Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem tudom, sért-e bármilyen előírást az a helyzet, amibe kerültem, de van egy olyan sejtésem, hogy nem ilyen a tökéletes járványkezelés. Jegyzet.  

Péntek reggel, Budapest, kórházi váróterem. PCR-teszt. Mielőtt a velem napi kapcsolatban lévők a szívükhöz kapnának, jelzem: nincs semmi bajom vagy tünetem, teljesen más ok miatt van szükségem a vizsgálatra. 

Ahogy baktatok felfelé a lépcsőn, eszembe jut Müller Cecília aktuális intelme:

Ha valaki negyed órán át tartózkodik egy légtérben egy fertőzött személlyel maszk nélkül, biztosan elkapja a vírust.

A földszinten még úgy tűnik, hogy minden rendben van. Sokan vagyunk ugyan, de eloszlunk a tágas térben. Mindenki maszkot hord, tartjuk a távolságot. Kisvártatva hozzám lép egy köpenyes férfi, és útba igazít: először jobbra, aztán megint jobbra, a folyosó vége az emeleten.

A folyosó meglehetősen hosszú. Nem túl vidám hangulatú, de szomorúnak se mondanám. A végén egy fehér ajtó.

Tavaly november végén már jártam itt, ugyanebből a célból. Akkor egyedül voltam az egész folyosón. Leültem az ajtó elé, és vártam. Néhány perc múlva kinézett egy fiatal férfi, talpig védőfelszerelésben. Megkérdezte a nevem, majd beengedett. Egy kisebb terembe léptem, ahol szintén nem volt senki. Itt is várnom kellett, és csak utána léphettem be az orvosi szobába.

Milyen jó zsiliprendszer, gondoltam akkor.

Most viszont más a helyzet. Teljesen más. A folyosón emberek járnak-kelnek, a fehér ajtó nyitva. A teremben, ahová novemberben csak engedéllyel léphettem be, sokan várakoznak. Megszámolom, 14-en vagyunk. Akik végeztek, távoznak, de mindig jönnek újak.

Orosz rulett. (Helyszíni felvétel. Wéber Balázs/Privátbankár.hu) Orosz rulett. (Helyszíni felvétel. Wéber Balázs/Privátbankár.hu)

A helyiség – durva becslés – 5 méter széles és 15 méter hosszú. Zárt tér, ablak nincs, szellőzőrendszernek sem látom a nyomát. Az ajtó néha nyitva, néha zárva. A levegő áll. Bár időpontra jöttem, végül egy órát kell várnom.

Megint eszembe jutnak Müller Cecília szavai:

Ha valaki negyed órát tartózkodik egy légtérben egy fertőzött személlyel maszk nélkül, biztosan elkapja a vírust.

Oké, van rajtunk maszk, tartjuk a távolságot, és elvileg senki sem azért jött ide, mert tünetei vannak. Mégis nyugtalanság lesz úrrá rajtam. Tucatnyi idegen ember egy ablak nélküli teremben, egy órán át összezárva.

Nem vagyok sem virológus, sem egészségügyi szakember. Nem tudom, sért-e bármilyen előírást ez a helyzet.

De van egy olyan sejtésem, hogy nem ez a tökéletes járványkezelés – Müller Cecília alighanem sikítana, ha látná.

Nyílik az ajtó, kilép egy orvos, talpig védőfelszerelésben. Maszk, műanyagpajzs, űrhajósruha. Végignézek magamon, majd a többieken, és veszek egy nagy levegőt. Szörnyen védtelennek érzem magam, egy darab nyamvadt textillel a szám előtt.

Megint nyílik az ajtó. Szólítanak. Innentől kezdve sínen vagyok. A pálca, amit feldugnak az orromba, hosszú, de amikor kezdene igazán kellemetlen lenni, már kint is van. Semmiség az egész.

Ahogy megyek lefelé a lépcsőn, eszembe jut Müller Cecília egy másik intelme is: legyünk toleránsak, türelmesek egymással és az egészségügyi dolgozókkal, hiszen extrém időket élünk, ami mindenki számára megterhelő. Ez igaz.

Mégis úgy érzem, mintha valami túlélőshowba csöppentem volna. Mintha folyamatosan orosz rulettezni lennék kénytelen. A boltban, az utcán és most már a kórházban is.

Egy óra egy légtérben tucatnyi ismeretlen emberrel, egy vékony textillel a szám előtt, miközben a járvány legsötétebb napjait éljük.

Mi a tanulság? Talán az, hogy az íróasztal mögül sok minden nem látszik.

Jó lenne, ha jobban odafigyelnénk egymásra, és jobban odafigyelnének ránk. Jó lenne, ha a döntéshozók nem csak hivatalos jelentésekből, szépen feldíszített grafikonokból, gondosan leszervezett protokollvizitekből tájékozódnának. Jó lenne, ha nem csak a Rózsadomb vagy a Gellérthegy tetejéről néznének végig a tájon, hanem maguk is megmerítkeznének a nagy magyar valóságban.

Akkor talán látnák, hogy mi a különbség elmélet és gyakorlat között. Akkor talán nem itt tartanánk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
Makro / Külgazdaság 185 nap után jövő héten ismét indulnak a tervezhető műtétek
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 12:32
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján oltásra bíztatták a 16-18 éveseket, illetve arról is szó esett, hogy jövő héten visszaállítják a tervezhető műtéteket.
Makro / Külgazdaság Felére csökkennek a megújuló Mol Bubi bérletek árai
MTI | 2021. május 7. 11:52
Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Nagyot esett az aktív fertőzöttek száma, de ebben a tempóban sokára lesz még lagzi
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 09:36
Az aktív fertőzöttek száma rekordtempóban esett, de továbbra is 100 fölött van a napi áldozatok száma - az oltások száma heti csúcson, de csak lassan araszolgatunk a boldogító 5 millióhoz.
Makro / Külgazdaság Az égbe szökő üzemanyagárakra az autósok is reagáltak
Király Béla | 2021. május 7. 05:35
Az első negyedévben ugyan számos korlátozás élt, amely hatott az emberek szabad mozgására, ám vélhetőleg elsősorban a megugró üzemanyagárak miatt tankoltak a magyarok jóval kevesebb benzint.
Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Friss
hírlevél
depositphotos