1p
A Miniszterelnökség elismerte, hogy nyilvános szerződés alapján kapott fejenként 100 milliós támogatást a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán részt vevő hat érdekvédő szervezet.

A hvg.hu szellőztette meg, hogy még titoktartási passzusa is volt azoknak a támogatási szerződéseknek, amelyek alapján összesen 600 millió forintos támogatást adott a kormány a LIGA Szakszervezeteknek, a Munkástanácsoknak, és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ), valamint három munkaadói szervezetnek, az ÁFEOSZ-COOP Szövetségnek, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ).

A pénzekről már májusban megállapodtak a szakszervezetekkel

A kormany.hu portálon is olvashatók a Miniszterelnökség idei támogatási szerződéseinek adatai az augusztus 31-i állapotnak megfelelően. Eszerint a Miniszterelnökség az érdekképviseleteknek azért adott 100 millió forintos támogatást szervezetenként, hogy el tudják látni a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának feladatait, erősítsék az együttműködést a gazdaságpolitika, adópolitika, járulékfizetés szabályozása, foglalkoztatáspolitika, munkaügy, szakképzés, gazdaságfejlesztés, társadalmi párbeszéd és az érdekegyeztetés területén.

A Miniszterelnökség szerint a 600 millió forintos költségvetési forrás átcsoportosításáról egy májusi kormányhatározat rendelkezett, a szervezetekkel pedig támogatási szerződéseket kötöttek. Az érdekképviseletek korábban nem kaptak ilyen támogatásokat - írta a Miniszterelnökség. Ezekhez a forrásokhoz persze feladatok is járulnak, például hatástanulmányok összeállítása, szabályozási, szakmapolitikai javaslatok kidolgozása, módszertani anyagok elkészítése, emellett a gazdaság szereplői véleményének megismerése, a tapasztalatszerzést szolgáló szakmai találkozók, gazdasági fórumok, sajtótájékoztatók szervezése és tanulmányok összeállítása.

A pénzzel majd el kell számolni és titoktartásit kell aláírni

Az elszámolás kapcsán a Miniszterelnökség hangsúlyozza, hogy a támogatás felhasználásáról a kedvezményezetteknek az államháztartásról szóló törvény és a végrehajtásáról szóló kormányrendelet, valamint a támogatási szerződés rendelkezéseinek megfelelően el kell számolniuk. Így különösen kötelesek  a támogatás teljes összegéről, a támogatott tevékenységről, a támogatás rendeltetésszerű felhasználásáról pénzügyi elszámolást és záró szakmai beszámolót benyújtani. És ha esetleg maradna valamicske pénz, azt kötelesek majd  visszafizetni. A Miniszterelnökség megjegyzi: a támogatási szerződések a kedvezményezettek titoktartási kötelezettségét illetően több rendelkezést is tartalmaznak.

Érdekes az érdekvédők magyarázata is

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke azt mondja például, hogy amikor még működött az Országos Érdekegyeztető Tanács, tehát 2010-ben, akkor ők 200 millió forint támogatást kaptak az érdekegyeztetéssel járó feladatok ellátására, ez jóval több, mint a mostani 100 millió. Az idei támogatásból például már több kiadványuk is készült, képzéseket, konferenciákat szerveznek és ebből állják nemzetközi tagdíjaikat is.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára azzal érvel, hogy ha a magyar állam fontosnak tartja és milliárdokkal támogatja a pártokat és az egyházakat, akkor aligha szorul magyarázatra a társadalmi párbeszéd szereplőinek 600 millió forintos éves támogatása. A VOSZ a szakmai munka fejlesztésére, nemzetközi konferenciák szervezésére, tagvállalatainak szakmai továbbképzésére, a társadalmi párbeszéd vitaanyagaihoz készülő szakértői anyagok készítésére, illetve a nemzetközi tagdíjak fizetésére használja fel a számára átutalt 100 millió forintot.

Dávid Ferenc egyébként úgy emlékszik, hogy korábban az Országos Érdekegyeztetési Tanács két oldala összesen 900 millió forint támogatást kapott, amit egyenlő arányban osztottak el a munkaadói és munkavállalói oldal között. Az oldalak (a munkaadóknál 9, a munkavállalóknál 6 szervezet) azután maguk döntöttek az elosztásról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG