1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Súlyos számokkal érhet véget az Országggyűlés rendkívüli nyári ülésszaka jövő héten, csakhogy a héten bejelentett munkavédelmi akcióterv után a nemzetközi partnerek kétkedve fogadhatják a költségvetés fő számait, melyről hamarosan szavaz a T. Ház.

Orbán Viktor miniszterelnök nem csinált belőle titkot, hogy a jövő évi büdzsé számára létfontosságú kohéziós források felfüggesztéséről szóló Ecofin-ülésig nem akartak a nyilvánosság elé állni a "szociális adócsökkentés", hivatalos munkacímén a "munkavédelmi akcióterv" ötletével. A munkaerőpiac stabilizálását főleg a kkv-k teherkönnyítésén keresztül támogatni hivatott terv irányát az elemzők jónak vélik, nem is lenne gond vele, ha lenne rá a forrás. Ez ugyanis az akcióterv leggyengébb pontja egyelőre.

Honnan lesz erre pénz?

A még tavasszal benyújtott konvergenciajelentés, a második Széll-terv, majd a hirtelen az európai pénzügyminiszterek orra elé belógatott 2013-as magyar költségvetés terve meggyőzte arról Brüsszelt, hogy Budapest az eddigi kommunikációjának megfelelően elkötelezett a költségvetés és az államháztartás hosszú távú és tartós konszolidációja mellett. A Magyarországnak járó közel 500 millió euró felhasználását így az európai pénzügyminiszterekből álló Ecofin-csoport végül nem függesztette fel - maradt azonban némi bizonytalanság Brüsszelben, nehezen feledik az unortodox lépéseket, így a túlzottdeficit-eljárás egyelőre érvényben marad ellenünk.

Matolcsy György pendrive nélkül érkezett a költségvetés sarokszámainak bemutatására



Mindezek után meglepetés volt Orbán Viktor bejelentése a közel 300 milliárd forintot felemésztő adócsökkentésről - egy ilyen akciótervre a kormányfő már korábban is célzott, de akkor még azt mondta, nincs itt az ideje a járulékcsökkentésnek. A program másik célja a meglévő munkahelyek megőrzése mellett a gazdaság élénkítése, ezzel a magyar kormány pedig egyszerre két kapura próbál meg gólt lőni: megszorít és meg próbálja felpörgetni a gazdaságot. Egyértelmű, hogy a kettő együtt nem megy.

Hiába vésték a számokat kőbe, a költségvetés képlékeny

Ezek után a kérdés az, hogy a költségvetés a "kőbe vésett" sarokszámok mögött mennyire fog felpuhulni. A tartalékokból "kölcsönvett" 100 milliárd már önmagában figyelemre méltó újítása a kormány mögött álló gazdaságpolitikai műhelynek, nem beszélve a kincstári kör és az MNB megadóztatásáról. Előbbi után nehéz komolyan venni, ha a kormány fiskális szigorról beszél, hiszen a jövő évi tartalékok egy részét már a költségvetés fő számainak elfogadása előtt el is vette; utóbbi kapcsán pedig újra célkeresztbe kerüelhet a jegybank függetlensége. Simor András jegybank elnök már jelezte is, hogy az adó kivetés aggályos, sérti az MNB függetlenségét.

Miután Matolcsy György bejelentette a 2013-as büdzsét, a miniszterelnök rögvest jelezte, azt még a frakcióval sem tárgyalták meg, így várhatóan lesznek még abban új elemek. Most csütörtökön a parlament rendkívüli ülésszakának végén elfogadhatják a sarokszámokat, a büdzsé végleges, a részletes alfejezetekkel együtt kidolgozott változata szeptemberben kerülhet majd a Ház elé, vagyis nagyjából az eddig "szokásos" menetrend előtt három hónappal korábban lehet meg a költségvetés kész, elfogadott változata. A kormány többször jelezte, a sarokszámok "kőbe vannak vésve", így azokat vélhetően változtatás nélkül elfogadják csütörtökön. A frissen elfogadott számokkal a következő héten már az IMF és az Európai Bizottság előtt kell szerepelnie a kormánynak - az IMF-fel kezdődő formális tárgyalásokon azonban megint az MNB lehet a főszereplő.

Megint az MNB kerül a célpontba?

A jegybank megadóztatása újra felveti, hogy a kormány beavatkozik annak függetlenségébe. Egyelőre a nemzetközi partnereket valószínűleg az fogja majd érdekelni, megalapozottak-e a kormány várakozásai a többször átszabott tranzakciós illeték kapcsán. Az illetékről és a biztosítási adóról már hétfőn szavaznak a képviselők.

A tranzakciós illetéket a kormány először közel 150 milliárddal emelte meg, mivel a költségvetés első olvasatához képest a kiadási oldalon emelt. Mivel a hiánycélból nem engedünk, ehhez a bevételeket is emelni kellett, ennek nagy részét a bankok megsarcolásából fedezi a kormány. Aztán jött a munkavédelmi akcióterv és az illetéket még tovább faragták. Sok múlik azon, hogy a tranzakciók megadóztatásából sikerül-e összehozni a megfelelő bevételt, ha ilyen irányváltások után a kormány nem tudja tartani a hiánycélt, az nagyon sokat árthat a hitelességének.

A piac egyelőre nem díjazta az újabb akciótervet, mert az léket üthet a jövő évi költségvetésben. Nagy kérdés, darabokra szedi-e majd a programot az IMF, mely valószínűleg a költségvetés pozícióin keresztül fejthet ki kritikát. A Parlament nyári ülésszakának csütörtökön vége, után minden szem a kormányra szegeződik, mely mindenképpen el akarta érni, hogy a Valutaalap képviselői egy "címlapfotó" erejéig találkozzanak a magyar féllel. A címlapfotó meglesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG