TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amerikában is, Magyarországon is vannak súlyos kételyek az inflációval kapcsolatban. A legtöbben magasabbnak érezzük, mint a hivatalos érték, de a szakembereknek is vannak kritikái. Van olyan módszer, amelynek használatával legalább négyszer akkora lenne az inflációs mutató, mint amit közzétettek.
(Fotó: Eidenpenz József)

Az infláció mérésével kapcsolatban egyre sokasodnak a kételyek. Van, aki amiatt panaszkodik, hogy a lakhatási költségeket nem megfelelő mértékben veszik bele. Mások szerint a mai termékek egyre silányabbak, kevesebb ideig tartanak, ami burkolt áremelést jelent.

Megint mások azt sérelmezik, hogy az egyre többet tudó műszaki eszközök vételét változatlan áron, ár/teljesítmény alapon – a statisztikusok árcsökkenésként értelmezik. (Pedig a szerényebb tudású eszközt már nem tudom megvenni. De nem is érdemes, nem biztos, hogy jól működne.)

Találtunk egy érdekes oldalt, ahol kétféle alternatív számítás is van az amerikai pénzromlásra. Az egyik egy 1980-as, a másik egy 1990-es módszertan alapján készült. A “hivatalos” amerikai infláció novemberben 2,1 százalékra emelkedett az októberi 1,8 százalékról. Ez is éppen elég az USA megtakarítóinak, befektetőinek, hiszen a tíz éves dollár-államkötvények hozama 1,9, az egy éveseké csak 1,5 százalékon van. Ennek alapján negatív lehet a reálkamat, “monetáris elnyomás” érvényesül.

Pirossal a hivatalos, kékkel az alternatív, 1990-es módszertannal számolt év/év amerikai infláció (Shadowstats.com)

Mellbevágó árnyékstatisztikák

De az alternatív módszerek ennél jóval többet mutatnak. Az “árnyékstatisztikákat”, alternatív statisztikákat közlő Shadowstats.com oldal szerint az 1990-es módszertan szerint majdnem évi hat százalék az amerikai pénzromlás üteme. (Első ábra.) Az 1980-as módszerrel számolva pedig egyenesen évi tíz százalékhoz közelít. (Második ábra.)

Az oldal hosszasan sorolja, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években milyen változtatásokat eszközöltek az inflációban. A lényeg talán az, hogy míg korábban fix vásárlói kosarat használtak, később lehetővé tették, hogy egyes termékeket olcsóbbakra cseréljenek a képletben. Ahogy azt a fogyasztók a feltételezések szerint szintén teszik, amikor spórolnak.

Már nálunk is vita van

Például steak helyett hamburger, vagy marha helyett csirke kaphat egyre nagyobb súlyt. Ez az “árnyék-statisztikusok” szerint irreálisan lefelé torzította a hivatalos pénzromlási számokat.

Pirossal a hivatalos, kékkel az alternatív, 1980-as módszertannal számolt év/év amerikai infláció (Shadowstats.com)

De nem is kell ennyire messzire mennünk, hogy infláció-számítási problémákkal találkozzunk. “Gyakorlatilag nincs olyan ügyfelünk, akinél még ne merült volna fel, hogy megkérdőjelezze a hivatalos inflációs szám helyességét” írta az Alapblog szerzője, Móricz Dániel alapkezelő írásában. A legtöbben magasabbnak érzik azt, “valószínűleg helyesen”. Sőt, az MNB is foglalkozott az infláció megreformálásának szükségességével.

Sokkal nagyobb a lakhatás súlya

De míg az MNB hajlik arra, hogy – például egyes ingyenes internetes szolgáltatások kialakulása miatt – a tényleges infláció alacsonyabb a számítottnál, az Alapblog inkább úgy véli, magasabb. Többek között mert Magyarországon az ingatlan (bérleti díjak) áremelkedése nagyon kicsi (1,5 százalékos) súllyal esik latba.

Ezzel ellentétben például a csehek néhány éve jelentősen megnövelték az ingatlanok súlyát a fogyasztói kosárban, most 10 százalékos. “A cseh metodikával Magyarországon már több éve 5 százalék körül lenne az infláció” – írja Móricz.

A mindentudó kütyük ára

A másik fontos magyarázat szerint a statisztikusok megpróbálják figyelembe venni, hogy idővel a hasonló alapfunkciót betöltő termékek egyre jobb minőségűek vagy egyre több funkciót is betöltenek. Ezzel az emberek valójában jobb termékhez jutnak. (A mai mobiltelefon sokkal többre képes, mint egy tíz évvel ezelőtti.) Így hiába emelkedik a telefonok és fényképezőgépek ára, a KSH szerint a cikkcsoport árindexe ma 40 százalékkal alacsonyabb, mint tíz évvel ezelőtt.

A magyarországi használt autók ára ezzel a módszerrel 30, a tévék ára 50 százalékkal alacsonyabb, mint 10 éve. Valójában ma az autókért jóval többet kell fizetni, “és hiába tudnak ezek többet, aki autót szeretne, annak a mai árat kell kifizetnie” – teszik hozzá. A megélhetés költségei így valójában jelentősen nőttek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél