7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A fél ország a Balatonon nyaralt, a Magyar Turisztikai Ügynökség sikerjelentései szerint a belföldi turizmus szinte annyira felpörgött, hogy nincs is szükség a külföldiekre. Budapest foglaltsága viszont még messze elmarad a korábbi évektől.

Szerte a világban, így Magyarországon is alapvetően a belföldi turizmus mentette meg a nyári szezont. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint ugyanis az idei nyár kiemelkedő volt, júniusban 65 százalékkal, júliusban 20 százalékkal, augusztusban pedig 10 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma országosan a tavalyi év azonos időszakához képest.

Összességében idén nyáron 14,3 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyek, ami 20 százalékkal több, mint tavaly nyáron. A növekedés alapvetően a vidéki szálláshelyeken volt tapasztalható, és elsősorban a belföldi vendégeknek köszönhető. A teljes nyári, országos szálláshelyi vendégforgalom 80 százalékát adták a belföldiek idén

 - válaszolta lapunk kérdésére az MTÜ.

A fontosabb küldőpiacok Németország, Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia voltak. A legforgalmasabb turisztikai térség idén nyáron is Balaton volt, itt realizálódott az országos forgalom fele. Szintén népszerű volt még a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, Budapest környéke, Bük-Sárvár, illetve Tokaj és Nyíregyháza.

A balatoni naplemente is szép (Fotó: MTI/Varga György)
A balatoni naplemente is szép (Fotó: MTI/Varga György)

A szállástípusok közül a magán- és egyéb szálláshelyek aránya volt a legmagasabb, a vendégéjszakák 38 százalékát mérték ezeken a helyeken, de hasonlóan népszerűek voltak a szállodák is. Az őszi szezonra optimisták az MTÜ előrejelzései: a három őszi hónapra már most több mint 3,6 millió vendégéjszakát foglaltak le a szálláshelyeken, ám ez a szám várhatóan jelentősen emelkedik majd.

A belföldi turizmus élénkülésének egyik nyertese az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. lehetett. A cég érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy erős szezont zártak a szállodáik és a szeptemberi dátumok iránt is nagy az érdeklődés.

A tavalyinál kedvezőbb helyzetben voltak idén nyáron a vidéki turisztikai desztinációk, a nyitás óta egyértelműen a hazai, szabadidős célú egyéni vendégek érkeztek szállodáinkba, 2020-hoz hasonlóan idén is rengetegen döntöttek a belföldi nyaralás mellett. Hurghada (Egyiptom) helyett Gyula, Jesolo (Olaszország) helyett Nyíregyháza volt a sláger a magyarok körében

- közölte lapunkkal a Hunguest Hotels.

Emlékeztettek: nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy idén több mint négy hónapon keresztül zárva voltak a magyarországi szállodák, így az eredményes nyári időszak csak enyhíteni tudta az üzemszünet alatt elszenvedett károkat. A szállodalánc jó eredményei egyrészt a külső környezeti hatásoknak köszönhetőek, másrészről viszont - elmondásuk szerint - rengeteget dolgoztak a féléves üzemszünet alatt azért, hogy hatékonyabbá tegyék a vállalat működését, valamint intenzívebb marketingtevékenységet folytattak és kedvező ajánlatokat kínáltak az utazni vágyóknak.

A sikeres szezonhoz a Hunguest szerint nagyban hozzájárult, hogy az elsők között tudtak nyitni májusban, munkaerő-hiány nem gátolta a tavaszi indulást, mivel közel ezer főnek biztosítottak megélhetést a szektort sújtó rendkívüli válság ideje alatt is. (Tavaly tavasszal viszont jelentős leépítés volt a cégnél).

Az év hátralévő hónapjait még számos ismeretlen tényező alakítja, jelenleg nem tudható, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma milyen járványügyi intézkedésekhez vezet majd, illetve mennyiben befolyásolja az utazási döntéseket

- írta a szállodás cég.

A vidéki szálláshelyek már tavaly sem panaszkodhattak, hiszen a koronavírus-járvány miatti válság sokkal kevésbé sújtotta őket, mint a budapesti szálláshelyeket. Ezt jól példázza, hogy az alsópáhoki Kolping Hotel forgalma a 2019-es 2,2 milliárd forintról 2020-ban 1,6 milliárd forintra csökkent, ami mintegy 600 millió forintos (30 százalékos) csökkenést jelent. Ellenben a Budapest Marriott hotelnél az árbevétel a 2019-es 8,8 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra mérséklődött (70 százalékos mínusz). Ez közel 6 milliárd forintos zuhanás volt. 

Budapest még bajban

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Budapesttel kapcsolatban még mindig nem tudott jó hírekkel szolgálni a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Úgy fogalmazott, hogy "Budapest kehes, köhög, krákog, egyelőre még nem találja a régi ritmusát". Erről azonban a kormányfő szerint nem a magyarok tehetnek, hanem az, hogy főleg a külföldiekre épült a fővárosi turizmus, ők pedig még nem szánták rá magukat, hogy elinduljanak.

Ha foglaltságról, számokról beszélünk mindenképp szét kell választanunk a vidéki wellness és a városi szállodáinkat az eltérő trendek miatt

- mondta lapunknak Gál Judit, a Danubius Hotels marketing és kommunikációs igazgatója.

Emlékeztetett: vidéken május közepén megindultak a szállodanyitások, első körben a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. Az első hetekben 30-50 százalékos foglaltsága után a tanév végével indult meg az igazi szezon. Július közepétől már a Danubiusnak ezek a szállodái 90 százalék feletti foglaltsággal működtek, csakúgy, mint a korábbi években.

Ebben az időszakban a magyar vendégek aránya hagyományosan magas évek óta, de idén ez 95-98 százalékos volt, a nemzetközi beutazásokat érintő különféle korlátozások miatt. Jelentős arányban nőttek a SZÉP kártyás fizetések, közel kétharmadával emelkedtek a 2019-es évhez képest. Gál Judit lapunknak elmondta, hogy az előttünk álló hetekben a szokásos augusztus 20-a utáni foglaltságot várnak, 70-80 százalék körüli foglaltságokkal.

A városi, elsősorban fővárosi szállodáink esetében lassabban indult meg az élet. Budapest idegenforgalma hagyományosan 80-90 százalékban kitett a nemzetközi forgalomnak. Itt a jellemzően júniusi nyitások után, a Foci EB még nem, a Forma1 már szép foglaltságot hozott a budapesti hoteleinknek is.

- fogalmazott Gál Judit.

Szerinte a külföldi vendégek júliusban már érzékelhető számban látogattak el hazánkba, a fővárosban átlagosan 50-60 százalékos foglaltsággal üzemeltek. Az augusztus 20-ai hétvége, a 80-90 százalékos foglaltsággal minden előzetes várakozásukat felülmúlta, szép számban érkeztek hazai vendégek is, arányuk a szokásos 10 százalék helyett a 30 százalékot is elérte.

A Danubius kommunikációs igazgatója összességében azonban úgy látja: a fővárosi foglaltság még messze elmarad a korábbi évektől. Őszre a nagy nemzetközi rendezvények miatt bizakodóak, 60-70 százalék körüli foglaltságokra számítanak az elkövetkező 1-2 hónapban, amennyiben nem változik jelentős mértékben a pandémiás helyzet.

A franciák is otthon maradtak

A belföldi turizmus a világ leglátogatottabb országán is segített: a Turisztikai Világszervezet adatai szerint évtizedek óta Franciaországba látogat el a legtöbb turista. Az illetékes francia államtitkár a napokban beszélt aról, hogy a nyári szezont megmentette a belföldi turizmus a koronavírus-járvány ellenére. A nyaraló franciák 85 százaléka a hazájában töltötte a szabadságát, míg a járványt megelőzően, 2019 nyarán 75 százalékos volt ez az arány. A Pireneusokban például 24 százalékkal emelkedett a nyaralók száma, amit az államtitkár külön sikernek tart egy olyan téli szezon után, amikor is a sífelvonók nem nyithattak ki a járványveszély miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG