<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyarok többsége már túl van a nyaralásán, a legtöbben persze megint Horvátországba utaztak, de kevesebben, mint 2019-ben. Eközben a Balatonnál jól kerestek a szállodások és már külföldiek is voltak a tónál.

Így a nyár vége felé nagyon úgy tűnik, hogy a magyarok alaposan kiadriázták és kibalatonozták magukat. Orbán Viktor kormányfő tavaly július 10-én tanácsolta azt az utazni vágyóknak: több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható. Ennek hatására sokan mondták le a horvátországi nyaralást. Idén nem volt ilyen kormányzati mondás, a miniszterelnök most csak azt javasolta, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik mindkét oltást megkapták.

Ez lehet az oka annak, hogy bár nagyon sokan mentek Horvátországba, azért a 2019-es rekord nem volt veszélyben.

Az E-Visitor rendszer adatai szerint 2021. január 1. -jétől augusztus 24. -ig összesen 395 000 magyar turista 2 165 000 vendégéjszakát töltött el Horvátországban. A magyarok átlagosan 5,5 napot töltenek el Horvátországban. A tavalyi év azonos időszakához képest ez 83 százalékos növekedés a turisták és 79 százalékos növekedés a vendégéjszakák számát illetően

- tájékoztatta lapunkat a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HIK) magyarországi képviselete. Az E-Visitor rendszer úgy működik, mint nálunk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, tehát minden horvát szálláshely adait látják.

Ez a 395 ezer talán soknak tűnhet, pedig nem az: a rekord 2019-ben volt, amikor 644 ezer magyar pihent az adriai államban. Tehát alapvetően tavaly voltak nagyon kevesen, a mélyponthoz képest pedig könnyű nagyot fejlődni. Tény ugyanakkor, hogy június vége óta egyre többen mentek Horvátországba: június 28-ig még csak 54 ezren utaztak a tengerhez, az azt követő három hétben viszont további 93 ezren. Július 18-ig 147 ezer magyar turista látogatott el Horvátországba, augusztus 24-ig pedig további 250 ezren.

Egyre többen hajókáznak

A HIK közése szerint a magyar turisták többsége (több mint 50 százalék) hagyományosan a magánszállást választotta, ez a szállásforma 75 százalékos növekedést ért el. A magyarok átlagosan 5,6 napot töltöttek el a magánszállásokon. A szálláshelyek tekintetében a legnagyobb növekedést (valamint a korábbi évekhez mért különbséget) a szállodák érték el (plusz 110 százalék), ahol a magyar turisták átlagosan 4,5 napot tartózkodtak. Érezhető növekedést tapasztaltak továbbá a hajós turizmusban is, amit egyre több magyar választ nyaralásához.

A legnagyobb turisztikai forgalom a magyar piacról Primorje-Gorski Kotar megyében (itt van Krk és Rab sziget is) realizálódott (555 000 vendégéjszaka), ezt követi Isztria megye (435 000 vendégéjszaka), majd Split-Dalmát megye 416 000 vendégéjszakával. A magyar vendégek Split-Dalmát megyében tartózkodtak az átlagnál tovább, egészen pontosan 6,2 napig.

Nőtt a balatoni átlagár

Itthon viszont az oltatlanok is zavartalul nyaralhattak, ezért remek szezont zártak a Balatonnál.

Az idei nyári szezonban 10 százalékkal magasabb árbevételt sikerült realizálnunk, mint az elmúlt év megegyező időszakában, azaz június elejétől a mai napig. Ez részben a szerencsére korábban feloldott korlátozásoknak, tehát május vége helyett már május elején foglalhatók voltak a szállodák, valamint a különösen nagy számú érdeklődésnek volt köszönhető

- mondta lapunknak Rádóczy Andrea, a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort igazgatója.

A kedvező bevételi mutatók mellett júliusban és augusztusban is nőtt az átlagár és az átlagos tartózkodási idő. Az utóbbi arra enged következtetni az igazgató szerint, hogy sokan választották a külföldi nyaralás helyett a Balatont. Júniusban szinte csak belföldi vendégeket, míg július és augusztusban már külföldi szabadidős turistákat is fogadtak. Augusztusban a külföldi vendégek aránya elérte a 20 százalékot, akik főként Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és Csehországból érkeztek.

Nőtt a vendégek extra költése is, azaz a vendégek szívesen költöttek egyéb szolgáltatásokra is, mint masszázs, egyéb éttermi szolgáltatás vagy akár vitorlás-bérlés. Úgy látják, hogy az őszi foglalásokra az érdeklődés a napokban markánsan elindult. Nem csak az egyéni vendégek részéről élénkült a kereslet, de a rendezvény és konferenciák szervezői is számos ajánlatkéréssel fordulnak a szállodához. Abban bíznak, hogy védettségi igazolvánnyal korlátozás nélkül fogadhatják a vendégeket és újabb leállás már nem fenyegeti a szakmát.

Makro / Külgazdaság Ukrajna vagy Oroszország bírja tovább a vérontást? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 19:03
Az orosz-ukrán háború óriási emberi és anyagi veszteségeket követel mindkét oldalon. Míg azonban Oroszország tartalékai óriásiak, Ukrajna könnyebben kimerülhet, a hatalmas nemzetközi támogatás ellenére is. Az e heti Klasszis Podcastben munkatársaink, Litván Dániel, Mester Nándor és Wéber Balázs járták körbe az orosz-ukrán háború aktuális gazdasági, katonai és politikai kérdéseit, érintve a média felelősségét is. 
Makro / Külgazdaság Nem tudják megállítani az oroszokat Bahmutnál, bezárulhat a gyűrű a város körül
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 17:39
Mindent elpusztít az orosz tüzérség, az ukránoknak nincs elég lövege és lőszere válaszolni. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Nagyot bukott Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 16:43
Nem hivatalos adatok szerint magabiztosan nyert Petr Pavel a cseh elnökválasztás második fordulójában.
Makro / Külgazdaság Orosz sugallatra ugraszthatták egymásnak Svédországot és Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 15:42
Moszkvába vezetnek a szálak a Svédország NATO-csatlakozását is veszélybe sodró Koránégetés ügyében.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen megint kemény nyilatkozatot tett
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 14:08
Nincs visszatérés az orosz energiahordozókhoz az Európai Bizottság elnöke szerint.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály 4 százalék feletti növekedésre számít idén
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 13:22
A GDP-bővülést az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is húzhatja a pénzügyminiszter szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb lövöldözés Izraelben, 13 éves palesztint támadót lőttek le a biztonsági erők
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 12:36
A tegnap esti véres merénylet után újra dörögtek a fegyverek Jeruzsálemben.
Makro / Külgazdaság Putyin kénytelen mobil krematóriumokat használni
Mester Nándor | 2023. január 28. 11:46
Furcsaságok és különlegességek a háborúban.
Makro / Külgazdaság "A halál nagykövetei" - újabb nemzetközi szervezetbe szálltak bele keményen az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 11:29
Ukrajna kampányt indított, hogy ne indulhassanak orosz sportolók a 2024-es olimpián.
Makro / Külgazdaság Fél szemmel Orbán Viktor is ezeket a híreket figyeli, van miért izgulnia
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:31
Nagyon magas lehet a részvétel a csehországi elnökválasztás második fordulójában, a magyar kormányfőnek sem mindegy, hogy ki nyer.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG