<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Horrorisztikus képek bontakoznak ki Afrika elhagyatott területein, egyre több fejetlen, rohadó elefántholttestet találnak. Az orvvadászok az agyaraikért ölik az állatokat, mivel az elefántcsont még mindig óriási értéknek számít. Az afrikai elefánt a túlvadászat miatt a kihalás szélén áll, a lövések olyan gyakoriak, hogy a turistakempingek közelében is lehet őket hallani. Mi lesz ezután?

Azt, hogy egyáltalán körülbelül mennyi elefánt kószál az afrikai szavannákon, néhány évvel ezelőttig csak megtippelni lehetett, de az elmúlt két évben az Elephants Without Borders (EWB) és a Great Elephant Census (GEC) munkájának köszönhetően ijesztő adatok kerültek nyilvánosságra.

A tudósok becslései szerint az európai kolonizáció előtt körülbelül 20 millió állat élt a kontinensen, ez 1979-re 1,3 millióra csökkent, és a GEC mai jelentése szerint összesen 352 271 afrikai elefánt maradt, ami a legpesszimistább becsléseknél is jóval kevesebb. Igaz, itt fontos megjegyezni, hogy a namíbiai, dél-szudáni és közép-afrikai köztársaságbeli állatokról nem készült felmérés a belső konfliktusok miatt.

Az elefántok harmada eltűnt

2007 és 2014 között legalább 144 444 elefánttal lett kevesebb, ez körülbelül a teljes népesség 30 százalékának felel meg – írja a CNN. Az egyéni esetek még félelmetesebbek, egyes tanzániai és mozambiki területeken 75 százalékkal csökkent az elefántok száma a felmérés szerint.

A jelenlegi becslések szerint az elefántok állománya évente körülbelül nyolc százalékkal csökken, azaz 18-20 éven belül teljesen kihalhat az afrikai elefánt, hacsak nem jönnek komoly változások az eddigi törvényekben és fajmentési szabályokban.

Itt jön képbe a GEC, amelyet a Microsoft társalapító és jelenleg a Vulcant vezető Paul Allen alapított. A szervezet folyamatosan dolgozik az elefántok megszámolásán és megjelölésén, szatellit adókkal ellátott nyakörveket adnak az állatokra, hogy valósidőben tudják követni mozgásukat.

Tudja az állat, ha háború van

Ez egyébként etológiai szempontból is fontos megfigyelési eszköz, a kutatóknak többek közt az is feltűnt, hogy az elefántok felismerik az emberi veszélyt, és a határokon át is hajlandóak elmenekülni előle.

A hosszúra nyúló angolai polgárháború alatt például elköltöztek az elefántok az országból. A béke megkötése után egyre többen visszatértek korábbi élőhelyükre, de most az orvvadászok ismét elhagyni kényszerülnek azt.

A katonaság őrzi őket

Botswana ma az egyik legnagyobb menedékhely a szavannai elefántoknak, Zimbabwével és a Dél-afrikai Köztársasággal együtt a teljes megszámolt populáció 60 százaléka itt él.

Elefánt az Etosha Nemzeti Parkban.

Az orvvadászoktól a Botswanai Védelmi Erők gyalogsága és különleges egységei védik az elefántokat, több mint 700 ember őrzi az állatokat. Ez az őrség pedig semmilyen formában sem játék, kisebb botrányt is okozott, hogy az itt szolgálatot teljesítő katonáknak éles tűzparancsa van, azaz megölhetik az orvvadászokat.

Az igazi problémát persze nem az egyéni orvvadászok jelentik, mivel az elefántcsont köré komoly bűnszervezetek épültek ki. Az állatot ténylegesen leterítő ember sok esetben csak párszáz dollárt kap, a több tízezreket a bandák vezetői teszik zsebre.

Az elefánt, mint turisztikai látványosság

Az EWB és a GEC a térség kormányaival együttműködve többek közt azt is próbálja megérteni, hogy az orvvadászok segítése nem éri meg a helyieknek, mivel az elefántok hosszútávon több millió dolláros bevételt hoznak az ökoturizmus részeként.

A kutatók úgy fogalmaznak, hogy az elefánt Afrika szimbóluma, amely most van a kritikus ponton. Most még talán menthető a szavannai elefánt, de ehhez egészen komoly, gyakorlatilag példanélküli összefogásra lenne szükség.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló