6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vagy inkább jöjjön a Lány, gyöngy fülbevalóval? Az orosz középosztály új hobbija, hogy világhírű festményeket másoltatnak le és felakasztják otthon a falra.

Más kérdés, hogy illik-e az enteriőrhöz – ami lehet egy moszkvai panel, de egy szibériai ház is. Ha nem illik, akkor sincs gond, legfeljebb eltakarja a fal hibáit Vincent van Gogh Csillagos éj című világhírű műve.

Van néhány Klimt raktáron

Az Örökség nevű orosz vállalkozás megalapítása óta a festmények másolásával foglalkozik. Tehát itt nem jobb minőségű poszterről vagy vászonra applikált profi fotókról van szó, hanem arról, hogy egy az egyben lemásolják a sok millió dollárt érő műveket, átlag 100-120 ezer rubelnyi átlagáron, a kép nagyságától és a keret árától függően.

Azt többször is hangsúlyozza a Kommerszant című orosz napilapban megjelent pr cikk, hogy előre nem tudják megmondani, mennyibe fog kerülni a megrendelő által kiválasztott festmény reprodukálása. Jóllehet, azért van raktáron néhány már kész Klimt,– na melyik? igen, a Csók, - vagy éppen Breughel. Azt is megoldják, ha hirtelen valakinek másnapra kell egy Vermeer. 

De az orosz klasszikusok, mint Siskin, is nagyon hamar elkelnek, mert az ő szelíd tájképei szinte minden lakásbelsőbe illenek. Marc „Zaharovics” – csakhogy oroszosítsunk - Chagall, – szintén nagyon népszerű.

Illik-e Kandinszkij egy dácsába?

Aki René Magritte-ot, Picasso-t vagy Kandinszkij-t rendel, annak nem ártana persze átgondolni e döntést, hiszen ezek a művek – illetve a másolatuk -  kissé furcsán hatnak egy klasszikus bútorokkal berendezett szobában, vagy akár egy jobb dácsában. Stílusérzék kellene hozzá, meg tér.

Klimt vagy Picasso? Mindegy. Fotó: Pixabay
Klimt vagy Picasso? Mindegy. Fotó: Pixabay

De hoppá, tanácsadással is foglalkoznak: ahogy rákattintunk a honlapra, felugrik jobb oldalt egy műkritikus neve, aki egyszerűen csak Darjaként mutatkozik be, és felajánlja, hogy segít a kép és keretválasztásban. (egy rangos műkritikusnak nincs vezetékneve? )

Hogy mindennek mi az értelme, ki tudja. Hiszen a családhoz látogató vendég úgyis tudja, nem eredeti a kép. Legfeljebb arról tájékozódik, ki a kedvenc festője a házigazdának.

Akadémiai végzettség szükséges hozzá

Mégis, a honlap szerint állami múzeumok és nagyvállalati ügyfelek egyaránt rendelnek tőlük. Hogy kik az alkotók? A műhelyben csak olyan festők dolgoznak, akik az ország legrégebbi és legelismertebb oktatási intézményében, a Művészeti Akadémián végeztek.

Az akadémiai végzettség minden, festménymásolással hivatásszerűen foglalkozó számára szükséges alap.  Kérdés persze, hogy aki elvégezte az ottani képzőművészeti egyetemet, hitvallásának, karrierje csúcsának, tekinti-e a másolást, és ha igen, meddig?

Érdekes megjegyzés, miszerint „Oroszországban őrződött meg a régi akadémiai festőiskola, amely mára Nyugaton nagyrészt elveszett, ezért tanul nagyszámú külföldi diák a szentpétervári Repin Akadémián.”

Az elektronikus adatbázis segít

Ha szükséges, nemcsak a festményt reprodukálják, hanem azt a keretet is, amilyennel az eredeti mű be van keretezve. A másolatokat a világ minden tájára becsomagoltatják, elszállítják, és a külföldre történő kivitelhez szükséges dokumentumokat beszerzik.

Hogy kik a külhoni vevők? Elképzelhető, hogy egy Nyugaton élő orosz oligarcha nem akarja közszemlére tenni az eredeti, millió dollárokba kerülő festményt – azt inkább a széfben őrzi – és a másolat kerül ki a nappali falára.

Belép az internet is

Mindehhez felhasználják a legújabb technikát. Elektronikus adatbázisukban 65 ezer festményről van fotóreprodukció, az alapján dolgoznak. Fontos, hogy legyen kéznél egy nagy felbontású fotó, amelyen a valódi mű minden részlete látható. Különösen akkor van szükség erre, ha az eredeti alkotást nem lehet a múzeumban, aprólékos részleteiben megismerni. De minden festményt képesek reprodukálni.

Moszkvában és Szentpéterváron lehet a műveket személyesen megvásárolni, de elegendő a rendelés leadása telefonon vagy e-mailben is. Állítólag az alapanyagok minőségükben és összetételükben megegyeznek a festészet nagy mesterei által használtakkal, amit elég nehéz elképzelni, 500 év távolából. A művészek az eredeti forrásra fókuszálva, rétegesen alkotják újra a képet - ? - utánozva az eredeti technikát, hogy megvalósítsák a kellő vizuális hatást – tudjuk meg.

Csak nem szabad eredetiként eladni

Sok vásárló eleinte attól tart, hogy azzal, hogy híres művészek olajfestményeinek másolatait veszi meg, törvényt sért. 

A cég vezetése azonban megnyugtatja az olvasót: a képzőművészeti remekművek másolása abszolút legális tevékenység, amely az egész világon elterjedt, csak nem szabad azokat eredetiként eladni.  A munka befejezése után, a megrendelt áru átvételekor a megrendelőnek a festmény eredetét igazoló dokumentumokat állítanak ki.

Akadémiai végzettség kell ehhez. Fotó: Pixabay
Akadémiai végzettség kell ehhez. Fotó: Pixabay

Elrejteni a világítás hibáit

Állítólag sokan ajándékba csináltatnak egy-egy remekművet, illetve azok másolatát, de nemcsak családtagoknak, hanem a szeretett kollégának, sőt, az iroda falára is.

.Eddig tartott a magas szintű művészet, most pedig jön a praktikum. Arra biztatják a vevőt, hogy díszítse az alkotással a kiválasztott belső teret eredeti és szokatlan módon, amellyel akár elrejtheti a világítás hiányosságait, a szoba díszítésének hibáit, miközben elkápráztatja az ügyfelet.

Az iroda vagy a dolgozószoba eleganciáját emeli – hívja fel rá a figyelmet a cég bemutatkozó honlapja – ha vásárol valaki egy nagyméretű, mozgalmas cselekményű festményt. A miniatűr tájképek és a világos színű csendéletek csökkenthetik a szűkösség érzését, a korlátozott teret – de ezek máshová valók.

Nincs gond a vámnál

A tematikus, mozgalmas cselekményű képek – köztük katonai témák, híres személyiségek portréi, híres természeti és történelmi látnivalók - a kávézók, éttermek, oktatási intézmények számára lehetnek érdekesek, mert figyelem felhívók!

A kész festményeket távolról (fotón) vagy személyesen lehet átvenni, és ha megtörtént a fizetés, házhoz szállítják, a világ minden tájára.

Ha valaki vásárol tőlük egy világhírű alkotást, és ki akarja vinni Oroszországból, akkor sem kell aggódni. A vámos, ha kibontja a nagy csomagot, először bizonyára meg fog lepődni, hogy egy „Rembrandt” lapul benne, de minden szükséges tanúsítványt mellékelnek az „áruhoz.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG