<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.

A választás esélyesének a jobboldali koalíció tűnik, amely szeptember eleji közvélemény-kutatások szerint a voksok 48 százalékát szerezheti meg, míg a balközép szövetség mintegy 30 százalékot kaphat.

A jobbos koalíció tagja a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek, Silvio Berlusconi Hajrá, Olaszország! pártja, valamint a Matteo Salvini vezette Liga. Közülük a domináns párt a radikális jobboldali Olasz Testvérek, amely nagyot erősödött az elmúlt években, és a voksok 25 százalékát hozhatja el. Az alábbi kép kampányzáró rendezvényükön készült csütörtökön Rómában:

 Matteo Salvini, Silvio Berlusconi és Giorgia Meloni. Fotó:  EPA/GIUSEPPE LAMI Matteo Salvini, Silvio Berlusconi és Giorgia Meloni. Fotó: EPA/GIUSEPPE LAMI

A fenti három pártvezető köztudottan jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktor kormányfővel, akihez politikailag nagyon közel állnak. Giorgia Meloni, aki Olaszország első női miniszterelnöke lehet, egyenesen csodálja Orbán Viktort, írja a Guardian.

Ami a voksolást illeti, a szavazókörzetekből érkező jelentések szerint több helyszínen hosszú sorok kígyóznak. Az egyik milánói körzetben szavazó Silvio Berlusconi azt mondta, hogy még nem látott ennyi embert voksolni. Az MTI szerint a római szavazókörzetekben sorban álló tömeg miatt Giorgia Meloni bejelentette, hogy késő estére halasztja a voksolást, hogy az őt kísérő sajtó ne tartsa fel a szavazókat.

A választásokat a tervezettnél hat hónappal korábban tartják, mert Mario Draghi koalíciós kormánya július végén szétesett, ő pedig ezután lemondott. Összesen 50,8 millióan jogosultak szavazni, közülük több mint 2,6 millióan most voksolnak először. A bizonytalanok arányát több mint harminc százalékra tették a választások előtti utolsó felmérések.

A szavazás hivatalosan este 11 óráig tart, a voksokat csak az urnazárást követően kezdik el számolni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG