<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A fél ország a Balatonon nyaralt, a Magyar Turisztikai Ügynökség sikerjelentései szerint a belföldi turizmus szinte annyira felpörgött, hogy nincs is szükség a külföldiekre. Budapest foglaltsága viszont még messze elmarad a korábbi évektől.

Szerte a világban, így Magyarországon is alapvetően a belföldi turizmus mentette meg a nyári szezont. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint ugyanis az idei nyár kiemelkedő volt, júniusban 65 százalékkal, júliusban 20 százalékkal, augusztusban pedig 10 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma országosan a tavalyi év azonos időszakához képest.

Összességében idén nyáron 14,3 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyek, ami 20 százalékkal több, mint tavaly nyáron. A növekedés alapvetően a vidéki szálláshelyeken volt tapasztalható, és elsősorban a belföldi vendégeknek köszönhető. A teljes nyári, országos szálláshelyi vendégforgalom 80 százalékát adták a belföldiek idén

 - válaszolta lapunk kérdésére az MTÜ.

A fontosabb küldőpiacok Németország, Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia voltak. A legforgalmasabb turisztikai térség idén nyáron is Balaton volt, itt realizálódott az országos forgalom fele. Szintén népszerű volt még a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, Budapest környéke, Bük-Sárvár, illetve Tokaj és Nyíregyháza.

A balatoni naplemente is szép (Fotó: MTI/Varga György)A balatoni naplemente is szép (Fotó: MTI/Varga György)

A szállástípusok közül a magán- és egyéb szálláshelyek aránya volt a legmagasabb, a vendégéjszakák 38 százalékát mérték ezeken a helyeken, de hasonlóan népszerűek voltak a szállodák is. Az őszi szezonra optimisták az MTÜ előrejelzései: a három őszi hónapra már most több mint 3,6 millió vendégéjszakát foglaltak le a szálláshelyeken, ám ez a szám várhatóan jelentősen emelkedik majd.

A belföldi turizmus élénkülésének egyik nyertese az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. lehetett. A cég érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy erős szezont zártak a szállodáik és a szeptemberi dátumok iránt is nagy az érdeklődés.

A tavalyinál kedvezőbb helyzetben voltak idén nyáron a vidéki turisztikai desztinációk, a nyitás óta egyértelműen a hazai, szabadidős célú egyéni vendégek érkeztek szállodáinkba, 2020-hoz hasonlóan idén is rengetegen döntöttek a belföldi nyaralás mellett. Hurghada (Egyiptom) helyett Gyula, Jesolo (Olaszország) helyett Nyíregyháza volt a sláger a magyarok körében

- közölte lapunkkal a Hunguest Hotels.

Emlékeztettek: nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy idén több mint négy hónapon keresztül zárva voltak a magyarországi szállodák, így az eredményes nyári időszak csak enyhíteni tudta az üzemszünet alatt elszenvedett károkat. A szállodalánc jó eredményei egyrészt a külső környezeti hatásoknak köszönhetőek, másrészről viszont - elmondásuk szerint - rengeteget dolgoztak a féléves üzemszünet alatt azért, hogy hatékonyabbá tegyék a vállalat működését, valamint intenzívebb marketingtevékenységet folytattak és kedvező ajánlatokat kínáltak az utazni vágyóknak.

A sikeres szezonhoz a Hunguest szerint nagyban hozzájárult, hogy az elsők között tudtak nyitni májusban, munkaerő-hiány nem gátolta a tavaszi indulást, mivel közel ezer főnek biztosítottak megélhetést a szektort sújtó rendkívüli válság ideje alatt is. (Tavaly tavasszal viszont jelentős leépítés volt a cégnél).

Az év hátralévő hónapjait még számos ismeretlen tényező alakítja, jelenleg nem tudható, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma milyen járványügyi intézkedésekhez vezet majd, illetve mennyiben befolyásolja az utazási döntéseket

- írta a szállodás cég.

A vidéki szálláshelyek már tavaly sem panaszkodhattak, hiszen a koronavírus-járvány miatti válság sokkal kevésbé sújtotta őket, mint a budapesti szálláshelyeket. Ezt jól példázza, hogy az alsópáhoki Kolping Hotel forgalma a 2019-es 2,2 milliárd forintról 2020-ban 1,6 milliárd forintra csökkent, ami mintegy 600 millió forintos (30 százalékos) csökkenést jelent. Ellenben a Budapest Marriott hotelnél az árbevétel a 2019-es 8,8 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra mérséklődött (70 százalékos mínusz). Ez közel 6 milliárd forintos zuhanás volt. 

Budapest még bajban

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Budapesttel kapcsolatban még mindig nem tudott jó hírekkel szolgálni a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Úgy fogalmazott, hogy "Budapest kehes, köhög, krákog, egyelőre még nem találja a régi ritmusát". Erről azonban a kormányfő szerint nem a magyarok tehetnek, hanem az, hogy főleg a külföldiekre épült a fővárosi turizmus, ők pedig még nem szánták rá magukat, hogy elinduljanak.

Ha foglaltságról, számokról beszélünk mindenképp szét kell választanunk a vidéki wellness és a városi szállodáinkat az eltérő trendek miatt

- mondta lapunknak Gál Judit, a Danubius Hotels marketing és kommunikációs igazgatója.

Emlékeztetett: vidéken május közepén megindultak a szállodanyitások, első körben a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. Az első hetekben 30-50 százalékos foglaltsága után a tanév végével indult meg az igazi szezon. Július közepétől már a Danubiusnak ezek a szállodái 90 százalék feletti foglaltsággal működtek, csakúgy, mint a korábbi években.

Ebben az időszakban a magyar vendégek aránya hagyományosan magas évek óta, de idén ez 95-98 százalékos volt, a nemzetközi beutazásokat érintő különféle korlátozások miatt. Jelentős arányban nőttek a SZÉP kártyás fizetések, közel kétharmadával emelkedtek a 2019-es évhez képest. Gál Judit lapunknak elmondta, hogy az előttünk álló hetekben a szokásos augusztus 20-a utáni foglaltságot várnak, 70-80 százalék körüli foglaltságokkal.

A városi, elsősorban fővárosi szállodáink esetében lassabban indult meg az élet. Budapest idegenforgalma hagyományosan 80-90 százalékban kitett a nemzetközi forgalomnak. Itt a jellemzően júniusi nyitások után, a Foci EB még nem, a Forma1 már szép foglaltságot hozott a budapesti hoteleinknek is.

- fogalmazott Gál Judit.

Szerinte a külföldi vendégek júliusban már érzékelhető számban látogattak el hazánkba, a fővárosban átlagosan 50-60 százalékos foglaltsággal üzemeltek. Az augusztus 20-ai hétvége, a 80-90 százalékos foglaltsággal minden előzetes várakozásukat felülmúlta, szép számban érkeztek hazai vendégek is, arányuk a szokásos 10 százalék helyett a 30 százalékot is elérte.

A Danubius kommunikációs igazgatója összességében azonban úgy látja: a fővárosi foglaltság még messze elmarad a korábbi évektől. Őszre a nagy nemzetközi rendezvények miatt bizakodóak, 60-70 százalék körüli foglaltságokra számítanak az elkövetkező 1-2 hónapban, amennyiben nem változik jelentős mértékben a pandémiás helyzet.

A franciák is otthon maradtak

A belföldi turizmus a világ leglátogatottabb országán is segített: a Turisztikai Világszervezet adatai szerint évtizedek óta Franciaországba látogat el a legtöbb turista. Az illetékes francia államtitkár a napokban beszélt aról, hogy a nyári szezont megmentette a belföldi turizmus a koronavírus-járvány ellenére. A nyaraló franciák 85 százaléka a hazájában töltötte a szabadságát, míg a járványt megelőzően, 2019 nyarán 75 százalékos volt ez az arány. A Pireneusokban például 24 százalékkal emelkedett a nyaralók száma, amit az államtitkár külön sikernek tart egy olyan téli szezon után, amikor is a sífelvonók nem nyithattak ki a járványveszély miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos