5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

A World Economic Forum több szempontból is megvizsgálta a nemek közti egyenlőtlenségeket a világban, amiből az látszik, hogy a politika, munka, egészségügy és oktatás terén lévő különbség minimálisan csökkent, alig 0,1 százalékkal – így ezeken a területeken 108 évig tartana megszüntetni minden jelenleg létező egyenlőtlenséget.

Ennek ellenére a Pew felméréséből az derül ki, hogy a 27 vizsgált ország lakóiból 23-ban úgy vélik, hogy javult a nemi egyenlőség. Míg a svédek 80 százaléka szerint egyértelműen javult a helyzet ezen a területen, addig a magyarok 29 százaléka vélekedik csak hasonlóan. Érdekesség, hogy ez jelentősen alacsonyabb olyan tradicionálisan konzervatív társadalmakban mértnél is, mint például Indonézia (77%), India (76%), Dél-Korea (74%) vagy éppen Japán is.

A magyarok szerint ez így rendben van?

Alapvetően nemzetközi szinten a megkérdezettek helyesnek találják azt, hogy egyre csökken a nemek közti egyenlőtlenség, ugyanakkor Magyarország itt is kitűnik a mezőnyből. Ahogy azt korábban is említettük, a magyarok alig harmada szerint javult a nemek közti egyenlőség az országban, és csupán a megkérdezettek 29 százaléka találja az egyenlőtlenség csökkenését helyesnek.

Ez elsőre elég meghökkentőnek tűnik, ám a kutatóintézet módszertana is szerepet játszik ebben a lesújtó eredményben, mivel a magyarok azon 46 százalékát, akik szerint a nemek közti egyenlőség helyzete stagnált az országban, nem tudták besorolni. Ezzel együtt elmondható, hogy gyakorlatilag 10-ből 2 magyar ellenzi a nemi egyenlőség növekedését itthon, ami az egyik legrosszabb eredmény az egész felmérésben.

Az iskolázottsággal is összefügg

A magasabb végzettségű megkérdezettek sokkal inkább hajlottak arra, hogy támogassák a nemi egyenlőségért folytatott harcot, mint kevésbé iskolázott társaik – igaz Magyarországon nemzetközi összevetésben még ez is kiemelkedően alacsony. A magasabb végzettséggel rendelkezők 35 százaléka látja helyesnek a nemek közti egyenlőség térnyerését, míg az alacsonyabb végzettségűek között 26 százalékos csupán ezek aránya.

Tényleg ennyire pocsék a helyzet Magyarországon?

A World Economic Forum, a korábban említett Gender Gap Report 2018 keretében, a 102. helyre sorolta Magyarországot a nemi egyenlőséget tekintve, 149 vizsgált országból. Ezzel éppen csak sikerült megelőznünk Kínát, ráadásul a listán messze Magyarország a legrosszabbul teljesítő EU-s tagállam, még az éppen csatlakozási tárgyalások alatt álló Örményország is megelőz minket – viszonyításképpen az örök rivális Románia a 63. helyezett a listán.

Ha csak a gazdasági lehetőségeket (munka, fizetés stb.) néznénk, valamint az oktatásban kapott lehetőségeket, esélyegyenlőséget és az egészséget, akkor Magyarország az erős középmezőnybe tartozna, hiszen itt sorrendben a 68., a 66. és a 42. helyet foglalja el az ország a listán. Sőt, van valami, amiben kifejezetten kiemelkedően teljesítünk, ez pedig a női menedzserek és vezetők aránya, ez itthon 39,4 százalék a WEF szerint, ami jócskán a 33 százalékos átlag felett van. Magyarország ebben a 28. a 149 országból.

A hazai nemi egyenlőségi mérőszámokat az teszi tönkre, hogy nagyon alacsony a nők politikai reprezentációja és szerepvállalása. Magyarország a 142. helyen szerepel ebben a kategóriában, csak olyan országokat megelőzve, mint Jemen, Omán, Bahrein, Brunei, Kuvait, Libanon és Belize – összehasonlításképpen a rajtunk kívül legrosszabbul teljesítő EU-s tagállam, Ciprus a 120. helyen áll.

A nők alulreprezentáltságát mutatja az is, hogy a parlamenti képviselők csupán 12,6 százaléka nő az átlagos 28,4 százalékkal szemben, a WEF listáját vezető Izlandon ugyanez az arány 38,1 százalék.

Politikai reprezentáció nélkül nem fog menni

Összességében tehát az látszik, hogy a hazai nemi egyenlőtlenség csökkentéséhez politikai szinten kéne talán a legkomolyabbat fejlődni, hiszen a WEF listáján is elsősorban azért előzi meg Románia közel 50 hellyel Magyarországot, mert keleti szomszédunknak miniszterelnöknője van Viorica Dăncilă személyéjében.

A két ország adatait önmagában megnézve egyébként nem indokolt, hogy a román nők helyzetét ennyivel jobbnak ítéljék, hiszen nálunk a nők 63,7 százaléka dolgozik a román nők 56,1 százalékával szemben. Sokkal rosszabb az iskolázottsági arány is, itthon csupán a kislányok 4,2 százaléka nem kezdi meg az általános iskolát, addig ez Romániában 9,9 százalék, és ahogy öregszenek, úgy csak romlik ez az arány, míg itthon a fiatal nők 9,6 százaléka hagyja ott az iskolát, addig Romániában már 17,8 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG