6p

Vagy inkább jöjjön a Lány, gyöngy fülbevalóval? Az orosz középosztály új hobbija, hogy világhírű festményeket másoltatnak le és felakasztják otthon a falra.

Más kérdés, hogy illik-e az enteriőrhöz – ami lehet egy moszkvai panel, de egy szibériai ház is. Ha nem illik, akkor sincs gond, legfeljebb eltakarja a fal hibáit Vincent van Gogh Csillagos éj című világhírű műve.

Van néhány Klimt raktáron

Az Örökség nevű orosz vállalkozás megalapítása óta a festmények másolásával foglalkozik. Tehát itt nem jobb minőségű poszterről vagy vászonra applikált profi fotókról van szó, hanem arról, hogy egy az egyben lemásolják a sok millió dollárt érő műveket, átlag 100-120 ezer rubelnyi átlagáron, a kép nagyságától és a keret árától függően.

Azt többször is hangsúlyozza a Kommerszant című orosz napilapban megjelent pr cikk, hogy előre nem tudják megmondani, mennyibe fog kerülni a megrendelő által kiválasztott festmény reprodukálása. Jóllehet, azért van raktáron néhány már kész Klimt,– na melyik? igen, a Csók, - vagy éppen Breughel. Azt is megoldják, ha hirtelen valakinek másnapra kell egy Vermeer. 

De az orosz klasszikusok, mint Siskin, is nagyon hamar elkelnek, mert az ő szelíd tájképei szinte minden lakásbelsőbe illenek. Marc „Zaharovics” – csakhogy oroszosítsunk - Chagall, – szintén nagyon népszerű.

Illik-e Kandinszkij egy dácsába?

Aki René Magritte-ot, Picasso-t vagy Kandinszkij-t rendel, annak nem ártana persze átgondolni e döntést, hiszen ezek a művek – illetve a másolatuk -  kissé furcsán hatnak egy klasszikus bútorokkal berendezett szobában, vagy akár egy jobb dácsában. Stílusérzék kellene hozzá, meg tér.

Klimt vagy Picasso? Mindegy. Fotó: Pixabay
Klimt vagy Picasso? Mindegy. Fotó: Pixabay

De hoppá, tanácsadással is foglalkoznak: ahogy rákattintunk a honlapra, felugrik jobb oldalt egy műkritikus neve, aki egyszerűen csak Darjaként mutatkozik be, és felajánlja, hogy segít a kép és keretválasztásban. (egy rangos műkritikusnak nincs vezetékneve? )

Hogy mindennek mi az értelme, ki tudja. Hiszen a családhoz látogató vendég úgyis tudja, nem eredeti a kép. Legfeljebb arról tájékozódik, ki a kedvenc festője a házigazdának.

Akadémiai végzettség szükséges hozzá

Mégis, a honlap szerint állami múzeumok és nagyvállalati ügyfelek egyaránt rendelnek tőlük. Hogy kik az alkotók? A műhelyben csak olyan festők dolgoznak, akik az ország legrégebbi és legelismertebb oktatási intézményében, a Művészeti Akadémián végeztek.

Az akadémiai végzettség minden, festménymásolással hivatásszerűen foglalkozó számára szükséges alap.  Kérdés persze, hogy aki elvégezte az ottani képzőművészeti egyetemet, hitvallásának, karrierje csúcsának, tekinti-e a másolást, és ha igen, meddig?

Érdekes megjegyzés, miszerint „Oroszországban őrződött meg a régi akadémiai festőiskola, amely mára Nyugaton nagyrészt elveszett, ezért tanul nagyszámú külföldi diák a szentpétervári Repin Akadémián.”

Az elektronikus adatbázis segít

Ha szükséges, nemcsak a festményt reprodukálják, hanem azt a keretet is, amilyennel az eredeti mű be van keretezve. A másolatokat a világ minden tájára becsomagoltatják, elszállítják, és a külföldre történő kivitelhez szükséges dokumentumokat beszerzik.

Hogy kik a külhoni vevők? Elképzelhető, hogy egy Nyugaton élő orosz oligarcha nem akarja közszemlére tenni az eredeti, millió dollárokba kerülő festményt – azt inkább a széfben őrzi – és a másolat kerül ki a nappali falára.

Belép az internet is

Mindehhez felhasználják a legújabb technikát. Elektronikus adatbázisukban 65 ezer festményről van fotóreprodukció, az alapján dolgoznak. Fontos, hogy legyen kéznél egy nagy felbontású fotó, amelyen a valódi mű minden részlete látható. Különösen akkor van szükség erre, ha az eredeti alkotást nem lehet a múzeumban, aprólékos részleteiben megismerni. De minden festményt képesek reprodukálni.

Moszkvában és Szentpéterváron lehet a műveket személyesen megvásárolni, de elegendő a rendelés leadása telefonon vagy e-mailben is. Állítólag az alapanyagok minőségükben és összetételükben megegyeznek a festészet nagy mesterei által használtakkal, amit elég nehéz elképzelni, 500 év távolából. A művészek az eredeti forrásra fókuszálva, rétegesen alkotják újra a képet - ? - utánozva az eredeti technikát, hogy megvalósítsák a kellő vizuális hatást – tudjuk meg.

Csak nem szabad eredetiként eladni

Sok vásárló eleinte attól tart, hogy azzal, hogy híres művészek olajfestményeinek másolatait veszi meg, törvényt sért. 

A cég vezetése azonban megnyugtatja az olvasót: a képzőművészeti remekművek másolása abszolút legális tevékenység, amely az egész világon elterjedt, csak nem szabad azokat eredetiként eladni.  A munka befejezése után, a megrendelt áru átvételekor a megrendelőnek a festmény eredetét igazoló dokumentumokat állítanak ki.

Akadémiai végzettség kell ehhez. Fotó: Pixabay
Akadémiai végzettség kell ehhez. Fotó: Pixabay

Elrejteni a világítás hibáit

Állítólag sokan ajándékba csináltatnak egy-egy remekművet, illetve azok másolatát, de nemcsak családtagoknak, hanem a szeretett kollégának, sőt, az iroda falára is.

.Eddig tartott a magas szintű művészet, most pedig jön a praktikum. Arra biztatják a vevőt, hogy díszítse az alkotással a kiválasztott belső teret eredeti és szokatlan módon, amellyel akár elrejtheti a világítás hiányosságait, a szoba díszítésének hibáit, miközben elkápráztatja az ügyfelet.

Az iroda vagy a dolgozószoba eleganciáját emeli – hívja fel rá a figyelmet a cég bemutatkozó honlapja – ha vásárol valaki egy nagyméretű, mozgalmas cselekményű festményt. A miniatűr tájképek és a világos színű csendéletek csökkenthetik a szűkösség érzését, a korlátozott teret – de ezek máshová valók.

Nincs gond a vámnál

A tematikus, mozgalmas cselekményű képek – köztük katonai témák, híres személyiségek portréi, híres természeti és történelmi látnivalók - a kávézók, éttermek, oktatási intézmények számára lehetnek érdekesek, mert figyelem felhívók!

A kész festményeket távolról (fotón) vagy személyesen lehet átvenni, és ha megtörtént a fizetés, házhoz szállítják, a világ minden tájára.

Ha valaki vásárol tőlük egy világhírű alkotást, és ki akarja vinni Oroszországból, akkor sem kell aggódni. A vámos, ha kibontja a nagy csomagot, először bizonyára meg fog lepődni, hogy egy „Rembrandt” lapul benne, de minden szükséges tanúsítványt mellékelnek az „áruhoz.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
Kultúra Milyen válság? A Disney 60 milliárd dollárt költ vidámparkjaira
Mester Nándor | 2023. szeptember 30. 18:39
Az Egyesült Álamokban műküdő szórakoztató komplexumok felemásan muzsikálnak, miközben az európai és az ázsiai egységek jól futnak. Tíz év alatt 60 milliárdos beruházás készül, mely érinti az óceánjáró hajós üzletágat is.
Kultúra Putyin kíméletlenül legyalulja az ukrajnai kulturális bázist 
Mester Nándor | 2023. szeptember 28. 18:47
Már 300 kulturális és vallási létesítményben okoztak kárt az oroszok Ukrajnában. Az UNESCO folyamatosan frissíti a jegyzéket, ami egyre csak bővül. Közben folytatódnak a nemzetközi gyűjtőakciók a későbbi helyreállításhoz.
Kultúra A nap képe: gyere őrült! Szokatlan vendéget fogadott Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 15:02
Egész pontosan Pataky Attilát.
Kultúra A szex gyógyít - ezzel kezelik a frontot megjárt ukrán katonákat
Elek Lenke | 2023. augusztus 27. 05:54
Két éve még senki nem sejtette, hogy a legmodernebb fegyverek ezreket ölnek majd a szomszédunkban. De nemcsak az egyre gyilkosabb haditechnika terén tapasztalni újdonságot: arra sem volt még példa, hogy a fogságba esett és súlyosan megsérült katonák számára hazájukban szexrehabilitációs foglalkozásokat szervezzenek.
Kultúra Élj, szeress, egyél és igyál jó borokat, vallja az Oscar-gálák séfje
Wéber Balázs | 2023. július 27. 09:18
Wolfgang Puck, a világ egyik legismertebb és leggazdagabb séfje néhány éve Budapesten nyitotta meg első Spago éttermét Európában. Az osztrák-amerikai sztárszakács és üzletember, a hollywoodi Oscar-gálák szakácsa a lapcsoportunknak adott interjúban beszélt a hazai étterem helyzetéről, a szakemberhiány kezeléséről, a jó séf titkáról, nehéz gyerekkoráról, a harvardi álmáról, életfilozófiájáról és arról is, hogy mit szeretne még elérni az életben. 
Kultúra Barbie (szinte) mindent vitt a hétvégén
Privátbankár.hu | 2023. július 24. 20:08
Greta Gerwig Barbie című filmje nyitóhétvégéjén bevételi rekordot döntött Észak-Amerikában a nők által rendezett filmek között.
Kultúra Búcsú a tévés sorozatdömpingtől: véget ér egy korszak
Buksza blog | 2023. július 22. 15:51
Bajban vannak az amerikai stúdiók, ez közvetve érinti a nézőket is. A sorozatok számának csökkentése nem jelent megoldást. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG