<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A fejlesztési tárca szerint nincs felső határa az oktatójárművek életkorának.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint több mint 5 ezer oktatójármű rendelkezik érvényes időszakos műszaki vizsgával, és bár januártól már csak tíz évnél fiatalabb autóval lehet taxizni Magyarországon, addig a leendő B kategóriás gépjárművezetőket képző iskoláknál nincs ilyen megszorítás. A tanulók lényegében bármilyen életkorú járművön gyakorolhatnak – írja a Világgazdaság.

Jön egy újítás a KRESZ-vizsgában

További részletek >>>

A fejlesztési tárca szerint mintegy 5100 oktatójármű rendelkezik vizsgával, átlagéletkoruk 13 év. Összehasonlításképpen a teljes hazai személygépkocsi-állomány átlagos kora valamelyest magasabb, 13,9 év. Hozzátették: az életkorra vonatkozó jogszabályi előírás nélkül is fontos versenyképességi tényező a tanulók számára biztosított járműpark minősége, színvonala.

Jelenleg 920 képzőszervnek van képzési engedélye B kategóriás tanfolyam megtartására. Bár a járművek életkorára nincs konkrét szabályozás, a jogszabály előírja, hogy:

 • az oktatóautóknak legalább négyajtósnak és ötszemélyesnek kell lennie,
 • csak olyan autót lehet oktatási célra használni, amely legalább óránként száz kilométeres sebesség elérésére alkalmas,
 • a járműnek legalább négy ülését fejtámlával kell felszerelni,
 • az autónak az oktatói és hátsó ülésekről is jól látható oldalhelyes irányjelző visszajelzővel, kettős pedálrendszerrel, három visszapillantó és két pótvisszapillantó tükörrel kell rendelkeznie,
 • a tetőtáblán lévő feliratoknak („Autósiskola”, valamint a „T” jelzés) olvashatónak kell lenniük, valamint
 • az oktatáshoz használt járművek kormánykerekére semmilyen kiegészítő segédeszköz nem szerelhető fel (kivéve a mozgáskorlátozottak részére előírt segédberendezések)

       Az utóbbi években egyébként egyre többen ülnek a volán mögé: 2016-ban már több mint százezren tettek sikeres B kategóriás KRESZ-vizsgát. Kimagaslóan sokan vizsgáztak a 17–18 évesek közül, de még a 16–20 év közöttiek száma is meghaladta az 57 ezret. A sikeres alapvizsgák aránya az elmúlt években 60 százalék körül alakult. A B kategóriás vizsgadíjbevétel 2016-ban meghaladta a 3,6 milliárd forintot – tette hozzá az NFM.

       Óriási verseny kezdődik: elindult a Mol új szolgáltatása

       Eddig 150 közösségi autó volt Budapesten, most beszállt a Mol, és rögtön háromszorosára emelte a számot. Az óriási szereplő kitaposott útra lépett, és rögtön beindította a versenyt, aminek a legjobban a felhasználók örülhetnek. Egyelőre több a benzines autójuk, mint az elektromos, de két éven belül kizárólag villanyautókból áll majd a flotta - a töltőhálózatot is bővítik. Tovább >>>

       Jól jönne 1,5 millió forint?

       A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

       Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
       Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
       Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
       Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
       Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
       A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
       Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
       Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
       Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
       Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
       Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
       Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
       Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
       Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
       Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
       Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
       Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
        Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
       Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
       Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
       Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
       Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
       Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
       Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
       Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
       Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
       Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
       Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
       Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
       Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
       Friss
       hírlevél
       Ingatlantájoló
       Együttműködő partnerünk: 4iG