3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A szíriai tűzszünet a két nagyhatalom kölcsönös bizalmára épült, mégsem jött össze: nem elég, ha csak ők ketten akarják. Most újra megnövekedtek a félelmek, hogy az ország visszasüllyed az öt és fél éve tartó, soha véget érni nem látszó borzalomba. Kevés egy jó szándékú amerikai külügyminiszter a békéhez.

Egy nappal azután, hogy az ENSZ konvoját tragikus támadás érte, Washington a Bloomberg szerint az oroszokat vagy Aszad hadseregét hibáztatta, mondván, nekik vannak csak repülőik a területen. A New York Times szerint konkrétan egy SU-24 típusú orosz bombázóra gyanakodnak. Oroszország tagadta a vádakat, és egy drón által készített felvételt mutatott, mely szerint a lázadók által ellenőrzött területről egy ágyúval jelennek meg a terroristák. Egyúttal emlékeztetett a hétvégi balesetre, amikor az amerikai tévedésből a szír erők állásait támadták az Iszlám Állam helyett. A tévedés 60 halálos áldozatot követelt.

Helyi érdekhiány

A tűzszünet csődje rávilágít arra, hogy milyen nehéz a diplomáciának elérni valamit, ha egy térségben a résztvevő helyi felek nem érdekeltek a rendezésben. Igazából csak Oroszország és Amerika szeretne békét, a helyi erőket jobb esetben nem érdekli az egész, rosszabb esetben nem is akarnak tűzszünetet, amíg katonai céljaikat el nem érik. Ráadásul az Amerika által támogatott mérsékeltebb ellenzéki erők bizalmatlanok: úgy érzik, hogy a megállapodás Aszadnak kedvezőbb, így őket gyakorlatilag elárulta szövetségesük.

Amerikai hátrány

Amerika nem tudott fenntartható stratégiát kialakítani a válság kezdetet óta. Először a mérsékelt ellenzék kiképzését támogatták, de ez rengeteg pénzt nyelt el, eredménye viszont alig lett. A komolyabb vegyi fegyverek használatát ugyan sikerült megszüntetni, de helyette még mindig használnak klór bombákat. Mindemellett Obama elnök már 5 éve követelte Aszad távozásának szükségességét, de miután az oroszok Aszad mögé álltak, csak úgy emlegeti, mint valamiféle szélesebb egyetértés során majdan megvalósuló lehetőséget.

Orosz tündöklés

Az oroszok számára ezzel szemben teljes siker az eddigi ténykedés. Csak egy éve léptek be az összeomlóban lévő Aszad oldalán, és ezalatt bombatámadásaikkal nagy területi nyereségeikhez segítették hozzá őket a lázadókkal és az Iszlám Állammal szemben, és közben az oroszok még az ugyancsak Aszadot támogató Irán egyik repülőterét is igénybe vették. Mindez óriási presztízsnövekedés Oroszországnak: nemcsak hogy harcolt a terrorizmus ellen és végzett az ott lévő orosz származású terroristákkal, de visszanyerte a szovjet korban meglévő közel-keleti befolyását, sőt, most már lényegében ismét Amerikával egyenértékű szuperhatalomnak tekintik. Így lenne szép még egy békét is összehozni.

Kerry szívügye

A tűzszünet kudarca, vagy ha még menthető, sikere lényegében John Kerry amerikai külügyminiszter sorsát is meghatározza, hisz ő tette a legtöbbet érte. Weboldala büszkén hirdeti, hogy hivatali ideje alatt 2 millió kilométert utazott és 89 országba jutott el, és mindenhol tárgyalásokat és fenntartható megegyezéseket próbált segíteni, még akkor is, ha a siker valószínűsége igen kicsi volt. Szíriában úgy tűnik, szinte a lehetetlennel próbálkozott Kerry. A tűzszüneti tárgyalások során azt mondta, hogy valóban tökéletlen a megoldás, de az alternatívák rosszabbak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG