4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  

Szürreális politikai csörte alakult ki az Egyesült Királyság és Görögország között, mikor a Londonban vendégeskedő miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz úgy fogalmazott, hogy az Elgin-márványok néven emlegetett szobrok jelenléte a British Museumban olyan, mintha „félbevágnánk a Mona Lisát, és hazavinnénk egy darabot belőle”. Ezek egyébként azok a faragványok, amelyeket 1801-1812 között Lord Elgin vásárolt meg Görögországban az akkor uralkodó törököktől és szállított Londonba, a szobrok és domborművek az athéni Akropolisz épületeiből származnak.

A múzeum becsmérlésén a szigetország első embere, Rishi Sunak jól meg is sértődött, és lemondta a találkozót Micotákisszal; miközben a világ egy része Sunak „hisztijén” röhög, sokakban felmerült a kérdés – mégis mi a baj a British Museummal?

Műkincsek a környékről… vagy nem

Antikvitások Essexből – akár így is nevezhetnénk az Elgin-márványokat, történt ugyanis, hogy az Akropolisz egy fríz részlete egy bájos sziklakertben bukkant fel 1902-ben. Hogy pontosan hogyan került oda? Mindenki csak széttárta a kezét, és az ügy ennyiben maradt.

A British Museum azonban éppen azért áll folyamatosan a kritikák kereszttüzében, mert hiába állítják, hogy műtárgyaikat tiszta forrásokból, etikusan szerezték, köztudott, hogy ez a legnagyobb jóindulattal sem felel meg a valóságnak. Különben miért születtek volna meg az ehhez hasonló mémek?

A kép fordítása: mi az, ami britnek tűnik, de nem az? - minden, ami a British Museumban van.
A kép fordítása: mi az, ami britnek tűnik, de nem az? - minden, ami a British Museumban van.

A lista azonban nem áll meg az Akropoliszról származó szobroknál, amelyeket Görögország hosszú ideje szeretne visszaszerezni. A teljesség igénye nélkül, a British Museumtól

  • Nigéria a Benini-bronzokat kérné vissza, amelyeket azután vittek Londonba, hogy a brit gyarmati hadsereg 1897-ben rohanta le Benin székhelyét és felgyújtotta a királyi palotát, majd az elrabolt műkincsekből fedezték a katonai akciót,
  • Egyiptom a Rosetta-követ szeretné vissza, amely az 1800-as évek elején francia-, majd brit kezeken keresztül tűnt el Egyiptomból,
  • míg Rapa Nui egy Húsvét-szigeteki kőfejet szeretné hazahozni, amit 1868-ban tulajdonított el a HMS Topaze brit hadihajó.

Múzeumi nacionalizmus

A British Museumot szinte folyamatosan kritikák érik, egyrészt azért, mert összesen 8 millió tárgyat halmozott fel, azért is támadták már, mert több mint 2 ezer tárgyat egészen egyszerűen elloptak, ami az intézmény hozzáértését is megkérdőjelezi – teszi hozzá az Economist.

Látogatók a British Museumban. Fotó: Depositphotos
Látogatók a British Museumban. Fotó: Depositphotos

A szakmaiságot érő támadások egyébként nem tűnnek alaptalannak, Lord Elgin olyan gondatlanul távolította el az Akropolisz épületeinek egyes részeit, hogy azok a földre estek és összetörtek; a hajó, amelyre a többit felpakolták, azonnal elsüllyedt. Egy hírhedt kurátor, E. A. Wallis Budge pedig azzal hencegett, hogy miként csempészett ki illegálisan tárgyakat Egyiptomból úgy, hogy különböző módon feldarabolta őket, könyvekbe rejtette őket, és egy esetben alagutat ásott egy ház hátsó részében, miközben egyiptomi tisztviselők őrizték az ajtót.

Mindezek mellett a nacionalizmus is ürügyet szolgáltatott a műkincsek elvételére, Budge például azzal érvelt, hogy jobb, ha ellop egy múmiát, és elviszi a British Museumba, mivel ott „sokkal nagyobb esély van a megőrzésre”, mint Egyiptomban. A Rosetta-kövön pedig eredetileg ugyan három nyelv látható, Neil MacGregor, a múzeum korábbi igazgatója rámutatott, valójában négy van rajta, oldalán ugyanis a következő olvasható: „1801-ben a brit hadsereg által zsákmányolva”.

A British Museum története nem tökéletes, ugyanakkor befolyásossága megkérdőjelezhetetlen – ráadásul az sem vitatható, hogy szemben az Akropolisz azon darabjaival, amelyet szemfüles árusok szuvenírként adtak tovább, az Elgin-márványok még mindig a kiállítótermekben vannak. Vitatkozni pedig csak azokon a műtárgyakon lehet, amelyeket megőriztek.

Címkék: Kultúra Múzeum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG