6p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

J. K. Rowling sikerkönyvszerző nemcsak kultikus Harry Potter-sorozatával írta be magát be a köztudatba, hanem kíméletlenül őszinte, egyesek szerint bántó megnyilvánulásaival is, amelyek egyebek mellett a transzneműek társadalmi megítélésére vonatkoznak.

Néhány napja ismét alaposan felborzolta a kedélyeket X-en (korábban Twitteren) közzétett tweetjével J. K. Rowling brit írónő, amikor büszke csalónak nevezte Valentina Petrillo olasz transznemű sportolót. A látássérült Petrillo a párizsi paralimpián a T12-es kategóriában, a nők között indult 400 méteres síkfutásban. Ez pedig a Harry Potter- és Cormoran Strike-kötetek szerzője szerint nem fair a többi versenyzővel szemben. 

Rowling “csalás” hashtaggel ellátott bejegyzésében ironikusan és meglehetősen nyersen fogalmazott. "Miért a harag az inspiráló Petrillo miatt? A Petrillóhoz hasonló büszke csalók a bizonyítékai annak, hogy a csalók megszégyenítésének korszaka lejárt. Micsoda példakép!” - írta. Mondandóját azzal is megtoldotta: eljött az ideje, hogy a doppingvétség miatt érmeitől megfosztott országútikerékpár-versenyző, Lance Armstrong visszakapja elismeréseit. Mindehhez pedig –érzékletetésül – egy képet is csatolt Petrillóról. 

Az örökletes retinabetegséggel, úgynevezett Stargardt-kórral diagnosztizált, látássérült Valentina Petrillo az első nyíltan transznemű sportoló, aki paralimpián nők között indult. Az 51 éves atléta 2019-ben vágott bele a nemváltoztatási folyamatba, és mivel teszteredményekkel bizonyíthatóan megfelelt a paraatléták jogait képviselő World Para Athletics követelményeinek – ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy sikeresen teljesítette a tesztoszteronszint elnyomását és női hormonok pótlását célzó terápiát –, női versenyzőként indulhatott Párizsban. Ugyan nem jutott be a 400 méteres síkfutás döntőjébe, de az olimpiai részvétel pályafutásának fontos mérföldköve. Amint arról korábban a BBC Online beszámolt, Petrillo 2015 és 2018 között a látássérült sportolók férfi T12-es kategóriájában 11 országos bajnoki címet nyert, tehát nem számít “kispályásnak”. 

A Harry Potter-könyvek szerzője megosztó személyiség: véleményével nem mindenki tud azonosulni, sokan támadják. J. K. Rowling egy sajtótájékoztatón 2007-ben
A Harry Potter-könyvek szerzője megosztó személyiség: véleményével nem mindenki tud azonosulni, sokan támadják. J. K. Rowling egy sajtótájékoztatón 2007-ben
Fotó: Depositphotos

Rowling nem az egyetlen ismert ember, aki hasonló álláspontra helyezkedett Petrillo ügyében  miszerint egy biológiai nemét tekintve férfinak született sportolónak semmi keresnivalója a női mezőnyben. A párizsi olimpián egyébként néhány hete ugyancsak nagy port kavart a női mezőnyben aranyérmet nyert algériai bokszoló, Imane Helif, aki nemi hovatartozása és olimpiai indulása miatt rengeteg kritikát és támadást kapott. 

A brit írónő Heliffel kapcsolatban sem igazán finomkodott: az X-re feltöltött, Helifet és egyik párizsi ellenfelét, az olasz Angela Carinit ábrázoló fotó mellé azt írta: “Összefoglalhatná-e bármilyen kép ennél jobban az új férfijogi mozgalmunkat? Egy olyan férfi vigyora, aki tudja, hogy egy nőgyűlölő sportszervezet védi, és élvezi annak a nőnek a szorongását, akinek épp most ütötte a fejét, akinek most tiporta sárba az ambícióit”.

Rowlingot évek óta kegyetlenséggel vádolják és támadják transzneműekkel kapcsolatos véleménye miatt. 2023 októberében például a “Nem”- kommentárt fűzte egy fotóhoz, amely a transzneműek elfogadását tűzte ki célul az alábbi szöveggel: “Ismételd utánunk: a transznemű nők nők.” 2024 májusában pedig egy transznemű futballmenedzser kigúnyolása miatt írtak róla a lapok. A brit Daily Mail témával foglalkozó cikkét – amiben azt rótták fel neki, hogy “hetero, fehér, középkorú pasashoz” hasonlította Lucy Clark futballmenedzsert – meg is osztotta az X-en azzal a megjegyzéssel, hogy “Nem hasonlítottam őt egyhez sem. Ő az.”

Ahogy az egész elindult

A népszerű írónő először 2020-ban került össztűz alá, amikor kiállt a sokak által „transzfóbnak” minősített tweetjei miatt elbocsátott adószakértő, Maya Forstater mellett. Hiába számolt be róla Rowling, hogy a “transzproblémák” iránt már évekkel korábban érdeklődni kezdett – amikor készülő regényéhez anyagot gyűjtve elkezdte beleásni magát a témába –, senki nem figyelt rá. Az sem igazán hatotta meg az őt transzfóbnak bélyegzőket, hogy megírta: “találkoztam transz emberekkel, olvastam különféle könyveket, blogokat és cikkeket transz emberektől, gender-szakértőktől, interszexuálisoktól, pszichológusoktól, védelmi szakértőktől, szociális munkásoktól és orvosoktól”.

Rowling feltételezett transzfóbiája egyébként egy szerencsétlen véletlenre vezethető vissza, amelyről saját maga is beszámolt írói oldalán. Miközben kutatott, számos kommentet olvasott, ezeket pedig rendszeresen le is fotózta a telefonjával, hogy később felhasználja az íráshoz. Egy alkalommal viszont állítólag mellényúlt, és a fotófunkció helyett lájkot nyomott egy megkérdőjelezhető tartalmú kommentre. Ez indította el az igazi lavinát: elkezdték a Twitteren támadni, és számos fenyegetést kapott transzaktivistáktól. Egy időben rendőri segítséget is kért az őt és családját ért zaklatások miatt.

Rowling saját bevallása szerint aggódik az új transzmozgalom, és az őt is támadó aktivisták elszántsága miatt. Emellett arra is igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a teljes nemváltoztatási folyamat rendkívül hosszadalmas procedúra, ami sok érzelmi és lelki buktatóval jár. Elmondása szerint az anyaggyűjtés során több transzneművel is beszélgetett, akik utólag megbánták, hogy visszafordíthatatlanul beavatkoztak a természet rendjébe. 

“Tíz évvel ezelőtt a nemváltoztatásra vágyók többsége férfi volt. Ez az arány mára megfordult. Az Egyesült Királyságban 4400 százalékkal emelkedett az átváltoztatási kezelésre beutalt lányok száma: az autista lányok felülreprezentáltak” - írta 2020-as esszéjében a jelenlegi trendről. 

Mint sok más egyéb esetben, itt is felmerül a kérdés: vajon megteheti-e egy ismert ember, hogy olyan stílusban fejtse ki a véleményét aktuális társadalmi vagy politikai kérdésekről, ami sokak érzékenységét sértheti. Rowling ezzel láthatóan nem törődik. Ahogy azzal sem, hogy korábbi rajongói és kollégái egy része igyekszik elhatárolódni tőle sarkos bejegyzéseit olvasva. Így tettek például a Harry Potter-sorozat főszereplői is: a címszerepet játszó Daniel Radcliffe, a Hermionét megszemélyesítő Emma Watson, és a Ron Weasley-t alakító Rupert Grint is. 

