<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 

 • Ukrajnában letartóztattak két orosz hírszerzőt, akik Ukrajna védelmi miniszterének és katonai hírszerző ügynöksége vezetőjének megölését tervezték - közölte hétfőn az ukrán belbiztonsági szolgálat. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat meghiúsította az orosz GRU katonai hírszerző ügynökség azon összeesküvését, hogy egy szabotázscsoportot felhasználva három gyilkosságot hajtsanak végre, köztük egy prominens ukrán aktivistát.

 • Az Egyesült Államok további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajna kormányának, így a februári orosz invázió óta nyújtott költségvetési támogatása 8,5 milliárd dollárra nő – jelentette be az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége. A finanszírozás, amelyet az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumával a Világbankon keresztül koordinálnak, egy 3 milliárd dolláros augusztusi kifizetéssel kezdődik.

Meglátogatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Jessica Chastain amerikai színésznő Kijevben 2022. augusztus 7-én. MTI/APMeglátogatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Jessica Chastain amerikai színésznő Kijevben 2022. augusztus 7-én. MTI/AP

 

 • Oroszország felfüggesztette azt a megállapodást, amely engedélyezte az amerikai és az orosz ellenőröknek, hogy a 2010-es New Start-szerződés értelmében egymás nukleáris fegyvereinek telephelyeit látogathassák, ezzel új csapást mérve a fegyverzetellenőrzésre. A kölcsönös ellenőrzéseket egészségügyi elővigyázatosságból a koronavírus-járvány kezdetén felfüggesztették, de a külügyminisztérium hétfői közleménye egy újabb okot fűzött hozzá, amiért Oroszország nem hajlandó újraindítani azokat. Azzal érveltek, hogy az ukrajnai invázió miatt bevezetett amerikai szankciók megakadályozták az orosz ellenőrök Egyesült Államokba történő utazását.

 • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország nagy valószínűséggel gyalogsági aknákat telepít, hogy megvédje és megakadályozza a mozgás szabadságát a védelmi vonalai mentén Donyeckben és Kramatorszkban , a kelet-ukrajnai Donbász régióban.
  A minisztérium a PFM-1 és PFM-1S aknákat – más néven „pillangóaknák” – „mélyen ellentmondásos és válogatás nélküli fegyvereknek” nevezte, amelyek széles körű veszteségeket okozhatnak mind a katonaság, mind a helyi polgári lakosság körében.

 • Két további, kukoricát és szójababot szállító hajó indult el Ukrajna kikötőiből , így az ukrán gabonaexportot szállító hajók száma 10-re nőtt azóta, hogy megkötötték az ukrán gabonaexport blokkolását célzó ENSZ-megállapodást. A Fekete-tengeren keresztül Ukrajnából gabonát exportáló jövőbeni hajókat mostantól 10 tengeri mérföldes ütközőzóna védi az Oroszország, Ukrajna, Törökország és az Egyesült Nemzetek Szervezete által sürgetett eljárás szerint.

 • Az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodást követően az ukrán kikötőkből induló első gabonaszállító hajó újabb kikötőt keres rakományának kirakodásához, miután a kezdeti libanoni vevő öt hónapos késés miatt megtagadta a vásárlást.

 • Az ukrán állami atomenergia-vállalat, az Energoatom vezetője azt kéri, hogy katonamentes övezetté válhasson a zaporizzsiai atomerőmű, figyelmeztetve a csornobili típusú nukleáris katasztrófa veszélyére, miután a telephely bombázása miatt szombaton leállt egy rekator. Oroszország és Ukrajna továbbra is egymást vádolja, hogy ki a felelős az ágyúzásért, az ENSZ nemzetközi ellenőrök hozzáférését kéri. 

 • Ukrajna Zaporizzsja régiójának megszállt részének oroszok által beiktatott vezetője hétfőn aláírta azt a rendeletet, amely népszavazást ír elő az Oroszországhoz való csatlakozásról, ami a legutóbbi jele annak, hogy Moszkva halad a megszállt ukrán területek elfoglalását célzó terveiben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kizárta a béketárgyalások lehetőségét Oroszországgal, ha az ország folytatja a népszavazást a megszállt területeken.

 • A Kreml hétfőn közölte, hogy jelenleg nincs alapja az orosz és az ukrán elnök találkozójának. A Moszkva és Kijev közötti tárgyalások hónapok óta elakadtak, mindkét fél a másikat hibáztatja az előrehaladás elmaradásáért. (The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Makro / Külgazdaság 2024-től egységesítik a mobilkészülékek töltőit
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 13:36
Az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére - erről szavazott az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.
Makro / Külgazdaság Az EU ismét elutasította az ukrán területek annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:32
Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.
Makro / Külgazdaság A nap képe: gyengéd pillanatában fotózták le Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:19
A miniszterelnök éppen egy cicát simogat.
Makro / Külgazdaság Szép lassan tovább olvad a gázár a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 11:14
A múlt héten a csővezetékek robbanása miatti kialakult pánik teljesen kiárazódott az európai gázárakból, és kedden tovább csökkent a tőzsdei ár.
Makro / Külgazdaság Az orosz parlament felsőháza is megszavazta az ukrán megyék annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 10:49
Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.
Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG