Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
2012 I. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 675 millió euró (215 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,2%-a (226 milliárd forint), ami 0,5%-kal kisebb az előző negyedév GDP arányos adatánál.

Szezonálisan kiigazított adatok alapján a reálgazdasági mérleg többlete az első negyedévben az előző negyedévhez hasonló mértékű volt és jelentős pozitívumot mutatott (1782 millió euró). 2009 III. negyedéve óta minden negyedévben a reálgazdasági többlet meghaladta a jövedelmek hiányát.

Az export gyorsabban nőtt, mint az import

A folyó fizetési mérleg egyenlegének főbb összetevői szezonálisan igazítva.
Forrás: MNB


Szezonálisan kiigazított adatok alapján a folyó fizetési mérleg többlete az első negyedévben 117 millió euró volt. Az áruforgalmi egyenleg az előző negyedévhez viszonyítva nőtt, kiigazított értéke 959 millió euró volt. Az export szezonálisan igazítva az előző negyedévhez képest jobban nőtt, mint az import, az export 19 807 millió eurót, az import 18 737 millió eurót ért el.

Közvetlen tőkebefektetések

A közvetlen tőkebefektetéseken belül az első negyedévben a magyarok befektetései, összességében 3359 millió euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetései 3704 millió euróval nőttek.

A magas ki és beáramlás jelentős részben a külföldi tulajdonosok eszközportfoliójának átrendezéséhez illetve a 2011. negyedik negyedévben regisztrált kiugró mértékű átfolyó tőke jelenséghez kapcsolódik, az akkori tőkeemelés I. negyedévben történt bejegyzése révén.

A magyarok külföldi befektetésein belül összességében a részvény befektetés 6,3 milliárd euróval nőtt,
és az újrabefektetett jövedelem értéke 11 millió euróval növelte ezen befektetések értékét. Az egyéb tőkemozgásoknál 2,9 milliárd euró nettó beáramlás volt megfigyelhető, a külföldi követelések csökkenése miatt.

A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke 833 millió euróval nőtt, az újrabefektetett jövedelem további 572 millió euróval növelte a külföldiek befektetéseinek értékét. Az egyéb tőke egyenlege 2300 millió euró, e mögött a tartozások 255 millió eurós növekedése és a külföldi
követelések 2045 millió eurós csökkenése áll, ez utóbbi az egyik forrása a jelentős külföldi részvénybefektetéseknek.

Portfólióbefektetések

A portfólióbefektetések egyenlege összességében 406 millió euró forrásbeáramlást mutatott. A követelések 131 millió euróval csökkentek. Ezen belül 179 millió euró volt a 10%-ot el nem érő részvény és egyéb részesedés befektetések csökkenése. A kötvény követelések növekedése 54 millió euró, a pénzpiaci eszközök csökkenése 6 millió euró volt. A portfólió tartozások 275 millió euróval nőttek. A 10%-ot el nem érő részvény- és egyéb részesedés befektetések tartozásnövekedése 321 millió euró volt, ugyanakkor a kötvényeknél 116 millió eurós tartozáscsökkenés következett be. A pénzpiaci eszközökön 70 millió euróval nőtt a tartozások értéke az első negyedévben.

Az egyéb befektetések egyenlege összességében 3185 millió euró forráskiáramlást mutat. A rövid követeléseknél 619 millió euró, a hosszú lejáratú követeléseknél pedig 87 millió euró a csökkenés (forrásbeáramlás). A rövid tartozások csökkenése 2111 millió euró, ebből 1986 millió euró az MNB tartozáscsökkenése. A hosszú lejáratú tartozás csökkenése az első negyedévben 1779 millió euró volt.

Tartalékok és adósságállomány

2012. március végén a jegybanki tartalékok értéke 34,7 milliárd euró volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2012. március végén 46,1 milliárd euró (a GDP arányában 46,3 %) volt. Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 1022 millió eurót tett ki, amelyből a rövid lejáratú követelések állománya 786 millió, míg a rövid lejáratú tartozások állománya 1809 millió euró volt.

Magyarország nettó adósságállománya (FDI egyéb tőke nélkül), 2002-2012.
Forrás: MNB

 

A korrigált adatok szerint a múlt év negyedik negyedévében a folyó fizetési mérleg többlete 134 millió euró volt, 2011 egészében a folyó fizetési mérleg 1,416 milliárd euró többlettel zárt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is a választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Friss
hírlevél