BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 21. 16:17

Külföldről kaptak támogatást.

A járványhelyzet lanyhulásával a kormányközeli média figyelme újra a migránspolitika felé fordul, ezzel összefüggésben pedig Soros György neve is mind gyakrabban bukkan fel a hírekben. A magyar származású amerikai üzletember társadalmi tevékenysége régóta idegesíti az Orbán-kormányt, számos eszközzel próbálták már visszaszorítani a hozzá kapcsolt szervezetek működését - írja laptársunk, az Mfor.hu.

Soros György, a rettegett Soros György, a rettegett

Ezek sorába illik a külföldről támogatott civil szervezetek nyilvántartásba vételi kötelezettsége, amit a köznyelv csak Soros-listának hív. Erre a listára kerülnek a törvény erejénél fogva azok a szervezetek, amelyekhez több mint 7,2 millió forintnak megfelelő támogatás érkezik az adott adóévben külföldről.

A klinikai alapítványt is kilistázták

Mint már többször beszámoltunk róla, a lista folyamatosan bővült az elmúlt években, 121, majd 134 szervezet volt kénytelen nyilvántartásba venni magát. Köztük olyanok, mint a Magyar Autóklub, vagy a Magyar Vöröskereszt, de érdemes megemlíteni a Magyar Zsonglőr Egyesületet is.

Jelenleg 157 civil szervezet szerepel a külföldről támogatottak listáján. Az újabban felkerültek közé tartozik a Semmelweis Egyetemhez tartozó Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának alapítványa, a NÉKÁM is. Az alapítvány a céljai közt a klinikán zajló gyógyítási, kutatási, oktatási és innovációs tevékenységek feltételeinek javítását, hiányzó profilok megteremtését, az ingóságok és ingatlanok felújítását, fejlesztését, a fiatal orvosok hazai és külföldi képzésének elősegítését, a betegellátás minőségének javítását jelölte meg.

Az alapítvány közhasznúságú jelentése szerint 2019-ben 48 290 000 forint bevételük keletkezett és 24 884 000 forint volt a ráfordítások összege. A jelentés megállapítja továbbá, hogy az alapítvány támogatásában részesült összesen közel 30 ezer beteg.

A bevételeken belül 20,6 millió forintot tettek ki a támogatások, ideértve a külföldről érkezőket is. Támogatás érkezett egyebek mellett a svédországi Lund Egyetemtől, a Regional Meeting Department of Dermatology-tól (USA), illetve az European Academy of Dermatology-tól.

Meglehet, hamarosan a NÉKÁM, de a többi szervezet is lekerül erről a listáról. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanis ez az eljárás nem egyeztethető össze az uniós joggal, ezért kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet indítottak. A bizottság szerint a civlleket listába szedésre kötelető törvény sérti a tőke szabad mozgásának elvét valamint egyes, az Európai Unió Alapjogi Chartája („Charta”) által védelmezett alapvető jogokat: a magánélet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot és az egyesülés szabadságához való jogot.

Ezt az álláspontot erősítette meg idén januárban az Európai Bíróság főtanácsnoka, Manuel Campos Sánchez-Bordona, aki azt javasolta a testületnek, hogy állapítsa meg: a vitatott magyar szabályozás indokolatlanul korlátozza a tőke szabad mozgását, mivel olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a Charta által védett alapvető jogokba történő igazolatlan beavatkozással járnak a magánélet, a személyes adatok védelme és az egyesülési szabadság tekintetében.

A főtanácsnok véleménye ugyan nem köti a bíróságot, de a gyakorlat szerint az esetek jó részében annak megfelelő döntés születik az ügyekben. Ha így lesz ebben az esetben is, akkor a magyar kormánynak muszáj lesz módosítania a törvényt - bár ez sem lesz könnyű menet, mert az idén januári főtanácsnoki közleményt úgy kommentálták a Fidesz köreiben, hogy kitartanak "a külföldről finanszírozott Soros-szervezetek" átláthatóságát célzó törvény mellett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
Makro / Külgazdaság Várják is az olasz vezetők az ország újranyitását meg nem is
MTI | 2020. május 31. 14:00
Egy északi tartományi vezető szerint szép jelzés, hogy a járványtól megkímélt déli régiókkal egyszerre nyitják meg a durván megtizedelt északi régiót. Egy déli vezető szerint meg érthetetlen az egész.
Makro / Külgazdaság Már több mint 6 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. május 31. 07:53
A halálos áldozatoké már csaknem 370 ezer, közel 2 és félmillióan viszont kigyógyultak a betegségből.
Makro / Külgazdaság Trump eltolta a G7-et, meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is
MTI | 2020. május 31. 07:27
Kínát viszont nem.
Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
hírlevél