3p

Bajban vannak az amerikai stúdiók, ez közvetve érinti a nézőket is. A sorozatok számának csökkentése nem jelent megoldást. 

Az elmúlt évtized a televíziós sorozatok előállításának sorozatgyártásáról szólt, ami tesztelte az ezekkel foglalkozó szakemberek szellemi teljesítőképességét és produkciós cégek zsebének mélységét. Elérkezett az úgynevezett "peak tv" korszakának vége – írja a Variety magazin.

Sokan besokalltak 

Ez a fogalom 2015 után jelent meg. Azt jelenti, hogy a televíziós szolgáltatók  kimeríthetetlen étvággyal fogyasztják az eredeti gyártású sorozatokat. Az ezek készítésében részt vevő amerikai filmforgatókönyv-írók nemrégiben sztrájkot hirdettek, ami arra utal, hogy már a hollywoodi szórakoztatóipar sem engedheti meg magának tehetségük végeláthatatlan igénybevételét. 

Bajban a szórakoztatógyár. Fotó: Depositphotos
Bajban a szórakoztatógyár. Fotó: Depositphotos

Ezzel párhuzamosan a nagy filmstúdiók, a Disney, a Warner Bros, a Discovery, a Paramount Global, illetve kisebb részben a Comcast jelentős pénzügyi nehézségekről számolt be. A cégek költségcsökkentési programokat hirdettek. Ez egyértelmű jele annak, hogy anyagilag sem engedhetik meg maguknak, hogy olyan tempóban gyártsák a produkciókat, ahogy az elmúlt években tették. 

A lehető legrosszabbkor

A sztrájk nem jöhetett volna rosszabbul a cégeknek, mint éppen ebben az időszakban – véli  Rich Greenfield a LightShed Partners technológiai és médiavállalat médiaelemzője. Megspórolhatnak egy kevés pénzt azzal, hogy kevesebb sorozatot gyártanak, ám valójában nagyobb a baj annál, hogy ez megoldást kínáljon. Az elmúlt években kialakult üzleti modell került válságba. Sok művészek, írók közvetítésével foglalkozó ügynök egyetért ezzel a megállapítással. Egyikük szerint a Netflix, amely helyi produkciókból csinál globális sikereket, jórészt figyelmen kívül hagyhatja a sztrájkoló amerikai írókat. Az Apple és az Amazon szintén kevésbé érintett, mert nem a média fő üzletáguk. 

A hollywoodi stúdiók azonban bajban vannak. Több cégegyesülés, kivásárlás jöhet a következő időszakban, ami az olyan kisebb vállatokat érintheti, mint a Lionsgate vagy az AMC Nertworks. Szakértők szerint a sztrájk hónapokra vagy évekre megváltoztathatja a tévés tartalmak gyártását. A legjobban tervezett megjelentetési stratégiák is felborultak. Ugyanakkor a finanszírozási problémák miatt két számjegyű ütemben csökkenhet az új sorozatok bemutatása a következő években.

Persze minden relatív, mondhatnánk, hiszen az elmúlt két  évtized bővülése után a visszaesés után is marad még elég bemutató. A nagy tévétársaságok és -szolgáltatók 2022-ben 599 angol nyelvű tévésorozatot mutattak be szemben a húsz évvel korábbi, 2002-es 182-vel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
Kultúra Milyen válság? A Disney 60 milliárd dollárt költ vidámparkjaira
Mester Nándor | 2023. szeptember 30. 18:39
Az Egyesült Álamokban műküdő szórakoztató komplexumok felemásan muzsikálnak, miközben az európai és az ázsiai egységek jól futnak. Tíz év alatt 60 milliárdos beruházás készül, mely érinti az óceánjáró hajós üzletágat is.
Kultúra Putyin kíméletlenül legyalulja az ukrajnai kulturális bázist 
Mester Nándor | 2023. szeptember 28. 18:47
Már 300 kulturális és vallási létesítményben okoztak kárt az oroszok Ukrajnában. Az UNESCO folyamatosan frissíti a jegyzéket, ami egyre csak bővül. Közben folytatódnak a nemzetközi gyűjtőakciók a későbbi helyreállításhoz.
Kultúra A nap képe: gyere őrült! Szokatlan vendéget fogadott Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 15:02
Egész pontosan Pataky Attilát.
Kultúra A szex gyógyít - ezzel kezelik a frontot megjárt ukrán katonákat
Elek Lenke | 2023. augusztus 27. 05:54
Két éve még senki nem sejtette, hogy a legmodernebb fegyverek ezreket ölnek majd a szomszédunkban. De nemcsak az egyre gyilkosabb haditechnika terén tapasztalni újdonságot: arra sem volt még példa, hogy a fogságba esett és súlyosan megsérült katonák számára hazájukban szexrehabilitációs foglalkozásokat szervezzenek.
Kultúra Kér a szülinapjára egy Picassót? – Festménymásolás, exportra is
Elek Lenke | 2023. augusztus 20. 18:00
Vagy inkább jöjjön a Lány, gyöngy fülbevalóval? Az orosz középosztály új hobbija, hogy világhírű festményeket másoltatnak le és felakasztják otthon a falra.
Kultúra Élj, szeress, egyél és igyál jó borokat, vallja az Oscar-gálák séfje
Wéber Balázs | 2023. július 27. 09:18
Wolfgang Puck, a világ egyik legismertebb és leggazdagabb séfje néhány éve Budapesten nyitotta meg első Spago éttermét Európában. Az osztrák-amerikai sztárszakács és üzletember, a hollywoodi Oscar-gálák szakácsa a lapcsoportunknak adott interjúban beszélt a hazai étterem helyzetéről, a szakemberhiány kezeléséről, a jó séf titkáról, nehéz gyerekkoráról, a harvardi álmáról, életfilozófiájáról és arról is, hogy mit szeretne még elérni az életben. 
Kultúra Barbie (szinte) mindent vitt a hétvégén
Privátbankár.hu | 2023. július 24. 20:08
Greta Gerwig Barbie című filmje nyitóhétvégéjén bevételi rekordot döntött Észak-Amerikában a nők által rendezett filmek között.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG