutatnak – fogalmazott, hozzátéve, hogy a védőoltások gyors beadásával lehet megakadályozni az emelkedő tendenciát.

(Forrás: Youtube/M1)(Forrás: Youtube/M1)

Beszélt arról is, hogy 292 627 fő kapott oltást, közülük már 113 570 fő a második oltását is megkapta. A Pfizer vakcinái ma jutnak el a praxisokhoz és az oltópontokra, de indul az oltás az AstraZeneca oltóanyagával is, míg a Szputnyik V-vel a fővárosi oltópontokon kezdik el az oltást, háziorvosi praxisonként 5 személyt oltanak be az orosz vakcinával. Az országos tisztifőorvos azt is elárulta, hogy a Szputnyik V gyártója EU-s engedélyért folyamodott, azaz akár hamarosan az Európai Unió szélesebb területén is olthatnak majd a vakcinával.

Szintén a védőoltásokhoz köthető az új szabály, mely szerint ha valaki mindkét oltását megkapta, és már elnyerte teljes védettségét, akkor, ha kontaktszemélyek minősül, már nem kell karanténban tartózkodnia.

Müller Cecília nem ért egyet az enyhítési törekvésekkel a városokban

Az országos tisztifőorvos elmondta véleményét arról, hogy több városban gondolkoznak azon, hogy enyhítenek a szabályokon – ezt a járványügyi adatok fényében túlságosan korainak tartja, hozzátéve, hogy a környező országokban is inkább szigorítanak, mert egy túl korai nyitás komoly veszélyeket rejt.

Azzal kapcsolatban, hogy a miskolci és kecskeméti városvezetés is lazítást tervez, újságírói kérdésre válaszolva elmondta még, hogy ugyan a városvezetésnek van erre hatásköre, de ez rendkívüli felelősséget hordoz magában. Az országos tisztifőorvos mindenkit körültekintésre és óvatosságra intett.

Kérdések

Az újságírói kérdések nyomán kiderült, hogy jelenleg Magyarországon nincsen influenzajárvány, amit Müller Cecília részben annak tulajdonít, hogy a koronavírus miatt bevezetett higiéniás előírásokkal minden más cseppfertőzéses betegség ellen is védekezünk. Azzal kapcsolatban, hogy mikor olthatják be a lakosságot széles körben, elmondta, hogy reményeik szerint már márciusban elérhetővé válik a vakcina mindenki számára.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Megint egyre többen kerülnek kórházba Coviddal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:28
Ennél több, most 1600-at közelítő beteget április óta nem kezeltek koronavírussal. Az aktív fertőzöttek száma pedig 42 ezer fölé ment, utoljára májusban volt ilyen magas ez a szám.
Közérdekű Lassabban, de tovább fogy a magyar
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:23
Az előzetes adatok szerint 2022 júniusában 8051 gyermek született és összesen 9600 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. július és 2022. június között a születések száma 1,6, a halálozásoké 8,6, a házasságkötéseké 2,9 százalékkal csökkent, jelentette péntek reggel a KSH.
Közérdekű Megint bőven ezer fölött vannak kórházban koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2022. július 27. 10:03
Lélegeztetőgépre viszont egyelőre csak kevesen kerültek közülük.
Közérdekű A csokosok elveszthetik a pénzüket, ha ezt az apróságot nem teszik meg
Privátbankár.hu | 2022. július 26. 08:48
Jelentéktelennek tűnik, nagy baj lehet belőle. 
Közérdekű "Egy kenyér lassan ezer forintba fog kerülni" - mit gondolnak az emberek a gyengülő forintról? Videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. július 16. 11:14
Sokan már most spórolnak, és attól tartanak, hogy egy euró lassan ötszáz forintba kerül majd. Az emberek kezdenek kétségbeesni. Helyszíni riport. 
Közérdekű Az EU nagyon durván beszólt a kormánynak: nem értesítették őket az energia-vészhelyzetről
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 17:17
Keményen szembement az EU-s szabályokkal Magyarország a hirtelen kihirdetett vészhelyzettel.
Közérdekű Katás tüntetés: "Tehetetlenségemben üvöltök itt" – Videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. július 12. 17:35
Nem tudják, mi lesz a következő hónapokban, teljesen tanácstalanok az emberek. Helyszíni riport.
Közérdekű 11 forinttal csökken a gázolaj ára péntektől
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 12:10
A benziné sem fog növekedni. 
Közérdekű A kiskereskedelem kiugró növekedése jót tehet a GDP-nek
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 11:25
Az első öt hónapban 11,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az április-májusi növekedés pedig jelentős gyorsulás az első negyedéves 10,4 százalékos növekedéshez képest, ami hozzájárulhat, hogy a GDP növekedési üteme a második negyedévben se mérséklődjön jelentősen. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője értékeli a KSH kiskereskedelemre vonatkozó adatait. 
Közérdekű Koronavírus: látványosan nő az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 10:10
Ahogy a világban, nálunk sincs csökkenő tendencia. Jön a következő hullám? 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG