BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 7. 19:01

A február 9-én megrendezett Oscar-gálán a legjobb filmnek járó díjat az Élősködők (기생충, Parasite) nyerte.

Fotó: EPA/Kim Hong-Ji/Pool

Teljesen érthetetlen, hogy az Élősködők Oscart nyert. Hiszen nincs benne szerelmi szál - vagyis van, de nem hangsúlyos, és nyilvánvaló, hogy nem valós érzelmeken alapuló kapcsolatról beszélünk. Nincs benne akció - vagyis van, de annyira groteszk, és váratlan, hogy fel sem fogjuk első látásra. Nincs benne katasztrófa-jelenet - vagyis van, csak épp addigra már olyan szinten involválódtunk a történetbe, és előtte már annyit izgultunk a szereplőkért, hogy szinte megnyugvást jelent az özönvízszerű monszun. Nincsenek benne sztárok - vagyis vannak, de ők Dél-Koreában ismertek. Így viszont nincsenek velük szemben elvárásaink, és őszintén meg tud döbbenteni bennünket, hogy mennyire zseniális színészek.

A történet központjában két család áll. Bong tökéletesen kihasználja a lent-fent szimbolikájában rejlő lehetőségeket. A társadalmi ranglétra alján lévő szegény család, Kimék, félszuterén lakásban élnek, míg a ranglétra tetején elhelyezkedő gazdagok, Parkék egy dombon épült design villában. Vertikális film a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

Az élősködők munkát szeretnének. A jobb élet reményében még apróbb törvényszegésekre is hajlandóak. Hamisítanak, csalnak, hazudnak. Csakhogy az erkölcsi érzék nem játék, Bong tudja, hogy ha valaki akár csak kicsit is átlépi a határt, akkor képes nagyobb bűnökre is. „A szegény” ebben a filmben nem magasztosul fel. Ennél sokkal bonyolultabb a képlet. Az sem egyértelmű, hogy vajon tényleg ők, vagy csak ők az élősködők? Nem lehet, hogy a gazdag, sikeres család (is) az, akik a személyzetük nélkül egy bevásárlást sem tudnának megoldani?

Ahogy az is kérdés, hogy vajon mit is jelent a siker. A társadalmi elismertséget? A pénzt? Parkék családjában senki sem boldog. A kamaszlány bármelyik angoltanárával képes szerelmi viszonyba keveredni, hogy kitörhessen otthonról. A kisfiút senki sem veszi komolyan, hiába lát és tud mindent, kezelhetetlen, nehéz gyereknek tartják. Az anya bizonytalan, függő személyiség, képtelen megfelelni feleségként és anyaként. Az apa sokat dolgozik, nem érti, nem tudja, hogy kikkel él együtt. Ebben a családban nincs szeretet, négy magányos ember szenved luxus körülmények között. Ezzel szemben a félszuterén koszos nyomorban működik egy másik család. Szeretik, ismerik, segítik egymást, aggódnak a másikért. Tudnak nevetni. Csak hát a szag. A doh, a kosz, a szegénység szaga. És Park úr öntudatlan gesztusa, ami elindítja a katasztrófát. Mindkét család veszteséget szenved, a pénz itt már nem számít.

Bong Joon-ho Fotó: EPA/Yonhap South Korea Out

Bong tíz év Hollywood után hazament Dél-Koreába, hogy kompromisszumok nélküli filmet csináljon. Az első képkockáknál még megpróbálhatjuk távol tartani magunktól a történetet. Ez egy Szöülban játszódó mozi, mi közöm nekem ehhez? Bong azonban ezt nem hagyja.

Hamar rá kell döbbennünk, hogy ez a film egyáltalán nem lokális. A komoly társadalomkritika, amit megfogalmaz a fejlett világ bármely társadalmára igaz, az emberek, akiknek a történetét látjuk, bárhol élhetnének. Az egyetemes emberi természet határozza meg a cselekmény alakulását, amit Bong megdöbbentően jól ismer. Az apró, öntudatlan gesztusokat, félmondatokat, amik lavinákat képesek elindítani. Univerzális film mindenkiről, mindenkinek.

Teljesen érthető, hogy az Élősködők Oscart nyert.

Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
Kultúra Ömlik ránk az ingyen kultúra – mi az, amit tényleg nem szabad kihagyni?
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:27
A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.
Kultúra Mielőtt bekattanunk – a karanténból jelentjük
Gáspár András | 2020. március 17. 20:10
A koronavírus terjedése miatt szerkesztőségünk számos munkatársa is önkéntes karanténba vonult. Miként élik meg a mindennapokat? Hogyan bírják a bezártságot, a személyes találkozások hiányát? Működik-e a digitális munkarend? És hogy csinálják, hogy nem kattannak be?
Kultúra Legyek angyal, ha ördög vagyok? – Vészhelyzeti beszélgetés Szűcs Gabi énekesnővel
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 17:31
Interjú Szűcs Gabi EMeRTon- és Fonogram díjas énekesnővel, a Cotton Club Singers alapító tagjával a szabadúszó-lét kiszolgáltatottságáról, jubileumokról, életre szóló döntésekről, fentről és lentről, csücsörítésről és munkáról.
Kultúra A koronavírus minden előtt? Ez maradt március 15-éből
Gáspár András | 2020. március 15. 18:22
Kígyózó sorok helyett zárt kapuk és kerítések várták azokat, akik a nemzeti ünnepeken ingyenesen szerették volna meglátogatni a nagyobb múzeumokat. Napsütéses tavaszi időben kellett rádöbbennünk: kultúra már csak otthon vár ránk.
Kultúra Összművészeti jubileum - 40 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. március 11. 10:46
Beethoven és Liszt munkái városszerte, vibrálóan pozitív energiájú soul-funk előadók, köteleken álmodozó akrobaták és barokk színház egy ódon templomtérben – és ez csak néhány program az április 3-19. között megrendezésre kerülő 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményáradatából.
Kultúra A nap képe: Mona Lisa maszkban, mobillal
Wéber Balázs | 2020. március 9. 16:24
A koronavírus (vagy az azt övező pánik) megihletett egy olasz street art művészt, aki csavart egyet a történeten.
Friss
hírlevél