Nem kizárólag a transzneműeket bírálja

Az írónő nem fogja vissza magát akkor sem, ha politikai kérdésekről van szó. Előszeretettel ekézi például Donald Trump egykori amerikai elnököt. Róla egy gifet is megosztott, amelyen az látszik, hogy Trump  aki mellett Orbán Viktor is mosolyogva téblábol  erőteljes mozdulattal löki félre a közelében állókat, hogy a középpontba kerülve a kamerába mosolyoghasson. Rowling ezt elintézte annyival, hogy “Te apró, apró, apró kis emberke”.

Arról, hogy mit gondol az őt ért vádakról, a transzfóbiáról, J. K. Rowling egy BBC Online által szemlézett podcastben is beszélt. Elmondta: nem igazán foglalkoztatja, hogyan befolyásolja majd írói örökségét a transzneműekkal kapcsolatos álláspontja. Azt is megemlítette, hogy sokan félreértik őt, de nem áll szándékában senkit felbosszantani. Ennek ellenére nem érzi kényelmetlenül magát, ha “le kell szállnia a piedesztálról”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Egy rejtély vár megfejtésre a BÁV legújabb kiállításán
Kenessei András | 2024. szeptember 14. 14:12
Csütörtöktől október 5-éig tekinthető meg Vinkler László (1912-1980) festő- és grafikusművész kiállítása a BÁV Szent István körúti kiállítótermének emeleti részén. 
Kultúra Nyerj páros belépőt - 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 06:40
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 33. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Pofátlan csaló akarta elárvereztetni Elvis Presley birtokát
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 17. 14:24
Elvis Presley családja elleni csalás miatt tartóztattak le egy nőt pénteken a hatóságok, aki a néhai énekes sztár családi birtokára, Gracelandre akart kényszer-árverést elrendeltetni.
Kultúra A kafferliliomnak már annyi! Felkészül a Hitler-bogár és a Mussolini-lepke?
Bózsó Péter | 2024. augusztus 11. 14:58
A botanikusok nemzetközi konferenciáján több száz kaffer nevet tartalmazó növény elnevezését változtatták meg.
Kultúra A 40 centiméter magas hazai kilátónak méltó elődje van Londonban? A pingvinek utálják!
Bózsó Péter | 2024. július 27. 09:41
A londoni állatkert építészeti remekműve a modernista pingvinkifutó. A tapasztalatok szerint inkább filmezésre alkalmas.
Kultúra A párizsi kulturális szektor nehéz időkre készül a 2024-es olimpiai játékok idején: „vesztesek vagyunk”
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 16:11
A következő hetekben milliók özönlenek majd a francia fővárosba, azonban a legtöbben hátat fordítanak majd Párizs kulturális látványosságainak, amelyek közül sok az utóbbi évek legnagyobb bevételcsökkenésre számít.
Kultúra Ellopták a festményét? Ne aggódjon, lehet, hogy ott van a megtaláltak között
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 14:45
Az Europol szerint több tízmillió euró értékben hatezernél is több keresett műtárgy került elő Európa-szerte.
Kultúra Hatalmasat kaszálnak a vendéglátósok az elmúlt évek sztárhűsítőjén
Elek Lenke | 2024. június 30. 14:04
Kevés egyszerűbb és olcsóbb dolog van ennél az italnál, mégis kifizetnek érte a vendégek annyit, mint egy korsó sörért. Kánikulában olvasson jeges italokról!
Kultúra Fuldokolnak a független színházak, de az állam nem dob nekik mentőövet
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:31
A minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek állami támogatása egyelőre nem szűnt meg, de a pályázatok útján nekik juttatott támogatás legfeljebb zsebpénznek jó. Már persze azoknak, akik kapnak egyáltalán valamit. 
Kultúra A nap képe: a Hősök terén mutatták meg magukat Magyarország szépei
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 14:09
Ott volt ugyanis az idei Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségverseny közönségtalálkozója.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG