Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
2012 I. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 675 millió euró (215 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,2%-a (226 milliárd forint), ami 0,5%-kal kisebb az előző negyedév GDP arányos adatánál.

Szezonálisan kiigazított adatok alapján a reálgazdasági mérleg többlete az első negyedévben az előző negyedévhez hasonló mértékű volt és jelentős pozitívumot mutatott (1782 millió euró). 2009 III. negyedéve óta minden negyedévben a reálgazdasági többlet meghaladta a jövedelmek hiányát.

Az export gyorsabban nőtt, mint az import

A folyó fizetési mérleg egyenlegének főbb összetevői szezonálisan igazítva.
Forrás: MNB


Szezonálisan kiigazított adatok alapján a folyó fizetési mérleg többlete az első negyedévben 117 millió euró volt. Az áruforgalmi egyenleg az előző negyedévhez viszonyítva nőtt, kiigazított értéke 959 millió euró volt. Az export szezonálisan igazítva az előző negyedévhez képest jobban nőtt, mint az import, az export 19 807 millió eurót, az import 18 737 millió eurót ért el.

Közvetlen tőkebefektetések

A közvetlen tőkebefektetéseken belül az első negyedévben a magyarok befektetései, összességében 3359 millió euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetései 3704 millió euróval nőttek.

A magas ki és beáramlás jelentős részben a külföldi tulajdonosok eszközportfoliójának átrendezéséhez illetve a 2011. negyedik negyedévben regisztrált kiugró mértékű átfolyó tőke jelenséghez kapcsolódik, az akkori tőkeemelés I. negyedévben történt bejegyzése révén.

A magyarok külföldi befektetésein belül összességében a részvény befektetés 6,3 milliárd euróval nőtt,
és az újrabefektetett jövedelem értéke 11 millió euróval növelte ezen befektetések értékét. Az egyéb tőkemozgásoknál 2,9 milliárd euró nettó beáramlás volt megfigyelhető, a külföldi követelések csökkenése miatt.

A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke 833 millió euróval nőtt, az újrabefektetett jövedelem további 572 millió euróval növelte a külföldiek befektetéseinek értékét. Az egyéb tőke egyenlege 2300 millió euró, e mögött a tartozások 255 millió eurós növekedése és a külföldi
követelések 2045 millió eurós csökkenése áll, ez utóbbi az egyik forrása a jelentős külföldi részvénybefektetéseknek.

Portfólióbefektetések

A portfólióbefektetések egyenlege összességében 406 millió euró forrásbeáramlást mutatott. A követelések 131 millió euróval csökkentek. Ezen belül 179 millió euró volt a 10%-ot el nem érő részvény és egyéb részesedés befektetések csökkenése. A kötvény követelések növekedése 54 millió euró, a pénzpiaci eszközök csökkenése 6 millió euró volt. A portfólió tartozások 275 millió euróval nőttek. A 10%-ot el nem érő részvény- és egyéb részesedés befektetések tartozásnövekedése 321 millió euró volt, ugyanakkor a kötvényeknél 116 millió eurós tartozáscsökkenés következett be. A pénzpiaci eszközökön 70 millió euróval nőtt a tartozások értéke az első negyedévben.

Az egyéb befektetések egyenlege összességében 3185 millió euró forráskiáramlást mutat. A rövid követeléseknél 619 millió euró, a hosszú lejáratú követeléseknél pedig 87 millió euró a csökkenés (forrásbeáramlás). A rövid tartozások csökkenése 2111 millió euró, ebből 1986 millió euró az MNB tartozáscsökkenése. A hosszú lejáratú tartozás csökkenése az első negyedévben 1779 millió euró volt.

Tartalékok és adósságállomány

2012. március végén a jegybanki tartalékok értéke 34,7 milliárd euró volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2012. március végén 46,1 milliárd euró (a GDP arányában 46,3 %) volt. Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 1022 millió eurót tett ki, amelyből a rövid lejáratú követelések állománya 786 millió, míg a rövid lejáratú tartozások állománya 1809 millió euró volt.

Magyarország nettó adósságállománya (FDI egyéb tőke nélkül), 2002-2012.
Forrás: MNB

 

A korrigált adatok szerint a múlt év negyedik negyedévében a folyó fizetési mérleg többlete 134 millió euró volt, 2011 egészében a folyó fizetési mérleg 1,416 milliárd euró többlettel zárt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
Makro / Külgazdaság Egyre több szülő jelzi, hogy nem engedi iskolába gyermekét
Kormos Olga | 2021. április 13. 13:58
Egyre több gyerek, szülő, tanár és szervezet ad hangot annak, hogy az általános iskolák április 19-re tervezett nyitása szembe megy a józan ésszel. Nemcsak azért, mert a járványadatok továbbra is elképesztően aggasztóak, de a pedagógusok oltása sem alakított még ki megfelelő immunitást.
Makro / Külgazdaság A járvány sem borította meg a magyar egyensúlyi folyamatokat
Király Béla | 2021. április 13. 13:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden online sajtótájékoztatón mutatta be a 2020-as fizetési mérleg adatait. Ebből egyebek mellett az is kiderült, hogy a járvány okozta bevételek kiesése és az egészségügyi terhek miatt jelentkező többletkiadások ellenére is kedvezően alakultak a külső egyensúlyi folyamatok.
Makro / Külgazdaság Gerendai Károly: ha engedik, akkor májusban kinyit az éttermem!
Vég Márton | 2021. április 13. 11:08
Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni. 
Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
hírlevél
depositphotos