<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.

Mint lapunk megírta, a kormány a jövő évi parlamenti választásra jóval nagyobb költségvetési forrást szán a Nemzeti Választási Irodának (NVI), mint négy évvel ezelőtt. Cikkünkre reagált az NVI, így most el tudjuk árulni olvasóinknak, mi okozza a költségek emelkedését.

Egy korábbi választás pillanata
Egy korábbi választás pillanata

Cikkünkben a 2018-as költségvetésre és zárszámadásra, valamint a 2022-es költségvetési törvényjavaslatra hagyatkozva bemutattuk, hogy míg az előző választás évében 5,75 milliárd forintot terveztek be a szavazás lebonyolításának előkészítésére, s végül 3,5 milliárd realizálódott ezen a soron, a jövő évi büdzsében 11,8 milliárd szerepel közvetlenül erre a célra. Az NVI arra hívta el a figyelmünket, hogy "a 2018. évi országgyűlésiképviselő-választás kapcsán felmerült összköltségük valójában mintegy 7,5 milliárd forint volt, mely alacsonyabb az akkori tervben szereplő 8,9 milliárd forintos összegnél". Mint írták, 3,5 milliárd forintot tett ki pusztán a helyi és területi szervek tényleges kiadása, de ez még nem tartalmazza a külképviseleti szavazás és a központi kiadások anyagi ráfordítását. 

A 2022-ben esedékes választások költsége pedig a tervszámok alapján összesen közel 12,39 milliárd forint lehet az NVI tájékoztatása szerint. Ennek oka - közölték -, hogy az elfogadás előtt álló 2022-es költségvetésben szereplő mintegy 11,89 milliárd forint nem az egyetlen tétel. Az előző összegen felül a büdzsé még a tavalyi évben 0,5 milliárd forintos forrást rendelt hozzá az idén hatályos központi költségvetésből a 2022-ben esedékes választások előkészületeihez.

Mindezek alapján a választási iroda szerint a 2022-es választások tervezett kiadásai 39,6 százalékkal haladhatják meg a négy évvel ezelőtti országgyűlésiképviselő-választás tervezett ráfordításait.

Érdemes azonban hozzátenni, hogy lapunk a költségvetésekben, zárszámadásokban ténylegesen, az adott évi választási előkészületekre nevesítetten elkülönített összegeket vetette össze.

Az NVI a megkeresésében bemutatta, hogy miért emelkedik - számításuk szerint - közel 40 százalékkal a választási előkészületekhez szükséges kiadás a korábbi választási időszakhoz képest. Az egyik ok, hogy "nagyobb mértékben nőttek" a központi kiadások alá tartozó nyomdatechnikai, informatikai üzemeltetési költségek. Emellett a postaköltségek négy év alatt bekövetkezett drágulása, valamint a Választási Eljárási Törvény módosításból fakadó többletigény is magyarázza a kiadásokat - írták.

Ami a postaköltségeket illeti, a Központi Statisztikai Hivatal adataiból azt olvastuk ki, hogy a postai szolgáltatási árai 2018 január és 2021 január között átlagosan 23,5 százalékkal emelkedtek. Ehhez jön még hozzá a jövő évi elején regisztrálandó áremelkedés, ami - kiindulva a kormány idei 3,6 százalékos előrejelzéséből - összességében mintegy 28 százalékos drágulást eredményezhet 2022 elejére 2018 elejéhez viszonyítva. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a postaköltség csak az egyik tétel az NVI kiadásai közt, és az sem biztos, hogy az inflációs statisztikának megfelelő áremelkedéssel kellett kalkulálniuk ebben az időszakban e szolgáltatásnál. A nagyszámú és nagyértékű megrendelések esetében a szolgáltatók általában kedvezményt számolnak el a megrendelő felé; nem kizárt, hogy az NVI esetében is erre kerül sor.

További többlet költséget jelenthet a helyi és területi választási szervek részére, hogy a költségvetési tervezet a koronavírus elleni védekezés miatt esetlegesen jelentkező többletkiadások finanszírozásával is számolt - közölte a választási iroda, de azt már nem részletezték, hogy hol jelentkezhetnek ezek a költségek. A kormány várakozása szerint a járványhelyzetben fordulópontot hozhat az idei nyár, amikor elérhetjük a társadalmi átoltottságnak azt a fokát, amikortól már nem lesz szükség szigorú járványügyi intézkedésekre. Az NVI válaszából viszont arra lehet következtetni, hogy a kormány szerint még 2022-ben is készülni kell a biztonságot szolgáló intézkedések alkalmazására.

Az NVI szerint a választás hivatalos oldalán elérhető adatokból kiderül továbbá, hogy nőtt a levélben szavazó, névjegyzékbe vett polgárok száma. A május 6-i állapot szerint számuk a 405 ezer főt is meghaladja, míg 2018-ban, a választásokon 378 ezer fős volt ez a kör. A beérkezett regisztrációs kérelmek száma pedig ennél is magasabb, így ez a növekmény is emeli a választásokkal kapcsolatos ráfordítások végösszegét.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG