1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ciprus megegyezett a trojkával, jöhet a 10 milliárd eurós segély. Mit kértek érte cserébe a nemzetközi pénzügyi körök? Mennyire szállt szembe a pénzvilág akaratával a ciprusi érsek? Egyáltalán, most örülni kell, vagy a betétek megadóztatása miatt inkább aggódni?

Már kedden rábólintottak a megállapodásra Cipruson, ennek eredményeként le is mondott a nem túlságosan kedvelt pénzügyminiszter, Michalisz Szarrisz, aki érdekes módon egy ideig a most bedőlni látszó Laiki Bank elnöke is volt. A tárgyalásokat a ciprusi államfő felügyelte és a megállapodás értelmében a ciprusi költségvetési kiigazító program idejét 2018-ig kitolták, ezzel párhuzamosan a 10 milliárd eurós hitelkeret 2,5 százalékos kamattal működik, de a törlesztést csak 10 év múlva kell megkezdeni és 12 éven keresztül fizeti majd vissza a szigetország.

Nikosz Anasztasziadisz, a ciprusi elnök
Forrás: wikipedia

A támogatásból egymilliárd eurót az IMF nyújt hároméves időkeretben, ha májusban az igazgatótanács rábólint. A gyógyítás menete kettős. Egyfelől a pénzügyi rendszert kell helyreállítani, lehetőleg úgy, hogy a két vezető bank átalakítását, ne az adófizetőkre tolt további plusz terhekkel oldják meg. Fontos az is, hogy például a "kis" betéteket értékmegőrzését ezután is garantálják, hiszen a ciprusi állampolgárságú betétesek 95 százalékának van 100 ezer eurónál kevesebb pénze a ciprusi bankokban.

Másfelől végig kell vinni a költségvetési kiigazítást, amelynek keretében a GDP 5 százalékát érintő kiigazítás mellett szükséges egy további 2 százalékos csomag. Ebben benne van a társasági adó felemelése 10-ről 12,5 százalékra éppúgy, mint a kamatjövedelmek adójának megduplázása, 15-ről 30 százalékra.

Szombatig mindenképpen maradnak a tőkekorlátozások, legalábbis az új pénzügyminiszter rendelete alapján. A 3 napos hosszabbítást az indokolta, hogy nem látják biztosnak a ciprusi pénzpiac likviditását és félő, hogy felgyorsul a betétek kiáramlása a szigetországból.

Mi a jó a megállapodásban a ciprusiaknak?

A pénzügyminiszter lemondását megelőzően egy sajtótájékoztatón foglalták össze a megállapodás Ciprus számára elért pozitívumait. Ezek között van például, hogy a szigetország kizárólagos joga lesz kezelni a tengeri talpazatnál lévő földgázmező kiaknázásából befolyó pénzt. Ugyanakkor két évvel, 2018-ig kitolták annak a határidejét, hogy a költségvetés elsődleges egyenlege némi többletet mutasson. Ötezer helyett csak 4500-zal kell csökkenteni az állami alkalmazottak számát. Létrejön a banki ombudsman intézménye, amely segít a megnehezült kölcsönök átütemezésében. Bár a trojka eredetileg ragaszkodott hozzá, végül engedett abban, hogy az osztalék ne legyen adóköteles.

A lépések így is húsbavágóak. Összehasonlításképpen: a milliós népességű Ciprusnál majdnem tízszer nagyobb lakosú Görögországban eddig 180 ezer állami alkalmazottnak mondtak fel, vagy függesztettek fel állásából, további kétezret valószínűleg azonnali hatállyal elbocsátanak majd a trojka görögökre vonatkozó megszorításai nyomán. Az athéni kormánynak 2015-ig összesen 200 ezer közalkalmazottól kell megválnia, akkor amikor Görögországban a legfrissebb statisztikák szerint a munkanélküliség már a 27 százalékot súrolja. A felfüggesztés egyébként azt jelenti, hogy a közalkalmazott még 1-2 évig "rendelkezésre áll" eredeti fizetése töredékéért, időközben találhat magának munkát, vagy ha szerencséje van, éppen eléri a nyugdíj korhatárt.

Egyházi segítség

Mit tud ilyen helyzetben a görögkeleti egyház tenni? Értesülések szerint a ciprusi érsek, Hriszosztomosz (beszédes a név jelentése, magyarul annyit tesz: Aranyszájú), fellebbezést nyújtott be korábban a Legfelső Bírósághoz a trojka bizonyos feltételeivel szemben, amelyek a Bank of Cyprus részvényeit érintették volna. Mivel az egyháznak igen erős a szava a vallásos ciprusiak körében, így a bírói testület most péntekig eltolta a bank részvényeit érintő döntések életbe lépését.

A ciprusi érsek
(Forrás: www.fimes.gr)

Az érsek egyébként azt mondta, hogy lépését követően a trojka képviselői azzal próbálták jobb belátásra bírni, hogy ha nem vonja vissza keresetét, akkor a válságban érintett mindkét bank működését felfüggesztik, tehát a Bank of Cyprusét és a Laiki Bankét.

A bírósági határozat egyébként azzal érvelt, hogy a lépés mindenképpen sértené többek között az Európai Egyezményben, az emberi jogok védelmében lefektetett, az egyéni tulajdonhoz való jogot, valamint a ciprusi alkotmány idevonatkozó rendelkezéseit is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG