<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Barátaim azzal vigasztaltak, hogy a heves reakciókat nagyon jó jelnek kell tekinteni, mert jól reagált a szervezetem. Svájc azt fontolgatja, hogy továbbadja AstraZeneca-oltóanyag készletét. Ebben a pillanatban már én is azt gondoltam, ha lenne, eladnám – de aztán jobban lettem és egy kiadós alvás után, tiszta fejjel másként látom a kérdést. Jegyzet.

Jössz vagy nem?

– szegezte nekem a kérdést a háziorvosom négy napja. Melyik oltóanyag és miért én?  Néhány tétova, inkább magamban mormolt kérdés után igennel válaszoltam. Sietett, nem volt ideje velem filozofálgatni a miérteken. Szerencsére kialakult véleményem volt arról, hogy bármelyik oltóanyaggal is, de beoltatom magam, ha alkalmam adódik rá. Utoljára 18 éves koromban örültem éveim számának, amikor nagykorú lettem – nem gondoltam, hogy lesz még ilyen élményem. Az AstraZeneca-oltóanyaggal ugyanis sorrendben visszafelé csak a 60 év alattiakat oltják, az oltóanyag idősebb korban gyakorolt hatására vonatkozó tapasztalatok hiányában.  Némi vérnyomásprobléma pedig vélhetően előretolt a sorban.

Képünk illusztráció - MTI Fotó: Koszticsák SzilárdKépünk illusztráció - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Meglepetésként ért a hívás, oltásra legkorábban június-augusztusra számítottam, azzal pedig végképp nem számoltam, hogy bárki felhív. Előzetesen regisztráltam a vakcinainfo.gov.hu oldalon, amely regisztrációs felület olyan faék-egyszerűségű és egyben használhatatlan, hogy bennem semmi bizalmat nem gerjesztett, de félretettem a fanyalgásomat, kezeljék nyugodtan az adataimat. Sorra meg is érkeztek a semmitmondó üzenetek arról, hogy kézben tartják a dolgokat. Na ekkor regisztráltam egy magánvállalkozásnál is, amely pénzért árulja a regisztrációs lehetőséget arra az esetre, ha engedélyeznék az oltóanyagok magánforgalmát – tették ezt visszafizetési ígérettel, ha időközben beoltanának. Jól ismertem őket, mert indiai utam előtt hozzájuk zarándokoltam el tanácsért, hogy mivel oltakozzak.  A hepatitis A-B, veszettség, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, meningitis, tífusz, malária mind felmerültek, majd kiderült, hogy Indiába utazáskor nincs kötelező oltás, amelyiket szeretném, azt beadják, döntsek én – csak az ár más. Szóval tudtam, hogy tiszta üzleti logikával működnek, ami néha nagy előny. 

A vakcinainfót fejlesztők lelkiismeretlenségéhez adalék, hogy 88 éves édesapám udvariasságból először 86 éves édesanyámat regisztrálta, majd szembesült azzal a ténnyel, hogy saját magát már nem tudja regisztrálni ugyanazzal az emailcímmel. Egy 8 évesnek ugyan nem okoz gondot, egy 88 évesnek viszont igenis gond újabb emailcímet létrehozni, ezért saját regisztrációját feladta postán. A regisztrációs levelek feldolgozása felteszem nehézségekbe ütközhetett, mert édesanyám felkerült a háziorvos listájára, ő viszont nem. Hála a háziorvos rugalmasságának, telefonhívásra apám is listázódott, sőt azóta megkapta az oltást is. Mostantól nem kell irigykedve néznie a már beoltott 90 éves szomszédjára.

Sejtjük, mi lesz azokkal, akik nem járnak utána, csak simán bíznak a rendszerben.

A hívás másnapján boldogan megjelentem a rendelőnél, ahol a bejárat előtt már volt némi csoportosulás: 15-20 fő várakozott odakint, az üvegajtóra pedig annyi felirat volt kiragasztva, hogy belátni nem lehetett. Különböző korok emlékei, amelyek többnyire valami cselekvést tiltanak meg: ne csengess, ne kopogj, várjál ameddig szólítanak, most igazán rossz időben jöttél, mert ekkor és ekkor van/vagy egyáltalán nincs rendelés, csak telefonon stb. – ami boldog iskolai éveimet juttatta eszembe. Hamar kiderült, hogy mind oltásra várunk és kiválasztottaknak éreztük magunkat, a jó hangulat érezhető volt. Idővel kinyílt a teleragasztott üvegajtó és egyszerre beinvitálták a kint várakozókat. Kitöltöttük a kitöltendőket és nagyon hamar végigoltották a vidám csapatot. Várnunk kellett félórát az anafilaxiás sokkra, aztán mivel senkinél nem jött el, hazaindultunk, legközelebb egy hónap múlva látjuk egymást újra.     

