<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Egy virágzó, máshol nem engedélyezett iparág dőlt romba a háborúval, amin mellesleg közvetlen életek múlnak. Anyák és újszülöttek életei. 

Az „ukrán béranya” keresőszóra mindmáig kidobja a Google olyan cégek hirdetését, akik ezt a tevékenységet szervezik az országban. Egyikük, a New Life Ukraine most is azt hirdeti, hogy több mint 7000 életet segítettek a világra ukrán béranyák által, és garantálják a sikert, továbbá „nyugati minőségű ügyfélszolgálattal” rendelkeznek. Az egyik ajánlóban ezt is hozzáteszik:

„A béranyák nagyon fontos szerepet játszanak a folyamat során, és a terhesség során óriási a felelősségük. Pszichológiai tanácsadással, folyamatos útmutatással és megfelelő orvosi ellátással biztosítjuk, hogy béranyáink számára a lehető legjobb feltételeket teremtsük meg az egészséges baba sikeres születéséhez.”

Ezek a hirdetések különösen furcsán hangzanak a jelen helyzetben, amikor nehéz elképzelni, hogyan tudnának ukrán béranyáknak és nőknek egyáltalán nyugodt körülményeket biztosítani, miközben az otthonuk kerül veszélybe, ha éppen már le nem rombolták a háború során, az ENSZ többször figyelmeztetett a nők és gyerekek kiszolgáltatottságára, és sajnálatosan túlságosan is sokat olvashattunk a háború során elkövetett nemi erőszakról, amely persze nyilván nem terjedt ki az egész országra, de az is valószínű, hogy egyáltalán nem ismerjük a beszámolók egészét.

Egy virágzó iparág volt

A kereskedelmi célú béranyaság egyébként legális Ukrajnában, és becslések szerint körülbelül 2000 gyermeket hordanak ki ukrán béranyák külföldi szülők számára. Ezzel szemben a kommercializált béranyaság a legtöbb országban tilos, amennyiben pedig mégsem, akkor külföldiek számára nem engedélyezett, derül ki a NZZ tudósításából, bár a World Center of Baby honlapján mexikói, ciprusi, grúz, kolumbiai programokat is hirdet, illetve az USA-ban találhatót is, ami viszont jogi és pénzügyi szempontból rendkívül komplikált.

A biznisz az utóbbi években futott fel Ukrajnában, az egyik ügynökség képviselője szerint a jogi könnyebbségek miatt, illetve mert a klinikák nem nézik meg komolyan a papírokat a házasságra és a terméketlenségre vonatkozóan, továbbá az európaiak számára Ukrajna közel van, és vízum nélkül lehet beutazni.

A dolog szépsége, hogy ügynökségek tartják a kapcsolatot a szülőkkel és a béranyával is, tehát az esetek nagy részében a két fél egyáltalán nem ismeri egymást. 

Az NZZ információi alapján egy béranya-csomag  40 és 60 ezer euró közötti összeget ér (az USA-ban ugyanez 100 ezer eurót).

A béranyák 15-20 ezer eurót keresnek mindezzel, ami legalább hatszorosa az éves fizetésnek Ukrajnában. Igaz, hogy bérbeadják a testüket és valahol az életüket is, nagy kérdés, hogy ez valójában mennyit ér meg.

Jogi kérdések és élet-halál

Csakhogy a háború nagyon is közbeszólt az egyébként virágzó iparág fejlődésébe. Nem világos, hogy mit kíván az anya valós érdeke, a későbbi szülőké, az ügynökségé és mire kötelezhet egy szerződés?

A Biotexcom például biztosítékot kért a menekülő anyáktól, hogy visszatérnek majd a szülés idejére. A Delivery Dreams alapítója állítólag külföldre menekítette az anyákat, de visszarendelte őket a szülés idejére, szóbeszéd szerint más ügynökségek megfenyegették az anyákat, ha elhagyják az országot, azt állítva, hogy akár 15 év börtönre is ítélhetik őket. Hogy ezek az anyák azóta elmentek-e vagy nem, bizonytalan, de úgy tűnik, ha komolyan vették a börtön általi fenyegetést, nem sok dolog közül választhattak: börtön, de előtte esetleg szimplán a háború áldozatává válnak, bár szerencsés esetben mégiscsak túlélik, vagy menekülés teljes jogi bizonytalanságban.

Romantikus ukrán anyaság, ami nem is annyira romantikus. Fotó: PixabayRomantikus ukrán anyaság, ami nem is annyira romantikus. Fotó: Pixabay

Ami jogi szempontból a csavar, és ami miatt az ügynökségek mindenképpen maradásra akarhatják vagy akarhatták kényszeríteni az anyákat, az az, hogy Ukrajnában lehetséges úgy szülni, hogy jogilag nem a szülő nőt tekintik a gyermek anyjának, ez pedig nyilván különösen fontos a későbbi szülőknek, ahogy a béranyaság-megállapodásnak is sarkalatos pontja. Vagyis szülés után az anya beleegyezik az apaságba, a gyermek útlevelet kap és elhagyja az országot, majd később az apa partnere is örökbe fogadja. Csakhogy nem ez a helyzet azokban az országokban, ahova a béranyák most elmenekültek: az EU-ban akkor is a gyermek anyjának tekintik őket, ha genetikailag nem is azok.

Többen azt sejtik, hogy nem csak a gyermek szüleinek jogi státusza az ok, amiért nem akarják külföldre engedni a béranyákat, hanem azért is, hogy ne kerüljön nyilvánosságra az üzleti modell.

A szülők keresik a gyerekeiket

Bár az ügynökségek szándékosan elválasztják egymástól a béranyákat és a szülőket, a háború kitörése óta több szülő próbálta megkeresni azt a nőt, aki az ő gyermekét hordja, többek között azért is, hogy megbizonyosodjon jóllétéről, segítséget nyújtson, és – nem utolsósorban – a jogi helyzetet is tisztázza.

Nem ideális itt szülni. Fotó: PixabayNem ideális itt szülni. Fotó: Pixabay

Vannak szülők, akik megtalálják a babát és a béranyát, így például Cyril Párizsban és partnere. Ők 2021 decemberében kezdték el a programot, legalábbis akkor lett várandós az anya. Később Cyril nagy nehezen megkapta a béranya elérhetőségét, és innentől megszervezte az útját Párizsba. Tatjana meg is érkezett, bár ideges és aggódik, hiszen a családja Ukrajnában maradt. Mindeközben Cyril azt szervezi, hogy amennyiben a gyermek francia földön születik, az ő gyermeküknek tekintsék.

Mára egyre több csecsemő várakozik a földalatti csecsemőosztályokon arra, hogy szüleik felvegyék őket. A BioTexComnál jelenleg mintegy 600 terhes béranya van, és naponta legalább egy gyermek születik.

Bonyolult elhagyni az országot

A cég új bunkert hozott létre Kropiwnizkijben, ahol a már megszületett gyerekeket gondozzák, közben pedig azt szervezik, hogy a szülők értük tudjanak jönni. Innen el kell jutniuk a nagykövetségre, ahol gyakran heteket várnak a papírokra. A cég, nyilatkozatai alapján minden segítséget megad, ami lehetséges erre. Ha sikerült a menekülés, a béranyák maradnak 20 ezer euróval a zsebükben. Ki tudja, mit kezdenek ezzel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Brit felderítő gép hatolt be orosz légtérbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 06:31
De az oroszok gyorsan észrevették.
Makro / Külgazdaság Ukrajnában ér véget a harci helikopterek korszaka?
Litván Dániel | 2022. augusztus 16. 05:47
Komoly veszteségek, alacsony hatékonyság. Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, de az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora?
Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG