TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nánási Henrik a világ egyik legsikeresebb magyarja, nem árt, ha mi is tudomást veszünk róla. A híres mester nemsokára hazalátogat, előtte azonban még Európa egyik legérdekesebb városában, Velencében lesz látható egy feszültségekkel teli, vérpezsdítő estén.

Velencébe minden európainak el kellene látogatnia életében legalább egyszer. A velencei kultúra, építészet, gasztronómia ismeretével közelebb jutunk saját modernkori Európánk megértéséhez. Persze ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, hiszen egy ilyen turisztikai célpontot valóban megismerni és megérezni úgy nem lehet, ha csupán a turisták hadaival együtt fotózkodunk a Szent Márk téren, hanem csak úgy, ha belevetjük magunkat az igazi Velencébe, a kis sikátorokba, az éjszakákba és hajnalokba. Akkor is közelebb jutunk Velencéhez, ha nem a karnevál alatt és nem nyáron megyünk, hanem kora tavasszal vagy késő ősszel. Erre most apropót is találtunk, ugyanis a világhírű magyar zseni, Nánási Henrik ad koncertet a La Fenice színházban november 24-én és 25-én.

De ki is az a Nánási Henrik?

A berlini Komische Oper Főzeneigazgatója, már a zeneakadémiát is Bécsben végezte el, majd Klagenfurtot már első karmesterként hagyta el. Később zeneigazgató-helyettes lett a Theater Augsburgban majd a müncheni Staats Theaterben. Innen már egyenes volt az út a világ egyik legelőremutatóbb és legjobb operájának főzeneigazgatói címéig.

Fotó: Komische Oper - Jan Windszus Photography

A mindössze 41 éves karmestert jelenleg a világ egyik legjobbjaként tartják számon. Vezényel - a teljesség igénye nélkül - az Arena di Veronában, a Covent Gardenben, Zürichben, az összes A kategóriás német házban, így a Bayerische Staatsoperben is, Chicagóban, Valenciában és hamarosan a New York-i Metropolitanben is premiert dirigál. Az ő nevéhez fűződik az a Varázsfuvola, melynek premierje a Komischében volt, de azóta szó szerint bejárta a világot  (egyetlen egy alkalommal a 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Müpában is látható lesz a produkció, így a magyar közönség is élvezheti a világhírű magyar karmester munkáját - ha valakit érdekel, akkor nagyon figyeljen, mert valószínűleg a jegyértékesítés első órájában el is fognak fogyni a jegyek). Nánási Henrikről eképp nyilatkozik a rettegett kritikus, James L. Zychowicz:

“Likewise, conductor Henrik Nánási led with consummate style. Without ever wandering from the score, Nánási brought out details with subtly effective tempos and satisfying phrasing. The overture built dynamically to the concluding bars to coincide with the stage action. For the brass contingent, the trumpets and horns fit nicely with the richly voiced string textures, just as the woodwinds had the full burnish of the Chicago Symphony Orchestra. Continuity was remarkable; the orchestral passages and recitative from the keyboard were seamless. Nánási allowed stylish decoration, as with Amanda Majeski’s masterful reading of the third-act aria “Dove sono.”” Seen and Heard International

Fájdalmunk, hogy a neves művészt a Magyar Állami Operaházban még nem hallhattuk vezényelni - remélhetőleg mihamarabb meghívják hozzánk is.

Sajnos Magyarországon nem tettük ki a karmestert a polcra, de szerencsére Madarász Zsolt a Bartók Rádió Lemezelő című műsorában készített egy nagyinterjút a művésszel, melyet itt a műsor oldalára kattintva meghallgathatnak.

A Főnix mindig feltámad hamvaiból

A hírhedt velencei La Fenice színház nem csupán turistalátványosság, hanem egy nagyon komoly érdemekkel büszkélkedő, mára egészen progresszívvé vált A kategóriás operaház. Barokk nagytermével, klasszicizáló homlokzatával Velence egyik legikonikusabb, legfontosabb épülete lett, melyet 1792-ben adtak át az 1774-ben leégett San Benedetto színház helyén. A nagyterme barokk, homlokzata klasszicizáló. 1836-ban porig égett a színház, de két év múlva ismét megnyitotta kapuit. 1996-ban szándékos gyújtogatás miatt ismét hamuvá lett a nagy múltú operaház, majd 90 millió euróból megint feltámadt hamvaiból, és 2003-ban újra szárnyalásba kezdett. Számos dokumentumfilm is készült a színházról.

A La Fenicét jelenleg Cristiano Chiarot igazgatja, kiváló ízléssel. Izgalmas és mégis közönségbarát repertoárral rendelkező opera és koncertterem, minden produkciót bátran ajánlunk, ha valakinek éppen nem felelne meg a már említett két novemberi időpont.

Nyughatatlan dallamok

Egészen izgalmas, ritkán hallható és a színház zaklatott múltjához kiválóan passzoló programot állított össze Nánási és a La Fenice vezetősége. Tulajdonképpen ezért a programért egy pincébe is érdemes volna elmenni, nemhogy a La Fenice nagytermébe...

Nánási a La Fenice zenekarával a nemrégiben elhunyt olasz zeneszerző, Goffredo Petrassi vészjósló darabjával nyitja az estet, majd Kodály olykor diszharmonikus, izgalmas szépségű Galántai Táncok című művével szögezi székbe a nézőt, végül Dvořák vad, ugyanakkor felemelő 8. szimfóniájával zárja az estet.

Mindenképpen egy feszültségekkel teli vérpezsdítő estére készüljön, aki teheti.

Az előadás honlapja >>

Jegyek 25 és 66 euró között kaphatóak.

Címkék: Kultúra

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Nobel-díjátadó
Szarvas György | 2020. november 28. 11:09
Pontosan 125 évvel ezelőtt alapította a Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló, Alfred Nobel. 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a tudomány kiválóságai. Az összeg jelenleg kilencmillió svéd korona, azaz körülbelül 305 millió forint - a díj eszmei értéke felbecsülhetetlen. 
Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Friss
hírlevél