A karom nem fájt, az oltást annyira sem éreztem, mint a hepa B vagy a tífusz elleni oltást, egy kicsit felmerült bennem, hogy az egész egy nagy átverés, meg sem kaptam. Válaszként másnap  hőemelkedésem lett, majd lázam, ami nem igazán akart elmúlni. Ekkor fordultam Google-doktorhoz, és mindenfélét olvasgatni kezdtem. Többek között a FAZ február 18-i száma interjút közölt Karl-Dieter Hellerrel, aki arról számolt be, hogy az AstraZeneca oltóanyagával való oltást követően egy braunschweigi klinikán a 88 munkatárs közül 37 beteget jelentett. “Az érintettek hidegrázásról, végtagi fájdalmakról, izomfájásról, hasmenésről és akár 41 fokos lázról számoltak be.” Legalább nem vagyok egyedül, a 41 fok kivételével a többi bejött, a sorrend egy kicsit más volt és egy egész napos fejfájás is kijutott nekem bónuszként.  „Ennek ellenére a klinika orvos-igazgatója mégis azt javasolja, hogy adassák be ezt az oltóanyagot. A mellékhatások erőssége ugyan meglepte.” Nem csak őt. Barátaim azzal vigasztaltak, hogy a heves reakciókat nagyon jó jelnek kell tekinteni, mert jól reagált a szerveztem.

Svájc azt fontolgatja, hogy továbbadja AstraZeneca-oltóanyag készletét.

Ebben a pillanatban már én is azt gondoltam, ha lenne, eladnám – de aztán jobban lettem és egy kiadós alvás után tiszta fejjel másként látom a kérdést.

Szerencsésnek érzem magam, hogy eddig nem kaptam el a vírust, bele sem akarok gondolni, ha ezt nem kontrollált, vagyis oltás formájában kapom (el), akkor miként alakul.

Azért elgondolkoztató, hogy mennyire nem ismerjük/nem ismerhetjük még a vírus és az oltások hosszútávú hatását: milyen gyakran kell ismételni az oltást? Évi két alkalommal több napot lázasan küzdünk vagy egy idő után hozzászokunk és nem lesz olyan heves a reakciónk? Érdemben fertőzhetünk-e, ha be vagyunk oltva vagy kicsi ennek az esélye? Mikor és miként tudjuk tesztelni magunkat, hogy megvan-e még a védettségünk, mikor kell újraoltatni magunkat? Meddig kell még némi fatalizmus ahhoz, hogy meglátogassuk a szüleinket, családtagjainkat, felszálljunk egy repülőre, elmenjünk egy rendezvényre vagy átlépjük az országhatárt? És valóban végleg megváltoznak a szokásaink?    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Megint olyan meleg lett, hogy Müller Cecília lépéskényszerbe került
MTI | 2021. július 26. 14:03
El is rendelte déltől a hőségriadót.
Közérdekű Védettségi karszalag nélkül senkit sem fognak beengedni a Forma-1 Magyar Nagydíjra
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 13:24
A karszalagot nem a Hungaroringen lehet átvenni, hanem a Deák téren vagy az M3-as mentén egy bevásárlóközpont parkolójában.
Közérdekű Itt a friss adat: 85 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:06
Az elmúlt 24 órában viszont senki sem halt meg a vírus következtében. 
Közérdekű Hisztériakeltés a lehallgatási botrány Gulyás Gergely szerint
Baka F. Zoltán | 2021. július 22. 10:30
Lapunk kérdéseire válaszolt a miniszter, arra is, hogy mikor kell újabb korlátozásokat bevezetni a járvány miatt.
Közérdekű A költségvetésből pótolják a hiányzó uniós ezermilliárdokat, jelentette be Gulyás Gergely
Baka F. Zoltán | 2021. július 22. 09:34
A miniszter szerint év végén lehet megtartani a népszavazást a gyermekvédelmi törvényről.
Közérdekű Kiderült, mikor találkozik Orbán Viktorral Ferenc pápa
MTI | 2021. július 21. 16:01
Nyilvánosságra hozták Ferenc pápa budapesti és szlovákiai látogatásának programját - közölte a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkársága az MTI-vel szerdán. Ferenc pápa szeptember 12-én, Budapesten a Hősök terén részt vesz a katolikus világesemény záró szentmiséjén.
Közérdekű Nincs új korona-áldozat itthon
Privátbankár.hu | 2021. július 21. 09:13
Viszont találtak 56 új fertőzöttet.
Közérdekű Letartóztatták a Pest Megyei kormányhivatal négy dolgozóját
Privátbankár.hu | 2021. július 21. 08:40
Az építésügyi és örökségvédelmi osztály munkatársai ellen indult korrupciós eljárás.
Közérdekű Két koronás beteg halt meg a hétvégén
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 09:14
Miközben 139 új fertőzöttet találtak.
Közérdekű Nem biztos, hogy jó, ha a harmadik oltás ugyanaz, mint az első kettő
Privátbankár.hu | 2021. július 17. 13:41
Kásler Miklós egy mai interjúban megismételte a kormány az orvosokra bízza azt, kinek milyen típusú vakcinát adnak be, de kijelentette, hogy nyilvánvalóan meg kell majd adni az irányelveket és többféle elképzelés van. Az egyik szerint mindenkit az eredeti vakcinával kellene beoltani, azonban a miniszter szerint több dolog szól ellene, mint mellette.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos