<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2012 I. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 675 millió euró (215 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,2%-a (226 milliárd forint), ami 0,5%-kal kisebb az előző negyedév GDP arányos adatánál.

Szezonálisan kiigazított adatok alapján a reálgazdasági mérleg többlete az első negyedévben az előző negyedévhez hasonló mértékű volt és jelentős pozitívumot mutatott (1782 millió euró). 2009 III. negyedéve óta minden negyedévben a reálgazdasági többlet meghaladta a jövedelmek hiányát.

Az export gyorsabban nőtt, mint az import

A folyó fizetési mérleg egyenlegének főbb összetevői szezonálisan igazítva.
Forrás: MNB


Szezonálisan kiigazított adatok alapján a folyó fizetési mérleg többlete az első negyedévben 117 millió euró volt. Az áruforgalmi egyenleg az előző negyedévhez viszonyítva nőtt, kiigazított értéke 959 millió euró volt. Az export szezonálisan igazítva az előző negyedévhez képest jobban nőtt, mint az import, az export 19 807 millió eurót, az import 18 737 millió eurót ért el.

Közvetlen tőkebefektetések

A közvetlen tőkebefektetéseken belül az első negyedévben a magyarok befektetései, összességében 3359 millió euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetései 3704 millió euróval nőttek.

A magas ki és beáramlás jelentős részben a külföldi tulajdonosok eszközportfoliójának átrendezéséhez illetve a 2011. negyedik negyedévben regisztrált kiugró mértékű átfolyó tőke jelenséghez kapcsolódik, az akkori tőkeemelés I. negyedévben történt bejegyzése révén.

A magyarok külföldi befektetésein belül összességében a részvény befektetés 6,3 milliárd euróval nőtt,
és az újrabefektetett jövedelem értéke 11 millió euróval növelte ezen befektetések értékét. Az egyéb tőkemozgásoknál 2,9 milliárd euró nettó beáramlás volt megfigyelhető, a külföldi követelések csökkenése miatt.

A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke 833 millió euróval nőtt, az újrabefektetett jövedelem további 572 millió euróval növelte a külföldiek befektetéseinek értékét. Az egyéb tőke egyenlege 2300 millió euró, e mögött a tartozások 255 millió eurós növekedése és a külföldi
követelések 2045 millió eurós csökkenése áll, ez utóbbi az egyik forrása a jelentős külföldi részvénybefektetéseknek.

Portfólióbefektetések

A portfólióbefektetések egyenlege összességében 406 millió euró forrásbeáramlást mutatott. A követelések 131 millió euróval csökkentek. Ezen belül 179 millió euró volt a 10%-ot el nem érő részvény és egyéb részesedés befektetések csökkenése. A kötvény követelések növekedése 54 millió euró, a pénzpiaci eszközök csökkenése 6 millió euró volt. A portfólió tartozások 275 millió euróval nőttek. A 10%-ot el nem érő részvény- és egyéb részesedés befektetések tartozásnövekedése 321 millió euró volt, ugyanakkor a kötvényeknél 116 millió eurós tartozáscsökkenés következett be. A pénzpiaci eszközökön 70 millió euróval nőtt a tartozások értéke az első negyedévben.

Az egyéb befektetések egyenlege összességében 3185 millió euró forráskiáramlást mutat. A rövid követeléseknél 619 millió euró, a hosszú lejáratú követeléseknél pedig 87 millió euró a csökkenés (forrásbeáramlás). A rövid tartozások csökkenése 2111 millió euró, ebből 1986 millió euró az MNB tartozáscsökkenése. A hosszú lejáratú tartozás csökkenése az első negyedévben 1779 millió euró volt.

Tartalékok és adósságállomány

2012. március végén a jegybanki tartalékok értéke 34,7 milliárd euró volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2012. március végén 46,1 milliárd euró (a GDP arányában 46,3 %) volt. Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 1022 millió eurót tett ki, amelyből a rövid lejáratú követelések állománya 786 millió, míg a rövid lejáratú tartozások állománya 1809 millió euró volt.

Magyarország nettó adósságállománya (FDI egyéb tőke nélkül), 2002-2012.
Forrás: MNB

 

A korrigált adatok szerint a múlt év negyedik negyedévében a folyó fizetési mérleg többlete 134 millió euró volt, 2011 egészében a folyó fizetési mérleg 1,416 milliárd euró többlettel zárt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-ra? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos