<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyarok többsége már túl van a nyaralásán, a legtöbben persze megint Horvátországba utaztak, de kevesebben, mint 2019-ben. Eközben a Balatonnál jól kerestek a szállodások és már külföldiek is voltak a tónál.

Így a nyár vége felé nagyon úgy tűnik, hogy a magyarok alaposan kiadriázták és kibalatonozták magukat. Orbán Viktor kormányfő tavaly július 10-én tanácsolta azt az utazni vágyóknak: több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható. Ennek hatására sokan mondták le a horvátországi nyaralást. Idén nem volt ilyen kormányzati mondás, a miniszterelnök most csak azt javasolta, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik mindkét oltást megkapták.

Ez lehet az oka annak, hogy bár nagyon sokan mentek Horvátországba, azért a 2019-es rekord nem volt veszélyben.

Az E-Visitor rendszer adatai szerint 2021. január 1. -jétől augusztus 24. -ig összesen 395 000 magyar turista 2 165 000 vendégéjszakát töltött el Horvátországban. A magyarok átlagosan 5,5 napot töltenek el Horvátországban. A tavalyi év azonos időszakához képest ez 83 százalékos növekedés a turisták és 79 százalékos növekedés a vendégéjszakák számát illetően

- tájékoztatta lapunkat a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HIK) magyarországi képviselete. Az E-Visitor rendszer úgy működik, mint nálunk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, tehát minden horvát szálláshely adait látják.

Ez a 395 ezer talán soknak tűnhet, pedig nem az: a rekord 2019-ben volt, amikor 644 ezer magyar pihent az adriai államban. Tehát alapvetően tavaly voltak nagyon kevesen, a mélyponthoz képest pedig könnyű nagyot fejlődni. Tény ugyanakkor, hogy június vége óta egyre többen mentek Horvátországba: június 28-ig még csak 54 ezren utaztak a tengerhez, az azt követő három hétben viszont további 93 ezren. Július 18-ig 147 ezer magyar turista látogatott el Horvátországba, augusztus 24-ig pedig további 250 ezren.

Egyre többen hajókáznak

A HIK közése szerint a magyar turisták többsége (több mint 50 százalék) hagyományosan a magánszállást választotta, ez a szállásforma 75 százalékos növekedést ért el. A magyarok átlagosan 5,6 napot töltöttek el a magánszállásokon. A szálláshelyek tekintetében a legnagyobb növekedést (valamint a korábbi évekhez mért különbséget) a szállodák érték el (plusz 110 százalék), ahol a magyar turisták átlagosan 4,5 napot tartózkodtak. Érezhető növekedést tapasztaltak továbbá a hajós turizmusban is, amit egyre több magyar választ nyaralásához.

A legnagyobb turisztikai forgalom a magyar piacról Primorje-Gorski Kotar megyében (itt van Krk és Rab sziget is) realizálódott (555 000 vendégéjszaka), ezt követi Isztria megye (435 000 vendégéjszaka), majd Split-Dalmát megye 416 000 vendégéjszakával. A magyar vendégek Split-Dalmát megyében tartózkodtak az átlagnál tovább, egészen pontosan 6,2 napig.

Nőtt a balatoni átlagár

Itthon viszont az oltatlanok is zavartalul nyaralhattak, ezért remek szezont zártak a Balatonnál.

Az idei nyári szezonban 10 százalékkal magasabb árbevételt sikerült realizálnunk, mint az elmúlt év megegyező időszakában, azaz június elejétől a mai napig. Ez részben a szerencsére korábban feloldott korlátozásoknak, tehát május vége helyett már május elején foglalhatók voltak a szállodák, valamint a különösen nagy számú érdeklődésnek volt köszönhető

- mondta lapunknak Rádóczy Andrea, a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort igazgatója.

A kedvező bevételi mutatók mellett júliusban és augusztusban is nőtt az átlagár és az átlagos tartózkodási idő. Az utóbbi arra enged következtetni az igazgató szerint, hogy sokan választották a külföldi nyaralás helyett a Balatont. Júniusban szinte csak belföldi vendégeket, míg július és augusztusban már külföldi szabadidős turistákat is fogadtak. Augusztusban a külföldi vendégek aránya elérte a 20 százalékot, akik főként Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és Csehországból érkeztek.

Nőtt a vendégek extra költése is, azaz a vendégek szívesen költöttek egyéb szolgáltatásokra is, mint masszázs, egyéb éttermi szolgáltatás vagy akár vitorlás-bérlés. Úgy látják, hogy az őszi foglalásokra az érdeklődés a napokban markánsan elindult. Nem csak az egyéni vendégek részéről élénkült a kereslet, de a rendezvény és konferenciák szervezői is számos ajánlatkéréssel fordulnak a szállodához. Abban bíznak, hogy védettségi igazolvánnyal korlátozás nélkül fogadhatják a vendégeket és újabb leállás már nem fenyegeti a szakmát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szputnyikkal ne menjen Amerikába!
Szakonyi Péter | 2021. október 23. 19:41
Alig több mint két héttel az amerikai határnyitás előtt csak egy biztos: Szputnyik-védőoltással nem lehet majd beutazni az USA-ba. A WHO által elismert oltásokkal - köztük a két kínaival - viszont igen. Az érdeklődés máris nagy és a légitársaságok árat is emeltek.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter: ugyanabból lett elegünk, mint az '56-os magyaroknak
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 18:46
Az ellenzék közös megemlékezésén mindenki színpadra lépett, aki elindult az előválasztáson, és mindenki az összefogás mellett tette le a voksát - Márki-Zay Péter pedig elmondta, mire készül, ha sikerül leváltania Orbán Viktort.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagy kegyelem, hogy a nemzeti egység végig fennmaradt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 17:29
A Békemenet közönsége előtt tartotta meg október 23-i ünnepi beszédét Orbán Viktor - a témák között a baloldal, Gyurcsány Ferenc, Soros György, Brüsszel és 1956 is ott volt.
Makro / Külgazdaság Már a világ legnagyobb kőolajexportőre is klímasemlegessé akar válni
MTI | 2021. október 23. 13:19
Negyven éven belül klímasemlegessé akar válni Szaúd-Arábia - persze csak a saját gazdaságára vonatkozóan, az olajexport hatásairól szó sincs.
Makro / Külgazdaság Alkotmányellenes volt a kijárási tilalom, visszafizetik az emiatt kiszabott bírságokat a spanyolok
MTI | 2021. október 23. 10:50
Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat.
Makro / Külgazdaság Békemenet, összellenzéki megemlékezés - ma robban be igazán a negyedik hullám?
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 10:12
Több tömegrendezvényt is tartanak ma a fővárosban az október 23-i ünnepen: lesz két Békemenet és egy összellenzéki tüntetés, Orbán Viktor is új helyszínen várja az ünneplő tömegeket. Egy rendelettel mára minden korlátozást feloldottak, így a védettséggel nem rendelkezők is szabadon vehetnek részt a rendezvényeken - miközben közel fél éve nem látott csúcson jár az új fertőzöttek csúcsa. Minden szervező arra kéri a résztvevőket: húzzanak maszkot.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos