<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Londoni elemzők úgy látják, márciustól újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Keddi kamatdöntő ülésén nem változtatott a jelenlegi 2,1 százalékon a jegybank Monetáris Tanácsa. A döntés után kiadott jegyzőkönyvben az alábbiakkal indokolták a változatlan kamatszintet. Részletek >>>

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza közölte: a ház az MNB monetáris tanácsának jövő havi ülésén 0,2 százalékpontos kamatcsökkentést vár.

Hewitt előrejelzése szerint ezután a magyar jegybank egészen az 1,5 százalékpontos alapkamat elérésig folytatja az enyhítési ciklust, vagyis a Barclays elemzője összesen 0,6 százalékpontos kamatcsökkentéssel számol. A 1,5 százalékos alapkamat elérése után az MNB valószínűleg szünetet tart, de nem zárható ki később még további enyhítés, ha azt a gazdasági adatok alátámasztják - jósolta a Barclays vezető londoni közgazdásza.

Hewitt szerint az MNB-től hosszabb távon is csak nagyon lassú monetáris szigorítás várható: ha a globális infláció nem lódul meg meredek ívben, a Barclays egészen 2017-ig nem számít kamatemelésre a magyar jegybank részéről.


Úton vannak

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint az MNB kamatdöntéséhez fűzött keddi közleményből egyértelmű, hogy a magyar jegybank "úton van" az újabb kamatcsökkentések felé.

A ház előrejelzése szerint az MNB az idei év közepéig 1,6 százalékra csökkenti alapkamatát. A JP Morgan elemzői a 2014 júliusában véget ért előző enyhítési ciklus tapasztalatai alapján azzal számolnak, hogy az MNB minimum 0,10 százalékpontos, maximum 0,25 százalékpontos lépésekben hajtja végre a kamatcsökkentéseket.

A következő ülésre viszik magukkal az ollót

A cég szintén márciusra jósolja az első enyhítést, amely várakozása szerint 0,2 százalékpontos lehet. A JP Morgan elemzői áprilisra is 0,20 százalékpontos, májusra vagy júniusra pedig egy végső, 0,10 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósolnak.

A londoni elemzői közösségben már az MNB keddi kamatdöntő ülése előtt is gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés volt a magyar jegybank monetáris enyhítési ciklusának közelgő újraindulása.

Óvatos vágás vagy agresszív lépés jön?

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének közgazdászai márciusra 0,1 százalékpontos, az újabb enyhítési ciklus egészében 0,3-0,5 százalékpont közötti MNB-kamatcsökkentést valószínűsítettek.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének jelenleg érvényes prognózisa szerint is márciusban kezdődik a magyar jegybank enyhítési ciklusa, 0,1 százalékpontos lépésekkel. A ház londoni elemzői szerint azonban megvan az esélye az agresszívabb, lépésenként 0,2 százalékpontos kamatcsökkentési sorozatnak is.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint valójában nincs érdemi iránymutatás arra, hogy meddig csökkenhet az MNB alapkamata, de a magyar jegybank a múltban rendszerint vonakodott attól, hogy a lengyel központi bank alapkamata alá vigye saját irányadó rátáját.

A Morgan Stanley szakértői hangsúlyozták, hogy Lengyelországban minimum 0,5, potenciálisan 0,75 százalékpontig terjedő jegybanki kamatcsökkentést várnak; ez 1,50-1,25 százalékra csökkentené a lengyel alapkamatot. A cég szerint ennek alapján ésszerű az a feltételezés, hogy az MNB 1,5 százalékig csökkenti alapkamatát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
hírlevél
depositphotos